Közös főzés: 4 dolog, amiben játszva fejlődik a gyereked

A közös főzés során a kisgyerekek sok új dolgot tanulhatnak, ráadásul ez egy jó alkalom arra is, hogy egyes matematikai alapfogalmakat is elsajátítsanak. Az étel elkészítésében való részvétel segíthet az önbizalom növelésében, valamint az egészséges táplálkozási szokások megalapozásában is.

Valószínűleg részünkről egy kicsit több rugalmasságot és előkészületet igényel, ha a kisgyerekünk segít az ebéd elkészítésében, de a megfelelő hozzáállással és felkészüléssel mindkettőnk számára élvezetes lesz a konyhában töltött idő – írja a KidsHealthDe miben segít a főzés az óvodásoknak?

Alapvető készségeket épít

Segít a gyerekek számára az alap matematikai fogalmak elsajátításában, ha például az ő feladata megszámolni a tojásokat, vagy kimérni a szükséges mennyiségű vizet. Abból is sokat tanulhatnak a kisgyerekek, ha megmutatjuk nekik, mi az első lépés, mi következik másodszorra, harmadszorra stb. A recept közös olvasása során új szavakkal bővülhet a szókincsük, valamint ez előremozdíthatja a betűk és számok megismerését. A receptben leírtak követése fejleszti a koncentrációs készséget.

A közös főzés kosz, maszat és egy csomó móka
A közös főzés kosz, maszat és egy csomó mókaShutterstock

Nyitás új ízek felé

Az óvodáskorú gyerekek talán a legválogatósabbak, azonban ezen segíthet, ha jelen vannak az étel elkészítésekor, hiszen főzés közben sok olyan alapanyagot megkóstolhatnak, amikkel amúgy nem találkoznának. Nemcsak az elkészítés folyamata során hat ösztönzőleg a kisgyerek jelenléte, de szívesebben kóstolnak meg olyan ételt, amiről tudják, hogyan és miből készült, sőt részesei voltak a műveletnek. Könnyebben beszélgethetünk főzés közben arról is, hogy melyik összetevő milyen hatással van a szervezetünkre, mit tehetünk a konyhában az egészségünk megőrzéséért.

Felfedezés az érzékszervekkel

Tökéletes helyszín a gyerekek érzékeinek fejlesztésére a konyha. Megfigyelhetjük, milyen hangot ad a mixer, a víz, ha elkezd forrni, hogyan dagad meg a tészta a sütőben. Szintén könnyebb a kóstolás, ha az ételnek kellemes illata van, jól néz ki, és könnyen fogyasztható.

Az önbizalom növelése

Az óvodások szeretik megmutatni, hogy mi mindent tudnak már egyedül csinálni. A konyhában végzett munkák lehetőséget adnak erre, hiszen a pizzatészta összegyúrása közben mindketten jól szórakozhatunk. Fontos, hogy a gyerekek által elvégzett feladatok után akkor is megdicsérjük őket, ha az eredmény nem pontosan az, amit eredetileg terveztetek, hiszen ők is a pozitív visszajelzésből tanulnak. Az adott fogást el lehet nevezni a kisgyerek után például Peti pizzájának, nagy örömet okozva ezzel neki.

Ideális feladatok az ovisok számára

Amikor kitaláljuk, hogy milyen feladatot szánunk az óvodás gyerekünknek a konyhában, fontos szem előtt tartani, hogy ne legyen túl nehéz tennivaló, hogy a gyereknek legyen sikerélménye. Ha van olyan, amit kifejezetten szeret, például kimérni a hozzávalókat, hagyjuk, hogy azt ő csinálja.

Néhány ötlet ahhoz, hogy mit bízhatunk a legkisebbekre a konyhában:

  • palacsinta tésztájának összekeverése
  • fejes saláta összetépkedése
  • hozzávalók kimérése
  • pizzatészta összegyúrása
  • szakácskönyv lapozgatása

Mire figyeljünk?

A triciklizéstől kezdve az öltözködésig, az óvodások megtanulják, hogy mennyi mindent tudnak egyedül csinálni. Fontos, hogy olyan főzéssel kapcsolatos tevékenységet keressünk a kisgyerekek számára, amit önállóan vagy minimális segítséggel el tudnak végezni. Ilyen egyszerű feladat lehet a folyadék mérése és kiöntése a tálba, a reszelt sajt szórása a pizzára vagy tésztára, vagy a különböző alakú sütiformák használata.

Ne gondolkodjunk túl bonyolult tevékenységekben, hiszen egy ovis korú gyerek számára 5-10 perc egy adott feladatra épp elég lehet ahhoz, hogy még szórakoztatónak találja.

Ahogy a gyerekek nőnek, egyre több mindent fognak tudni egyedül megcsinálni, egyre több minden érdekli őket, és ezáltal nagyobb sikerélményeket élhetnek át a konyhában is. Fontos, hogy soha ne hagyjuk a kisgyereket egyedül, hiszen akár komoly balesetek is történhetnek, de a gyerekkel töltött idő a konyhában segít, hogy magabiztosabb, egészségesebb felnőtt váljon belőlük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra