Angliában is bevezetik az otthoni abortuszt

Várhatóan még az év vége előtt legalizálják Angliában az otthoni abortuszt, vagyis azt, hogy a gyógyszeres terhességmegszakításon áteső nők ne a kórházból hazafelé, hanem otthoni körülmények között essenek át a vetélésen.

A gyógyszeres abortuszt a terhesség első 9 hetében lehet elvégezni, és a beavatkozás során egy-két nap eltéréssel kell bevenni nagyon erős, hormontartalmú gyógyszereket. Ezek a tabletták hasonló folyamatot indítanak be, mint ami egy természetes vetélésnél történik. Bár a mellékhatások között szerepel a görcs, a vérzés, a hányinger és a hányás is, tanulmányok már igazolták, hogy az abortusz ilyen formája alapvetően biztonságos. Angliában ugyanakkor még mindkét dózist kórházban kell bevenni, majd a második adag után elbocsájtják a pácienst, ami azt eredményezi, hogy vannak nők, akik útban hazafelé esnek át a vetélésen.

Van rá példa máshol is

Skóciában és Walesben már tavaly bevezették az otthoni abortuszt, míg Angliában várhatóan ez év végéig születik meg az ezt lehetővé tévő szabályozás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nők a második adag gyógyszert már otthon vehetik be, írja a New Scientist. Észak-Írországban továbbra is gyakorlatilag lehetetlen az terhességmegszakítás.

Képünk illusztráció
Képünk illusztrációShutterstock

Ausztráliában már 2015-ben bevezették az otthon elvégezhető abortusz lehetőségét, és náluk már telefonon is meg lehet rendelni az ehhez szükséges tablettákat. Az USA-ban államonként változó a szabályozás, van, ahol engedélyezett az abortusz ezen formája, míg másutt, például Iowában rendkívül megszigorították a beavatkozás feltételeit.

Magyarországon elviekben lenne lehetőség a gyógyszeres abortuszra, mert a szer 2012-ben megkapta a forgalomba hozatali engedélyt, de a készítmény forgalmazására, illetve TB-támogatására nem került sor.

Te bevállalnád az otthoni abortuszt?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek