Lelkiegészség-napokat minden gyereknek!

A depresszió, a stressz és más lelki problémák a gyerekekre és a kamaszokra is veszélyt jelentenek. Az USA néhány államában ezért például az oktatási törvény megengedi, hogy az iskolások havonta egyszer szabadnapot vehessenek ki lelki egészségükre tekintettel.

Néha mindenkinek szüksége van rá, hogy kiléphessen az állandó stresszből és felfrissíthesse magát lelkileg. Ez alól az iskolások sem kivételek: a felmérések egyértelműen azt mutatják, hogy az utóbbi években rohamosan nő a gyerekek és tizenévesek körében tapasztalható mentális betegségek előfordulási aránya. A Healthline által megkérdezett szakemberek elmondják, miért és mikor érdemes beiktatni egy kis szünetet.

A fiataloknak is kell egy kis áramszünet

Caroline Clauss-Ehlers, a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem pszichológus adjunktusa úgy véli, a diákok számára engedélyezett szünnap nem csak azért jó, mert segít nekik kiszakadni a mindennapok feszültségéből. A fiatalok környezete ezzel azt jelzi számukra, hogy megértik a problémáikat és támogatják őket az ellenük folytatott harcban. Shelli Dry terapeuta egyetért, és hangsúlyozza, még napjainkban is jelentős kirekesztés éri azokat a diákokat, akik nyíltan felvállalják mentális bajaikat.

Az iskoláskorú fiatalok számos okból érezhetik magukat folyamatosan lelki nyomás alatt. Idetartoznak a szüleikkel, barátaikkal, illetve szerelmükkel való kapcsolati problémák. Szintén alaposan leterheli őket a teljesítménykényszer – különösen a szülők nyomására érzik sokan azt, hogy minden téren kiválónak kell lenniük, a folyamatos küzdelem pedig felőrli őket lelkileg. Nem csak az iskolában létezik hasonló probléma: a sportoló gyerekek is gyakran szembetalálják magukat a szüleik által diktált elvárásokkal, hogy legyenek a legjobbak és tegyék büszkévé őket.

A fiataloknak is szükségük van lelki szünnapra
A fiataloknak is szükségük van lelki szünnapraljubaphoto / Getty Images Hungary

A családi traumák, vagyis a szülők közti konfliktusok, a válás, a munkanélküliség, a családtagoknál kialakuló betegségek, szintén jócskán sújthatják lelkileg a fiatalokat. Sok gyerek nehezen dolgozza fel az ilyenkor előálló váratlan helyzeteket. Az egyszülős családokban gyakran előfordul, hogy az idősebb testvérre hárul a kisebbekről való gondoskodás, ezért nincs idejük barátaikkal, társaikkal tölteni a délutánt, ami elmagányosítja őket. Az is előfordulhat, hogy az érintettek már alapvetően valamilyen lelki betegségben szenvednek, amelyet csak tetéz az állandó stressz.

Mindig állj mellé és támogasd a harcban

Különösen akkor vannak veszélyben a fiatalok, ha úgy érzik, hirtelen összecsapnak fejük felett a hullámok és egyszerre zúdul rájuk minden. A szülők épp válás közben vannak, az iskolai teljesítményük megromlik, és még a szerelmük is otthagyja őket – a hasonló kombinációk bombaként robbannak és szedik szét őket mentálisan.

Szülőként érdemes odafigyelni az aggasztó jelekre, amelyek azt mutatják, nincs minden rendben a gyerek lelkével. Például ha egy korábban társaságkedvelő gyerek hirtelen magába fordul és visszahúzódóvá válik. A kamaszok szeretnek időről időre visszahúzódni a saját kis külön világukba, mely természetes szükségletük. Aggodalomra adhat okot azonban, ha gyermeked körülbástyázza magát és elzárkózik a családtagokkal való kommunikációtól. Szintén jellegzetes tünet, ha gyermeked hirtelen haragúvá válik, és könnyen felmérgesíti magát a legapróbb dolgokon is. Testi tünetek is jelezhetik a bajt: visszatérő fejfájás, gyomorfájás, állandó levertség, álmosság.

Fontos, hogy gyermeked mindig érezze, hogy megérted őt és mellette állsz. Biztosítsd őt a támogatásodról, és ha szükséges, őszintén beszéld meg vele a gondokat. Sokkal könnyebb úgy megküzdenie a démonaival, ha tudja, hogy nincs egyedül és számíthat a szeretteire a harcban. Komolyabb problémák esetén érdemes terapeuta szakember segítségét kérni. A lelki szünnapok jók arra, hogy a gyerekek kipihenhessék magukat és feltöltődhessenek, de ilyenkor az őszinte beszélgetésre is van idő, amikor ki tudják önteni a lelküket valakinek, aki meghallgatja őket. Legyél te az a valaki.

Támogatnád, hogy itthon is legyen lehetőségük a diákoknak lelki szünetet kivenni?

Oszd meg másokkal is!
Mustra