Így segíts a kamasznak újratervezni a nyarat

A nyárral együtt eljött a nyári szünet is – idén azonban nagy valószínűséggel minden másképp lesz, mint ahogy elterveztük. Sok nyári tábor, fesztivál és program marad el a következő hónapokban, így nemcsak a saját, de a gyerekeink nyarát is újra kell tervezni.

A legnagyobb kihívást talán a kamaszok jelentik. Már hónapok óta tervezgették, kivel, mikor és mit fognak csinálni, és bár egyre inkább úgy tűnik, hogy lassan visszaállunk a régi kerékvágásba, sok program már biztosan átcsúszik jövő nyárra. De mit tehetünk mi, szülők, hogy a tizenévesek a lehető legkönnyebben vészeljék át a következő hónapokat? Négy tippet hozott a Harvard, amik segíthetnek az újratervezésben.

#1 Erősítsd meg abban, hogy bármit is érez, jogosan érzi

Még felnőttként is nehéz, így teljesen természetes, ha tinikorú gyerekünk csalódott, szomorú vagy szorong, amiért mégsem úgy alakul a nyár, ahogy azt eltervezte. Lehet, hogy bizonytalan a jövővel kapcsolatban. Lehet, hogy hiányoznak a barátai, társadalmilag elszigetelt és magányos. Szülőként nem tudunk minden problémát megoldani, de már azzal is sokat segíthetsz a tizenéves gyerekednek, ha figyelmesen meghallgatod. Ha elmondja, hogy mi az, ami aggasztja, biztosítsd arról, hogy megérted a problémáját és jogosak az érzései. A tinédzserek számára fontosabb az, hogy úgy érezze, meghallgatod és megérted, mint az, hogy megoldd helyette a problémákat.

#2 Tervezzetek napirendet közösen

Alakítsatok ki egy olyan napirendet, amiben minden fontos dolog helyet kap. Egyezzetek meg abban, hogy mikor kezdődik és végződik a nap, melyik étkezésnek mikor van az ideje – de tartsd szem előtt, hogy a legtöbb tizenéves jóval később kel fel reggel és fekszik le este, mint mi, felnőttek. Ezzel semmi baj nincs, főleg nyáron. Ezután dugjátok össze a fejeteket, és találjátok ki, hogy mik azok az elfoglaltságok, amikkel szívesen töltené a gyerek az idejét. Kereshettek helyet a képernyőzésnek, videójátékoknak is, a lényeg, hogy legyenek keretek.

Szerencsére ennyire nem vészes a helyzet
Szerencsére ennyire nem vészes a helyzetMediterranean / Getty Images Hungary

#3 Tűzzetek ki célokat közösen

Beszélgessetek arról, hogy milyen céljai vannak, van-e bármi, amiben szívesen kipróbálná magát. A nyári szünetben jut idő mindenre, amit ki szeretne próbálni, legyen szó új hobbiról vagy nyelvtanulásról. Ha megvan a cél, beszéljétek meg, hogy mikor és milyen segítségre van szüksége, hogy tudod úgy támogatni, hogy megmaradjon az önállósága is.

#4 Konkrét elvárások és szabályok

Bár jelentősek az enyhítések, a koronavírus nem tűnt el az országból. Beszéljétek meg, hogy milyen szabályok betartásával mehet közösségbe, találkozhat a barátaival. A rendszeres kézmosás és a közösségi terekben a maszk viselése alap, de kialakíthattok olyan szabályokat is, amelyek betartásával a család minden tagja biztonságban érezheti magát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Beszélgessetek arról, hogy a ti döntéseitek hogyan hatnak másokra, és miért fontos, hogy ne csak a család biztonságával foglalkozzunk. Vegyétek sorra, hogy melyek azok a szabályok, amelyeket muszáj betartani, és mik azok, amikhez rugalmasan tudtok állni. Vannak-e olyan elővigyázatossági intézkedések, amelyekben dönthet a gyerek? Mik azok a kültéri vagy beltéri rendezvények, amiken már részt vehet? Egy tizenéves világjárványtól függetlenül is szívesen feszegeti a határokat, ilyenkor azonban még fontosabb, hogy a fiatalok tisztában legyenek döntéseik következményeivel.

A lényeg, hogy hallgassuk meg a kamaszokat, figyeljünk oda rájuk, és engedjük, hogy aktív szerepet vállaljanak a nyaruk megtervezésében. Nagy eséllyel nem ez lesz életük legtökéletesebb nyara, ennek ellenére segíthetünk nekik, hogy kihozzák a maximumot a következő hónapokból, önállósodjanak, megtanuljanak felelős döntéseket hozni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra