Jók-e bármire a gumivitaminok?

Rengetegen szedünk vitaminokat ilyen vagy olyan formában. Kapszula, csepp, szopogatótabletta és gumicukor, más néven gumivitamin is elérhetők – utóbbiak elsősorban gyerekeknek. De vajon jó ez nekünk?

Sokan szeretik a gumicukorszerű vitaminokat, mert könnyebben fogyaszthatók és jobb ízűek, mint a sima tabletták. Azok a szülők pedig, akik valamilyen okból vitaminpótlást adnak a gyerekeiknek, előszeretettel vásárolják ezt a formát. A HealthLine rövid cikkében annak jár utána, milyen hatást gyakorolnak a mi és gyerekeink szervezetére ezek a készítmények.

Mi fán terem a gumivitamin?

A gumivitaminok olyan (elsősorban, de nem kizárólag gyerekek számára előállított) vitaminkészítmények, amelyek külleme, állaga, íze és illata is gumicukorra emlékeztet. Ezek a vitamindús falatok általában zselatinból, keményítőből, vízből, cukorból és különféle ízesítő és színezőanyagokból készülnek, típusonként eltérő mennyiségű hozzáadott vitamint tartalmaznak. Vannak köztük multivitamin-jellegű készítmények, de olyanok is, amik csak egy-egy mikrotápanyagból biztosítják a plusz bevitelt.

Miért szeretjük őket?

Bár a kiegyensúlyozottan táplálkozó felnőttek és gyerekek alapesetben nem szorulnak vitaminkiegészítésre, sokak számára megnyugtató érzés, hogy egy-egy tabletta vagy cukorka bevételével gondoskodnak szervezetük vitaminellátottságáról. Azoknak, akik valamilyen diéta vagy ételérzékenység miatt egyoldalúan táplálkoznak, hasznos lehet az extra bevitel, illetve vannak köztük olyanok is, akik számára ez a puha és édes verzió jobban működhet, mint a sima tabletták.

Azoknak, akiknek a hagyományos tabletta lenyelésével vannak gondjaik, jó választás lehet ez a típus, mert jobban csúszik. A válogatós gyerek szüleinek is megnyugvást adhat, hogy ha már fényevő a gyerek, legalább némi vitamint bevisz egy-egy gumiállatkával. A srácok meg kifejezetten szeretik ezeket a vicces küllemű és édes falatkákat – sokszor édességként gondolva rájuk. 

Egy is elég
Egy is elégShutterstock

Kockázatok

A gumicukor-vitaminok jellemzően hozzáadott cukrot vagy cukoralkoholt és mesterséges színezékeket tartalmazhatnak; a finom íz jellemzően a cukortartalomból és a hozzáadott ízesítőkből ered. Egy-egy, gyerekeknek szánt gumivitaminban darabonként akár 3-5 gramm cukor is lehet, ami figyelembe véve a napi fogyasztási ajánlást, nem kevés, főleg, ha a finom vitaminból naponta (és a szülő örömére) többet is megeszik a gyerek. És bár nem valószínű, hogy a gumivitaminok dobnák meg a legerőteljesebben egy mai gyerek cukorbevitelét, jó tudni, hogy vannak kockázatai annak, ha túl sokat adunk belőle fiunknak/lányunknak. Az egyes gumicukor-vitaminokhoz adott mesterséges színezőanyagok egy része magatartásproblémákat is előidézhet, állagából adódóan pedig a vitaminfigura könnyen a fogra tapad, így a benne lévő cukrok miatt fogszuvasodást okozhat. 

A cukortartalom csökkentésére sokszor különböző cukoralkoholokat adnak a termékekhez, amelyek nagy mennyiségű fogyasztása hasmenést, hányást, puffadást okozhat. A gumivitamint éppen kellemes íze miatt könnyű túlzásba vinni, és bár a vitamintartalma ezeknek a készítményeknek jellemzően alacsonyabb, mint más multivitaminoknak, érdemes erre is figyelni, amikor nagyon örülünk, hogy eszi a gyerek.

A gumicukor-vitaminok jó alternatívát jelenthetnek azoknak, akik valamilyen ok miatt plusz vitaminbevitelre szorulnak, és nem tudják a szükséges pluszt táplálkozással bevinni, ráadásul a hagyományos tablettaforma sem mindenben megfelelő nekik. A mértékletesség azonban nagyon fontos. Az egészségvédő hatás akkor biztosítható, ha meg tudunk győződni róla, hogy gyerekeink nem esznek belőle többet az ajánlottnál, és érdemes arra törekedni, hogy ne a gumivitamin, hanem a kiegyensúlyozott táplálkozás szavatolja gyerekünk egészségét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra