Programtippek az őszi szünetre a Kis-Balatonnál

A Kis-Balaton a Dunántúl egyik gyöngyszeme, és ideális választás az őszi szünetre, a környéken ugyanis számos programlehetőség adódik a gyerekes családok számára. Összegyűjtöttük az öt legérdekesebbet.

A Kis-Balaton hazánk egyik legkülönlegesebb tája. Sokáig a Balaton része volt, és megszűrte a Zala folyóból a tóba ömlő vizet, ám az emberi beavatkozások miatt a nagy része kiszáradt. Végül az 1970-es években megkezdődött rekonstrukciós munkálatoknak köszönhető, hogy mára visszanyerte eredeti funkcióját. Védett terület, és elsősorban a gazdag madárvilágáról ismert, például él itt nagy és kis kócsag, szürke és vörös gém, de ha szerencsések vagyunk, akár még rétisast is láthatunk.

#1 Zobori Élménypark

A néhány évvel ezelőtt megnyitott zalaszabari élménypark számos szabadtéri és beltéri szórakozási lehetőséggel várja a családokat. Van kötélpálya, állatsimogató, óriáshinta és jó néhány csúszdázási lehetőség, plusz sokféle játék a legkisebbeknek.(A nyári hónapokban egy szuper vizes játszótér is üzemel.) Borongós időben is érdemes ide ellátogatni, mert a beltéri játszópark interaktív játékai is nagyon szuperek. 

A 2750 forintos belépő megvásárlásakor egy hitelkerettel rendelkező karkötőt kapunk, és ezzel tudjuk használni a fizetős játékokat. De a gyerekek karkötőin nincs keret, így szerencsére egyedül nem tudnak garázdálkodni. Az én 2 és 4 éves gyerekeimnél a legnagyobb sikert a kisvonat és a miniatűr markoló aratta.

#2 Kányavári-sziget

A Balatonmagyaród közelében található Kányavári-sziget betekintést nyújt a Kis-Balaton élővilágába. A szigetre egy különleges, fa szerkezetű gyalogos hídon lehet bejutni, az autót a híd lábánál lévő fizetős parkolóban lehet letenni. A szigeten egy tanösvény mutatja be az itt előforduló növényeket és állatokat, és kilátótorony is van, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Kis-Balatonra. Ha ide látogatunk, feltétlenül vigyünk magunkkal távcsövet, mert biztos, hogy számos vízimadárral találkozni fogunk!

Kis-Balaton
Kis-BalatonShutterstock

#3 Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Szintén Balatonmagyaródnál, csak a másik végében található a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, ahol Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordája él. A legelésző bivalyok mellett egy tanösvény vezet végig, de van játszótér és állatsimogató is, a fogadóépületben pedig a Kis-Balaton élővilágáról nézhetünk meg egy kis kiállítást. Itt is legyen nálunk a távcső, hátha még elcsípjük a bivalyok mellett futkosó ürgéket, mielőtt téli álomra vonulnak. 

Bivalyok
BivalyokWolfgang Glock / Wikimedia Commons

#4 Zalakaros Élményfürdő

Ha elfáradtunk a sok kirándulásban, akkor feltétlenül látogassunk el Zalakarosra, ahol az élményfürdő vizes játékok és csúszdák sokaságával várja a gyerekekkel érkezőket. A legkisebbeknek szánt alacsony vizű játszótértől kezdve a legnagyobbaknak készült fekete lyuk csúszdáig minden van, amire egy gyerek vágyhat. Az őszi szünetben pedig számos animációs program gondoskodik arról, hogy a szülők is nyugodtan lazíthassanak a medencében vagy a szaunában.

+1 Csillagvár Múzeum

Kicsit távolabb, már a Balaton közelében, Balatonszentgyörgyön található a Csillagvár, a Festetics grófok egykori vadászvára. A csillag alaprajzú épület a világon egyedülálló, jelenleg a középkori életet bemutató panoptikum látható benne. A görög kereszt alaprajzú kazamatákban pedig 150 darab 80 centi magas huszárbaba mutatja be az egykori könnyűlovasság díszes öltözetét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra