Itt a legó, amire nyugodtan ráléphetsz, nem fog fájni

Majdnem pontosan 64 éve, 1958. január 28-án szabadalmaztatták a Legót, amely azóta a világ legnépszerűbb építőjátékává nőtte ki magát. A színes építőjátékokat gyártó cég egy családi ácsműhelyből indult, az elmúlt évtizedek alatt pedig nemcsak a gyerekek, de sok felnőtt kedvencévé is vált.

Idén pedig egy elképesztő újítással állt elő a vállalat: a 2D-s lapokból álló koncepció segítségével a Lego Dots a kézművesség és a kreativitás felé nyit. A termékek márciusban kerülnek majd a boltok polcaira, de a bemutatón már most kipróbálhattuk a Lego újdonságait.

Még nagyobb szabadságot ad az alkotásban

A Lego Dots 2D-s lapocskái a kézművességnek és az önkifejezésnek engednek teret, hiszen a különböző formákat, mintás lapokat tartalmazó játék végtelen lehetőségeket rejt magában. Az új koncepciónak köszönhetően kiegészítőként viselhető darabokat, szobai dekorációkat, ceruzatartót díszíthetünk saját ízlésünk szerint, de a színes, különböző arckifejezéseket, hangjegyeket, bolygókat, lábnyomokat vagy szivárványt mintázó lapokkal korábbi legójátékainkat is személyre szabhatjuk, sőt akár valami teljesen újat is alkothatunk.

„Rendkívül izgatottak vagyunk amiatt, hogy a Lego Dots bevezetésével egy olyan új, a kézművességhez közel álló koncepciót mutathatunk be, amely végtelen számú lehetőséget biztosít a gyerekeknek arra, hogy kreatívan fejezzék ki önmagukat” – nyitotta meg a termék bemutatóját Lena Dixen, a Lego Csoport senior alelnöke, termék- és marketingfejlesztésért felelős vezetője.

A Lego Dots karkötőivel az önkifejezésnek csak a kreativitásunk szabhat határt
A Lego Dots karkötőivel az önkifejezésnek csak a kreativitásunk szabhat határt

Színes folt a szürke időben

A Lego Dots bevezetése alkalmából látványos projektet hozott össze a vállalat: Camille Walala, a pozitivitást népszerűsítő közterületi alkotásairól híres művész az eddigi leginteraktívabb installációját mutatta be Londonban. Walala egy bárki számára ingyenesen látogatható alkotással keltette életre a Lego új koncepcióját, amelynek a megépítésében 180 gyerek és egy csapat felnőtt is a tervező segítségére volt.

A Dots ház konyhájában a csempéket is kedvünkre díszíthetjük, de elkészíthetjük saját karkötőinket is
A Dots ház konyhájában a csempéket is kedvünkre díszíthetjük, de elkészíthetjük saját karkötőinket isJohn Phillips / Getty Images Hungary

A nyolc konténerből álló Dots ház minden szobáját a Walala és a játék védjegyének számító élénk, vidám színek és minták jellemzik, az öt szobában a falak, a padló, a szőnyeg, a csempék, a keretek, sőt még a fotelek és a virágcserepek díszítésére is a Lego Dots elemeit használták. A nappaliból a konyhába vezet az út, ahol amellett, hogy a falat borító csempék mintáját kedvünkre alakíthatjuk a Dots lapocskái segítségével, lehetőség van a személyiségünkhöz leginkább passzoló karkötők megalkotására is. Az emeletre érve a hálószobában találjuk magunkat, ahol szintén teret engedhetünk a kreativitásunknak: újabb felületen próbálhatjuk ki a Lego Dots elemeit. A fürdőszobában található kádban golyófürdő várja a vállalkozó kedvű látogatókat, tovább haladva pedig a Dots-diszkóban találjuk magunkat. Innen kiérve sem ér véget a móka: választhatunk, hogy lépcsőn vagy csúszdán hagyjuk el a házat.

Camille Walala a bemutatón elmondta, hogy különösen nagy öröm volt számára az installáció megtervezése, hiszen gyerekek és felnőttek egyaránt kedvükre alkothatnak, megmutathatják, hogy kik is ők valójában. „A Dots ház kifejezi mindazt a gazdagságot és játékosságot, amiről az emberek felismerik a munkáimat, de teret enged a látogatók kreativitásának is” – mesélte a művész.

A karkötőn kívül képkeretet, ceruzatartót, mobiltokot, de a már meglévő legókat is újratervezhetjük
A karkötőn kívül képkeretet, ceruzatartót, mobiltokot, de a már meglévő legókat is újratervezhetjük

Mindenben ott az inspiráció

Az esemény során lehetőségünk volt beszélgetni Amy Corbett-tel, aki a Lego Dots tervezőinek tízfős csapatát vezeti. A designer elmondta, hogy minden legójáték készítése során különböző korú gyerekek vannak a vállalat segítségére, akik a tervezés és a kivitelezés különböző fázisaiban tesztelik az adott terméket, majd az ő észrevételeik alapján módosítanak a terveken. A Dots termékfejlesztése során havonta szerveztek játékos foglalkozásokat a gyerekeknek, félévente tartottak fókuszcsoportos beszélgetéseket több országban, de voltak olyan szülők és gyerekek, akik a kivitelezés két és fél éves időszaka alatt több mint két éven keresztül adtak visszajelzéseket a tervezőknek.

A Lego Dots tökéletesítését belső kutatások is segítették, amelyeknek az eredményeiből egyértelműen látszik, hogy a gyerekek egyre inkább azok felé a lehetőségek felé nyitnak, amelyekben növelhetik a kreativitásukat és az önbizalmukat, ahol a saját ötleteiket személyre szabottan valósíthatják meg. „Nagyon fontos a gyerekek részvétele az új játékok kidolgozásában, hiszen ők azok, akiknek leginkább meg kell felelnie a végső eredménynek. Emellett a legtöbb inspirációt is tőlük kapjuk, ez pedig elengedhetetlen a munkánkhoz” – szögezte le Amy Corbett, aki szerint mindenkiben ott van a kreativitás, éppúgy, ahogy körülöttünk mindenben ott van az inspiráció. Csak nyitott szemmel kell járni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek