Így beszélj a gyerekkel tabukról, betegségről és más nehézségekről

Időnként semmi sem úgy alakul, ahogy elképzeltük, és ezzel nemcsak a felnőttek szembesülnek, hanem a gyerekek is. Szülőként ilyenkor gyakran érezzük, hogy tehetetlenek vagyunk, és nincsenek olyan eszközeink, amelyeknek a segítségével könnyebben tudnánk kezelni ezeket a nehezebb helyzeteket.

Ezért is jó, hogy egyre több olyan mesekönyv születik tapasztalt szülők és elismert szakemberek tollából, amelyek azon túl, hogy élvezetes és szórakoztató olvasmányok, kulcsot adnak a gyerekek nehézségeinek megoldásához, legyen szó az óvodáslét nehézségeiről vagy olyan fontos tabutémákról, mint a betegségek. Mutatunk is három vadiúj könyvet, amit minden kisgyerekes szülőnek érdemes beszerezni.

Finy Petra: Óvodások kézikönyve

Kiadó: Manó Könyvek

óvodások kézikönyve
www.lira.hu

„Olyan felnőttről van itt szó, aki anyanyelvi szinten beszél gyerekül” – tartja a szerzőről Lackfi János. Finy Petra legújabb, a 90. Ünnepi Könyvhétre megjelenő gyerekkönyve az óvodakezdés problémáit mutatja be humorral, kedvesen, kicsit az Iskolások kézikönyve szellemében: a beiratkozástól kezdve az első ottalvásig, és az új hely megszokásáig részletesen, szívmelengető rajzokkal illusztrálva vezeti be a gyerekeket abba az izgalmas világba, amit óvodának hívunk.

„A kisebbik lányom, aki világéletében kismacskaként bújt hozzám, bizony nehezen fogadta el, hogy ezentúl óvodába kell járnia. Volt sírás és csimpaszkodás bőven, mégis valahogy átvészeltük a beszoktatást. Sok öleléssel, beszélgetéssel, meséléssel. Ezt a könyvet azoknak az ovisoknak és szüleinek írtam, akik szintén hisznek a kimesélés erejében. És tudják, hogy az ismeretlentől nem félni kell, hanem barátkozni vele és megismerni” – árulja el Finy Petra. Az Óvodások kézikönyvét már a 90. Ünnepi Könyvhéten is beszerezheted. 

Carl-Johan Forssén Ehrlin: Bátor Borka mindent megold

Kiadó: Kolibri

www.libri.hu

Ahogy minden gyerek, Borka is szeret biciklizni, fára mászni, apró kincseket gyűjteni és a barátaival játszani. A család azonban új városba költözik, így hirtelen minden a feje tetejére áll, Borkát pedig furcsa, nyugtalanító érzések rohanják meg. Szerencsére Borka szülei, testvére és az óvó néni segítenek a kislánynak megküzdeni a bánattal, a fájdalommal, a szorongással és a félelemmel, így megtanulja irányítani az érzéseit, és nemsokára már ő segít másoknak a nehéz helyzetekben.

Carl-Johan Forssén Ehrlin világhírű viselkedéskutató több százezer szülőnek könnyítette meg az altatás rituáléját Aludj el szépen, Bendegúz! című művével. Legújabb könyve, a Bátor Borka mindent megold hét hétköznapi történetet mutat be egy óvodás életéből, amelyek kezelésére néhány egyszerű technikát sajátíthatnak el azok a szülők, akik azt szeretnék, hogy a gyerekeik önállóbban és hatékonyabban oldják meg a nehézségeket.

Balázsy Panna: Csini?!

Kiadó: Manó Könyvek 

Hogyan reagál egy kiskamasz, ha egy családtagjáról kiderül, hogy súlyos betegségben szenved? Balázsy Panna Szandra-sorozatának legújabb részében, a Csini?!-ben a főhős kamaszodni kezd, annak minden izgalmával és nyűgével együtt. 

www.libri.hu

Saját testi-lelki változásai mellett azonban azzal is szembesül, hogy nagymamája a pikkelysömör tüneteivel küzd nap mint nap – és ezzel nincs egyedül: Magyarországon nagyjából 150-200 ezer embert érint ez a krónikus gyulladásos betegség, melynek okai mélyen a bőr alatt rejlenek.

Balázsy Panna talpraesett, hatalmas szívű főhősének iskolai és családi életét már 6 kötetben követhettük nyomon. Szandra éli az iskolások életét, de közben mindig is foglalkoztatták olyan komolyabb témák, mint a válás, a környezetvédelem, a szerelem, a barátság vagy akár egy családtag elvesztése.

„Totálisan nagy rajongója vagyok Balázsy Pannának. Jó karaktereket talált ki. Nagyon kalandos. Tök életszerű, olyan, minthogyha velem történne, mert én is hasonló korú vagyok, de mégis kalandos. Már a könyv borítója hívogat, hogy gyere, olvass el! Vicces, bulis és tanulságos is. Az egyik könyvéből például azt tanultam meg, hogy a takarékosság vicces is tud lenni, ha az ember úgy találja ki” – meséli Sári, egyik kolléganőnk 9 éves lánya.

„Ebbe az új epizódba szándékosan csempésztem bele egy gyerekeknek szóló könyvben talán szokatlan szálat. Egy olyan betegségről akartam nyíltan beszélni, ami sokakat érint, fiatalokat és idősebbeket egyaránt, és ami sajnos bujkálásra, titkolózásra késztetheti a betegeket” – mondta a könyvbemutatón Balázsy Panna, aki közelről ismeri a pikkelysömört, hiszen családjában is van érintett. „Fontosnak tartom, hogy a gyerekekkel mindenről beszéljünk, és ne legyenek tabuk. Szerintem ez a kulcsa annak, hogy a srácok nehezebb ügyeket is fel tudjanak dolgozni.” 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek