Kiderült: napi átlag 50 percet vitázunk a gyerekeinkkel

Egy brit felmérés szerint jóval többet vitáznak a szülők a gyermekeikkel, mint gondolnánk.

Előfordul, hogy hiába magyarázunk el valamit gyermekeinknek, ők azért sem hajlandóak érteni a szóból. Olykor azonban mi, szülők éppolyan hajthatatlanok tudunk lenni, mint csemetéink. A különböző viták mindennaposak a szülők és a gyerekek között, legtöbbször azonban bele sem gondolunk, hogy mennyi mindenen össze tudunk kapni. Egy nemrég publikált brit felmérés – melyet a Study Finds szemlézett – úgy találta, évente több mint kétezer hasonló nézeteltérésre kerül sor.

Napi ötven percet civakodunk

A kutatásban mintegy 2000 brit felnőttet kérdeztek meg, akik 2 és 12 éves kor közötti gyermekeket nevelnek. A felmérés eredménye alapján éves szinten átlagosan 2184-szer vitáznak a szülők gyerekeikkel, ez havi bontásban 182, hetente 42, napi szinten pedig 6 összeütközést jelent. A válaszokból az is kiderült, hogy egy átlagos vita kb. 8 percig tart, ami azt jelenti, hogy naponta 50 percet áldozunk rá, hogy gyerekeinkkel civakodjunk. A megkérdezettek úgy vélték, az esetek felében ők kerülnek ki győztesként, azonban hosszabb huzavona esetén gyakran (az ilyen alkalmak 60 százalékában) hajlanak a kompromisszumos megoldásra csemetéikkel.

Napi ötven percet vitázunk a gyerekeinkkel
Napi ötven percet vitázunk a gyerekeinkkellaflor / Getty Images Hungary

A legtöbb szülő úgy gondolja, a kiegyezés révén mindkét fél elégedetten távozik a vitából. A gyerekek úgy érzik, valamelyest sikerült érvényesíteniük akaratukat, miközben a szülők, akik a kompromisszumos megoldást nagy kegyesen felajánlják, továbbra is hatalmi pozícióban érezhetik magukat velük szemben. A felmérés arra is fényt derített, hogy tízből kilenc szülő jutalmazza meg gyermekeit, például zsebpénzzel, ha azok elvégezik, amire kérik őket. Ellenben, a szülők 45 százaléka vonja meg büntetésből a számítógép, illetve a tévé előtt töltött időt a gyerekektől, ha azok engedetlennek bizonyulnak.

A statisztika szerint a legtöbb vita annak kapcsán alakul ki, hogy a gyerekek nem szeretnék megenni az ételt, amit szüleik feltálalnak nekik. Második helyen a takarítás körüli összezördülések állnak, míg a dobogó legalsó fokát azok az esetek érdemelték ki, mikor a gyerekek visszautasítják az egészséges táplálékot, helyette hizlaló snackeket és üdítőket szeretnének inkább fogyasztani. A házi feladat megírása, a testvérekkel való veszekedés, a lefekvési idő és az étkezés előtti nassolás körüli hercehurcák szintén előkelő helyen szerepelnek a rangsorban.

És te mennyit veszekszel átlagosan a gyerek(ek)kel?

Oszd meg másokkal is!
Mustra