Itt mindenre megkapod a választ, méghozzá szakértőktől

Rengeteg tévhit és már idejétmúlt információ terjed az interneten szoptatásról, gyereknevelésről és általában a gyerekes témákról, ezek ellen próbálja felvenni a harcot egy facebookos közösség és egy készülő weboldal. A 200 önkéntes szakértővel működő Édesanyák csoport sok tekintetben kiemelkedik a kismamás online közösségek közül.

Egy kismama számára a Facebook egyszerre áldás és átok. Nagyszerű lehetőség arra, hogy úgy érezze, továbbra is kapcsolatban marad a külvilággal, ugyanakkor veszélyes, mert nagyon könnyen rá lehet kattanni, annak pedig a gyerek látja a legnagyobb kárát.

Az első gyerek születése rengeteg olyan új helyzetet hoz magával, amivel a legtöbb nő korábban nem találkozott. Korunk kismamáinak ez az egyik legnagyobb kihívása, mert gyakran sokkal jobban magukra vannak utalva, mint az édesanyjuk vagy a nagymamájuk. Hiszen néhány évtizeddel ezelőtt még az volt a normális, hogy a családtagok elérhető távolságban laktak, besegítettek, átadták a tapasztalataikat, míg ma nem ritka, hogy 100-200, vagy éppen több ezer kilométer választja el egymástól anyát és lányát.

Kismamaként könnyű rákattanni a közösségi oldalakra és az anyukás fórumokra
Kismamaként könnyű rákattanni a közösségi oldalakra és az anyukás fórumokraBetsie Van Der Meer / Getty Images Hungary

Szerencsés esetben van már 1-2 kisgyerekes barátnő, aki segít a nehéz pillanatokban, és persze ott van a védőnő, aki eleinte (néha már idegesítően) gyakran jön látogatni, de a legtöbb kismama előbb-utóbb ráakad a facebookos közösségekre, amikkel aztán Dunát lehet rekeszteni. Az adott kórházban szülőktől kezdve a kutyás anyukákon át a különböző nevelési elveket követőkig kismillió közösség közül választhatunk. Fontos lenne viszont, hogy kellő kritikával kezeljük az olvasottakat, mert nagyon sok valójában másról sem szól, mint hogy az anyukák leírják a saját tapasztalataikat, figyelmen kívül hagyva a gyermeklélektant, a hozzátáplálási ajánlásokat és a tudományos tényeket.

Hiteles információk megbízható forrásból

Van azonban egy csoport, amelyik bátran ajánlható, ahol biztos, hogy hiteles információt kap az érdeklődő. Az Édesanyák (Szakértői csoport) ugyanis merőben más, mint a többi hasonló közösség: itt ugyanis kizárólag szakemberek válaszolnak. Nincs az, hogy „én így”, „én meg úgy”, nincs az, hogy „szaranya vagy, mert”, hanem biztos és naprakész válaszokat kap a kérdező.

A csoport alapítója, Boros Diána a saját kislánya születését követően csöppent bele a facebookos közösségek világába, és hamar megtapasztalta, hogy milyen vérre menő viták tudnak kialakulni bizonyos témák esetén. Diána Ausztriában él, és létrehozott egy csoportot az ott élő magyar anyukáknak, ahova egyre több szakértőt hívott meg, hogy a tagok valóban releváns válaszokat kapjanak a felmerülő kérdéseikre. A szakemberek lelkesen és önként vállalták a dolgot, és ahogy egyre flottabbul működött a csoport, úgy merült fel a magyar verzió ötlete.

Több mint 28 ezer tag, 200 szakértő, 20 moderátor

A magyar csoportot Diána végül 2017 decemberében 150, továbbra is önkéntesként közreműködő szakértővel indította el Óvári Annával közösen. A közösség pedig hamar népszerű lett. „Hatalmas logisztika van mögötte, mert eleinte például állandóan törölni kellett az anyukák kommentjeit” – mondja Diána. A csoportban ugyanis alapszabály, hogy a kérdések alatt nem lehet személyes tapasztalatokat megosztani, és csak a szakértők válaszolhatnak, erről pedig húsz önkéntes moderátor gondoskodik. A cél, hogy mindenki kielégítő választ kapjon, és ennek az egyik kulcsa, hogy naponta csak megadott számú posztot engednek be, és a kérdéseknél mindig megjelölik az illetékes szakértőket, valamint folyamatosan ellenőrzik, hogy a kérdező elégedett-e a válasszal, és zárják is a posztot. 

Sok kismama próbál az interneten választ találni a kérdéseire
Sok kismama próbál az interneten választ találni a kérdéseiredamircudic / Getty Images Hungary

„A csoportban a szoptatás a legnépszerűbb téma, de nagyon sok kérdés érkezik a hasfájással kapcsolatban is, valamint gyakran előkerülnek a különböző tévhitek is” – meséli Diána. Ha valaki nem szeretné névvel vállalni a kérdését, erre is van lehetőség, ebben az esetben a Facebookon keresztül lehet felvenni a kapcsolatot a moderátorokkal, akik aztán közvetítenek a kérdező és a szakértő között. Az anyukák gyakran élnek ezzel a lehetőséggel, és sajnos gyakori a családi erőszakkal, bántalmazással kapcsolatos kérdés is.

A 200 tését jelenti. Fontos azonban, hogy ők nem diagnosztizálnak, és ha olyan a helyzet, akkor azonnal orvoshoz küldik a kérdezőt.

Diána két évvel ezelőtt visszatért a munkahelyére a bécsi Hilton szállodába, így azóta már kevésbé aktívan, a háttérből vesz részt a csoport életében. A facebookos közösségen kívül egyébként egy másik, gyerekekkel kapcsolatos projektje is van: a Bababarát Szállások weboldalán személyes tesztelés útján ajánlanak baba- és gyerekbarát szállásokat a szülőknek. 

Készül a weboldal

Az Édesanyák közösség működtetéséhez szükséges mindennapos feladatokat most Odogwu Julcsi látja el, és a csoportnak mára több mint 28 ezer tagja lett. Diánáék azonban hamarosan nagy újításra készülnek: fejlesztés alatt áll az Édesanyák című weboldal, ami Magyarország legnagyobb ilyen jellegű lexikona lesz. A leggyakrabban felmerülő témákban, mint például a hasfájás, minden szóba jöhető szakértő leírja majd a véleményét, de a facebookos posztokat is fel fogják dolgozni. A cél, hogy az anyukák megbízható információhoz jussanak a több évtizedes szokások és tévhitek helyett. 

A készülő weboldal logója
A készülő weboldal logójaBoros Diána / Boros Diána

Ez pedig hihetetlenül fontos, hiszen az elmúlt egy-két évtizedben nagyon megváltozott a gyerekekhez való hozzáállás. Tudjuk, hogy a sírni hagyás káros, hogy a bébikomp rossz hatással van a mozgásfejlődésre, és hogy igény szerinti szoptatás mellett, 6 hónapos kor alatt nem kell külön itatni a csecsemőt. Ezért nem mindegy, hogy milyen forrásokból tájékozódunk: olyan helyről, ami a 30 évvel ezelőtti nézeteket követi, vagy onnan, ahol valóban naprakész információkat találunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek