Új őrület a gyerekeknél: pizsamaparti múzeumokban

Ha álmodoztál arról gyerekkorodban, hogy időutazáson veszel részt és eljutsz régi korok, távoli vidékek emberei közé... Ha mindig is szeretted volna tudni, hogy milyen a pilóták élete, vagy hogyan készülnek az amerikai filmek trükkjei... Akkor a gyerekednek legalább megadhatod ezt az élményt a kalandos pizsipartikon. Neked meg lesz egy gyerekmentes estéd.

Nem annyira rossz manapság gyereknek lenni. Itt van mindjárt ez a Da Vinci pizsamaparti sorozat. Mert mi lehet jobb dolog egy gyereknek, mint sokáig fennmaradni a barátaival, és együtt bandázni? Talán csak az, ha olyan helyen lehet, ahol senki más nincs, ahonnan már mindenkinek haza kellett mennie, ő meg ott maradhat, és megnézheti, amit senki más nem lát… Ehhez már csak hab a tortán, hogy nem könyvekből, vagy az osztályteremben ismerkedik meg egy történelmi korszakkal vagy egy állat életmódjával, hanem élőben, úgy, hogy ő maga is részese lehet a kalandnak.

A Da Vinci TV múzeumokkal és más kulturális intézményekkel közösen szervezett programsorozata ezzel a kombinációval vonzó kalandhoz, és egészen különleges élményekhez juttathatja a 7-13 éves gyerekeket. A pizsamapartik lényege, hogy a gyerekek zárás után ismerkednek meg egy-egy helyszínnel, ahol éjszakai kalandtúra vár rájuk: az adott intézmény tematikus, zseblámpás felfedezése és az élményóra, ami filmvetítésből és kapcsolódó programból áll (kísérletezés, makettezés, kvíz, stb.).

És milyen programok vannak? Egészen sokfélék, hogy minden gyerek megtalálhassa a saját érdeklődéséhez illőt. Lehet például őslényeket kutatni a Magyar Természettudományi Múzeumban. A gyerekek újdonsült őslénykutatóként éjszakai műszakban ősmaradványokat keresnek, leltároznak, dinólábnyomokat vizsgálnak, de az őscápát, mamutot és gyapjas orrszarvút is megismerik.

Akiket a világűr vonz, azok a pécsi Planetáriumban a csillagok titkaiba nézhetnek bele. Derült idő esetén távcsővel az igazi éjszakai égbolt is megfigyelhető. Az éjszaka során egyszerű csillagászati eszközöket készíthetnek, kísérleteznek, és izgalmas zseblámpás felfedezőtúrán kaphatnak magyarázatot az univerzum titkaira. A Mars, a robotprogramozás és az űrhajósok élete is terítékre kerül.

A Korda Stúdióban filmtrükkös pizsamapartin lehet részt venni, ezen belül pedig a híres feltalálóval, Teslával is találkozhatnak a gyerekek. Ő találta fel az elektromos autót? Vajon tényleg fogott jelet az űrből? Az este folyamán kiderül. Az élményóra után - interaktív foglalkozás keretében - a tanulók kipróbálhatják, mire képes emlékezetük, s megtudhatják, lehetséges-e az időutazás. Az éjszakai stúdiótúra során ehhez kapcsolódóan középkori filmes időutazás és a filmtrükkök hátterének megismerése várja a bátor jelentkezőket.

Szolnokon a pilótaéletbe kapnak bepillantást a RepTárban barangoló pizsamapartizók. Multimédiás eszközök (touchpad, projektoros kivetítő, Kinect-alkalmazás, VR-szemüvegek, 4D mozi, MiG-29 szimulátorok) egészítik ki az interaktív programot és segítik élményszerű feldolgozását a hazai repüléstörténetnek. Az „éjszakai bevetés” során belülről is meg lehet vizsgálni egyes gépek pilótafülkéjét vagy katapultülését, a résztvevők megismerkednek bátor női repülősök történetével is, az interaktív élményórán pedig díjnyertes filmek segítségével tanulnak a repülés világáról.

Pizsamaparti a múzeumban
Pizsamaparti a múzeumbanShutterstock

A Pécsi Állatkert cápás pizsamapartiján lehet állatokat etetni, egy éjszakára gondozónak lenni, és bátorságpróba is van. A királyréti vulkánkutatás is izgalmasnak hangzik: a gyerekek éjszakai kalandtúrán vesznek részt. A környék számtalan rejtett életmódot folytató élőlénynek ad otthont, akiknek egy része csak naplemente után lesz aktív, akkor lehet észrevenni és megfigyelni őket. Az élményóra pedig a vulkánokról szól. A Magyar Nemzeti Múzeumban régészkedni lehet, a Vármúzeumban pedig apródokká és udvarhölgyekké változnak a gyerekek, reneszánsz táncokat tanulnak, és bejárják zseblámpával a várfal azon részeit, melyek mások számára nem látogathatók.

Csupa titok és kaland az összes program – ezeknél még jóval többféle van – melyek pontos helyszínéről is időpontjáról itt lehet tájékozódni. Ez egy igazi win-win-win kezdeményezésnek tűnik: a Da Vinci TV által moderált élményórákon a gyerekek megtapasztalják a tévécsatorna népszerű sorozatainak témáját élőben, és ha elkezdi őket jobban érdekelni a dolog, tudják, hol keressék. A kis kalandorokat fogadó intézmények egészen más, egyedi és izgalmas formában mutathatják be az általuk kínált tartalmakat, a gyerekek különleges élményhez jutnak, a szülők pedig egy szabad estéhez.

Nemsokára saját csemetékkel is kipróbáljuk, hogyan zajlik a valóságban az, ami így leírva remek szórakozásnak ígérkezik. Stay tuned!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek