8 teljesen fölösleges holmi a baba mellé

A babavárás tele van izgalmakkal, és teljesen normális, hogy leendő szülőként vagy hozzátartozóként igyekszünk alaposan felkészülni az új családtag érkezésére. Ezt az elhivatottságot persze a baba-mama holmikat forgalmazó üzletek is támogatják – sokszor túlságosan is, mégpedig úgy, hogy totál értelmetlen „kényelmi” termékeket próbálnak rásózni a még tapasztalatlan vásárlókra.

Vannak olyan eszközök, amiket kezdő szülőként praktikusnak találhatunk, aztán néhány használat után rájövünk, hogy nélkülük is simán boldogulunk. Ilyen például a fürdővízhőmérő vagy a cumisüveg-melegítő – elvégre saját kezünkkel is meggyőződhetünk arról, hogy megfelelő-e a baba számára a víz vagy a vacsi hőmérséklete. (Nagyanyáink is így csinálták.) Manapság azonban ezeknél jóval értelmetlenebb, már-már nevetséges tárgyakat is fel lehet halmozni a babaszobában. Rutinos anyukákat kérdeztünk és különböző fórumokon is körülnéztünk, hogy kiderüljön, mik azok az eszközök, amiknek a beszerzése egyenlő a pénzkidobással. Te mivel egészítenéd ki a listát?

Pihenőszék

„Az első lányunk születése előtt vettünk egy pihenőszéket a babaszobába, hogy majd ott ringatom, altatom meg szoptatom Lillát. Aztán a szék felcsapott inkább ruhatárolónak” – mesélte Adrienn. 

Pelenkatároló kuka

A pihenőszék mellett ez volt a másik legsűrűbben emlegetett tárgy a „mégis, minek?” kategóriában. „Legalább tényleg szűrné a szagokat, de nem! Ezzel az erővel egy sima vödörbe is gyűjthetném a használt pelusokat.” „Nincs helye a szobában. Rögtön dobom a cuccot a nagy kukába.” „Ezek a pelenkatárolók meg zacskók nemcsak értelmetlenek, de baromi drágák is.”

Cumi- és cumisüveg-tisztító kendő

Sok szülő vallotta be, hogy az első gyereknél még rendszeresen sterilizálták a cumisüveget, és a földre pottyant cumit is mindig alaposan megtisztították, a kistestvérnél viszont már nem csináltak ebből nagy ügyet. „Leesik, lefújom a szöszt róla, víz alá nyomom vagy a ruhámba törlöm és kész. Ennyi tréning kell az immunrendszernek” – véli Erika, két egészséges kisfiú anyukája. 

Légzésfigyelő

„Egyszer se használtuk. Jó, tudom, hogy van, akit megnyugtat, de a férjem szerint káros sugarakat bocsát a gyerek agyába, és inkább ne fektessük hasra éjjel. A légzésfigyelőt használó ismerőseim beszámolói alapján a hirtelen felharsanó (persze, téves) száz decibeles vijjogás az éjszaka dermedt csendjében szinte mindennapos.”

A szerkesztőség kiegészítése: Cikkünk megjelenése óta számos olvasói levél és komment érkezett azzal kapcsolatban, hogy a légzésfigyelő igenis hasznos, a szülők számára pedig megnyugtató a jelenléte. Bár a légzésfigyelő életmentő funkciója erősen vitatott, mi is úgy gondoljuk, hogy érdemes minden eszközt bevetni, hogy a szülők nyugodtan pihenhessenek a baba mellett. 

Szerinted van értelme a légzésfigyelőnek?

Pelenkázóasztal

Na jó, ha nincs otthon a tisztálkodófelszerelés tárolására alkalmas szekrény vagy komód, akkor nem vétek egy pelenkázóasztalt beszerezni. Sok esetben azonban bőven elég és jóval praktikusabb is egy bárhova pakolható pelenkázómatrac. 

A babakád tényleg kell, de sok más fölösleges
A babakád tényleg kell, de sok más fölöslegesShutterstock

Csúszásgátló térdvédő

„Ajándékba kaptuk, ki is próbáltuk, amikor a gyerek elkezdett mászni, de nem igazán jött be neki, mert folyton piszkálta. Igaza is van, sokkal keményebbek a babák, mint gondoljuk, nem kell őket ennyire óvni. Mi lesz a következő dobás? Szkafander csecsemőméretben?” – lamentált egy apuka. 

Peepee Teepee

Ez az a kis zsák, amit például Amazonon is megrendelhetsz, és amivel pelenkázáskor lefedheted a baba fütyijét, így biztos nem fog szembepisilni. A helyzet az, hogy erre a célra bizony bármilyen textília megfelel. 

Popsitörlő-melegítő

„Oké, hogy érzékeny terület, de azért ennyire nem kell kímélni azt a babapopsit. Miért nem elég a szobahőmérsékletű törlőkendő a kaki eltakarítására?” – tette fel a költői kérdést egy háromgyermekes anyuka. Ráadásul az áramot is pazaroljuk az állandó használatával. 

A felsoroltakon kívül szóba kerültek még a méregdrága újszülöttruhák és cipők, a légtisztítók, és az eddig is nagyon jól bevált turmixgépeket leváltani hivatott tápszerkészítő masinák is. És te milyen haszontalan babaholmikkal találkoztál már? Írd meg nekünk a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek