Mennyibe kerül a külföldi tanulás?

Van, ahol egy szemeszter több millió forintba kerülhet, és az még csak a tanulás ára, de emellett a lakhatást is biztosítani kell, és még egy csomó más költség felmerül.

Hatalmas előnnyel indulnak azok az egyetemisták, akik rövidebb-hosszabb ideig külföldi egyetemeken tanulnak, és sok középiskolás már célzottan külföldi egyetemekre adja be a jelentkezését, mások pedig az egyetemi ösztöndíjprogramokon keresztül tervezik a külföldi féléveket.

Az Oktatási Hivatal (OH) korábbi adatai szerint a 16 évnél fiatalabb tanköteles magyar diákok közül a 2016/17-es tanévben 7578-an tanultak külföldön (azaz az itthoni jogviszonyukat ennyien szüneteltetik külföldi tanulmányok miatt), ez több mint duplája a 2012/13-ban regisztrált 3350-nek. És ugyan a külföldi tanulmányok hosszú távon kifizetődő befektetésnek bizonyulhatnak, a jelenben igenis komoly terhet róhatnak a családi kasszára. Részletek a hajtás után! 

A tandíj

Országonként és intézményenként változó, hogy mennyibe kerülnek a külföldi képzések. Uniós polgárként több országban is ingyen tanulhatnak a diákok: térítésmentesen, vagy néhány ezer forintos szolgáltatási díj fejében járhatnak például osztrák, dán, svéd vagy finn egyetemekre. A holland, spanyol, olasz és francia intézményekben viszont százezertől akár 700.000 forintig is terjedhet a tandíj. Az Egyesült Királyságban ennél is többe kerülhet egy szemeszter, még a nem elitegyetemnek számító képzéshelyeken is elérheti a 3 millió forintot az ára.

A mindennapok

Persze nem elég előteremteni a pénzt a tandíjra, hiszen lakni és enni is kell valamiből, és persze számos más költség van még. A Glassdoor összeállította a legdrágább európai városok listáját, a mindennapi megélhetés az átlagos vásárlói kosarak összehasonlítása alapján, és a listán között több egyetemváros is szerepel. A sorrend pedig a következő: Genf, Zürich, London, Oslo, Bergen, Koppenhága, Párizs, Dublin, Stockholm és Helsinki.

Miből?

Egyik megoldás a diákmunka, amellyel részben előteremthetők a szükséges anyagiak, de néhány egyetem korlátozza a munkavállalás feltételeit, lehetőségét az ösztöndíjprogram ideje alatt. Ráadásul az elinduláshoz fontos, hogy rendelkezésre álljon az első féléves tandíjra, az utazásra és legalább 2 hónap megélhetésre elegendő összeg. Így a szükséges kezdőtőke önmagában meghaladhatja az egymillió forintot.

„Az ösztöndíjak kihirdetésének időszakában mindig ugrásszerűen nő a személyi kölcsönök utáni kereslet, hiszen az életkezdés már egy hazai nagyvárosban is anyagi kihívásokat támaszthat. Hatványozottan igaz ez a külföldi egyetemi évekre” – mondta el a külföldi tanulmányok finanszírozásával kapcsolatos érdeklődések kapcsán Lengyel Zoltán, a Sberbank Magyarország Marketing, PR és Digitális területének vezetője.

Oszd meg másokkal is!
Mustra