Régi gyereknevelési praktikák, amiket felejts inkább el

A borostyánkövekből készült nyakláncokból darabok törhetnek le, míg a járássegítő inkább hátráltatja, mint segíti az önálló járást.

Egy kezdő szülő nincs könnyű helyzetben. Boldog-boldogtalan gyereknevelési tanácsokat ad, és biztos, hogy lesz olyan, amikor teljesen ellentétes dolgokat fognak javasolni. Vannak például eszközök és módszerek, amelyek használata 5-10-20 évvel ezelőtt még mindennapos volt, ám ma már tudjuk, hogy inkább kerülendők. Ezekből gyűjtött össze néhányat az Insider.

#1 Borostyánkő nyaklánc és pálinka a fogzási fájdalmak enyhítésére

A borostyánkövekből készül nyakláncok fájdalomcsillapító hatásáról megoszlanak a vélemények. Vannak anyukák, akik esküsznek rá, míg mások szerint placebo. Egy viszont biztos: balesetveszélyes. Magyarországon is volt rá példa, hogy egy neves babaáruházlánc termékét visszahívták, mert fennállt a veszélye, hogy darabok törnek le belőle, és a baba lenyelheti. De az is előfordulhat, hogy elszakad a lánc, és a baba úgy nyel le belőle darabokat. Szóval jobb nem kísérteni a sorsot.

Ha fogzási fájdalmakat szeretnénk csillapítani, akkor szintén felejtsük el a fogíny pálinkával való kenegetését, az alkohol ugyanis nem gyerekeknek való. (És pálinkába áztatott kenyeret se adjunk a babának, bármennyire is sír. Inkább derítsük ki az okát a sírásnak.)

Lehet, hogy jól néz ki, de veszélyes
Lehet, hogy jól néz ki, de veszélyesPetardj / Getty Images Hungary

#2 Járássegítők

A járássegítő készülékek valójában pont ellenkező hatást érnek el, mint szeretnénk, ugyanis hátráltatják az önálló mozgást. A gyerek megszokja, hogy nem kell tartania saját magát, így sokkal nehezebben kezd el magától mozogni, ráadásul a gerincére is túl nagy nyomás nehezedhet, ha a babát úgy állítják bele egy ilyen készülékbe, hogy még nem képes egyenesen állni. Akkor tesszük a legjobbat a gyerekünkkel, ha engedjük próbálkozni, és megvárjuk, amíg magától elindul.

#3 Elfenekelés

Sajnos a mai napig élő gyakorlat, hogy a szülő tehetetlenségében megüti a gyermekét. Ma már tudjuk jól, hogy teljesen értelmetlen és ártalmas nevelési célzattal megütni a gyermeket.

#4 Üres tányér

Még ma is sok szülő vallja azt, hogy a gyereknek az utolsó falatig mindent meg kell ennie. De a gyerekeknek inkább arra van szükségük, hogy megtanulják befejezni az ételt akkor, amikor jóllaktak. Nem szabad őket további étellel (pl. édességgel) jutalmazni azért, mert mindent megettek, mert így csak többet fognak enni, mint amennyire szükségük lenne.

+1 Hason altatás

A magyar védőnők között vannak olyanok, akik még ma is a hason altatást javasolják, ám több országban ez már kifejezetten ellenjavallott. Az amerikai gyermekorvosok társasága szerint hason megduplázódik a váratlan csecsemőhalál valószínűsége, és már 1994-ben kampányt indítottak annak érdekében, hogy erre felhívják a figyelmet. Ennek meg is lett az eredménye: míg 1993-ban az Egyesült Államokban 4700 csecsemő halt meg a váratlan csecsemőhalál miatt, 2010-re ez a szám 2063-ra csökkent.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek