A szülés utáni depresszió akár évekkel később is jelentkezhet

Ha szülés utáni depresszióról beszélünk, általában azt gondoljuk, hogy a terhességet követően rövid időn belül jelentkeznek a tünetek. Egy nemrég megjelent tanulmány azonban más eredményeket hozott.

Az amerikai országos egészségügyi intézet (NIH) 5000 nő vizsgálatával jutott arra az eredményre, miszerint a szülést követő három éven belül minden negyedik kismama esetében komoly depressziós tünetek jelentkeznek, míg mások enyhén depressziósnak érezték magukat.

Természetes, ha szülés után megváltozik a hangulatod 

Az új kutatás eredményei szerint tehát a szülés utáni depresszió nemcsak gyakoribb, mint ahogy azt eddig gondoltuk, de akár évekkel a szülést követően is kialakulhat – írja a Psychology Today. Fontos azonban kiemelni, hogy a szülés utáni depresszió nem azonos azokkal a negatív érzésekkel, amiket sok kismama a szülést követő napokban tapasztal. Ezt az állapotot a hormonszint csökkenése idézi elő, és az ingerlékenység, lehangoltság, extra érzékenység általában pár nap, legfeljebb két hét alatt kezelés nélkül is elmúlik.

Ezzel szemben a szülés utáni depresszió később jelentkezik, általában 1-3 héttel a gyerek megszületését követően. Ilyenkor a panaszok nem múlnak el pár hét alatt, a legfőbb tünetek közé tartozik az állandó lehangoltság, szomorúság, érdektelenség. Az anya nem tud örülni a gyerekének, nehezen alakít ki vele kapcsolatot, és problémát okozhat az újszülöttről való gondoskodás is.

Ne félj segítséget kérni!
Ne félj segítséget kérni!kieferpix / Getty Images Hungary

A szakemberek eddig úgy gondolták, hogy a depresszió a szülést követő pár hónapban jelentkezik, a friss tanulmány eredményei szerint azonban legalább két évig érdemes figyelemmel kísérni a kismama mentális állapotát. A kutatásból az is kiderül, hogy azoknál a nőknél, akiknél a terhesség alatt kialakult cukorbetegség, vagy korábban voltak hangulatingadozásaik, esetleg nagyon fiatalon vagy egyedül vállalnak gyereket, nagyobb a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázata. A tanulmány szerint az idősebb és az egyetemi végzettséggel rendelkező nők nagyobb eséllyel ússzák meg a problémát.

A vizsgálatban az anyákat négy csoportba sorolták. A vizsgált nők háromnegyedének a kutatás teljes időtartama alatt voltak enyhe tünetei. Egy kis csoport enyhe tünetekkel indult, idővel azonban ezek egyre súlyosabbá váltak, és volt egy olyan csoport is, amelynek a tagjai kezdetben súlyos tüneteket mutattak, idővel azonban javult az állapotuk. A vizsgált kismamák körülbelül 4,5 százaléka az első három év jelentős részében súlyos depressziós tünetekkel küzdött. Az eredményekből arra következtethetünk, hogy a korábbi meddőségi kezelések, az ikerszülés, a terhesség előtti testsúly, a magas vérnyomás és a csecsemő neme nem áll összefüggésben a szülés utáni depresszió kialakulásával.

A szülés utáni depresszió nemcsak a kismamákat, de az újdonsült apákat is érintheti. A szakemberek szerint érdemes a gyerek megszületését követő egy évben figyelemmel kísérni az apa mentális állapotát is, bár esetükben a depresszió tünetei nagy eséllyel az első 3-6 hónapban jelentkeznek.

A betegség hátterében hormonális, szociális és pszichés tényezőket feltételeznek. Kutatások bizonyítják, hogy a terhesség alatt a szervezet tízszer több női hormont termel, mint normális körülmények között, a megemelkedett hormonszint pedig a szülést követő 3 napban visszaesik a kiindulási értékre, ez a változás pedig nagyon komoly megterhelést jelent az anya számára. A depresszió kockázata magasabb, ha az anya korábban volt már depressziós, ha nem tervezett terhességről van szó, ha a babát a születése után még kórházban tartják, vagy ha az anya nem kap kellő támogatást a környezetétől.

A tünetek észlelése esetén mindenképp forduljunk orvoshoz, hangulatjavító gyógyszerek és a terápia is segíthet megoldani a problémát. Vannak olyan antidepresszánsok, amiket szoptatás mellett is lehet szedni, így a babára ezek nincsenek hatással. Érdemes új programokat kipróbálni, más kismamákkal találkozni, közösségbe járni, ezek ugyanis mind hozzájárulnak ahhoz, hogy belássuk, nem csak nekünk nehéz, és nem vagyunk egyedül a problémával.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra