Vidítsd fel a pirítóst málnával!

A bruschettára való feltéteket nagyon jól lehet variálni. Igen, a paradicosm és a málna is nagyon jól működik együtt. A receptet az Édes pofa gasztrobloggere, Dénes Dóra hozta el nekünk.

Van egy kis mártogatós mániám. A hozzátáplálás idejétől mindenféle, színes zöldségpürével gletteltem a gyerekek kedvenc kenyerét, rizstallérját, amit kis katonákra vágva önállóan ehettek. A színek, a variálhatóság, és a puha krém együtt bevált, az én szempontomból pedig az volt megnyugtató, hogy rövid idő alatt így sok zöldséget, esetleg hússal, hallal komplettálva és a turmixolással koncentrálva lehet rövid idő alatt a fejlődő szervezetekbe juttatni. A hozzátáplálás időszaka után is tartja magát ez a hagyomány, csak a mártogatósok fűszeresebbek lettek. A zöldségek és gyümölcsök kombinálása is működik, például így, málnás bruschetta formájában.

Már a gyerekek előtt is rengeteg mártogatóst készítettem. Amikor életmódot kellett, hogy váltsak, és elhagynom a gluténtartalmú gabonákat, akkor egyúttal a felvágottakat is elengedtem (de nem a házi kolbászokat). A gluténmentes kenyereket, még a saját sütésűt sem tudtam annyira megszeretni, hogy a nyomába érhessen egy ropogós héjú, kovászolt parasztkenyérnek, így maradtak a humuszok, krémek, pástétomok. A korábbi 70 százalék kenyér - 30 százalék zöldség arány rövid idő alatt megfordult. Van, hogy a zöldségkrémet is zöldséggel eszem, darabolt sárgarépával, uborkával, szárzellerrel. Ebben a gyerekeim nem tekintenek példaképnek, de ez rendben van így, az ő szervezetük más arányban igényli a sült, vagy párolt zöldségeket és a szénhidrátokat.

malnas bruschetta04 fin
Édes pofa

Céklából, zöldborsóból, csicseriborsóból, vöröslencséből a legtöbb kísérletre vevők, de a nyers zöldséges mártogatósok közül csak avokádós és paradicsomos változatokkal kvalifikálhatom magam vacsorára. Eredetileg az olasz bruschetta nem is tartalmazott paradicsomot, csak fokhagymával bedörzsölt, majd olívaolajjal meglocsolt, pirított kenyér volt, és a lényeg a kenyér minősége volt, és a pirítás módja. Van, aki szerint csak plantin sütve, van, aki szerint csak szabad tűzön pirítva lehet tökéletes.

A feltétekkel nagyon jól lehet variálni: gombával, padlizsánnal, lágy sajtokkal nem lehet hibázni, de az viszonylag új felfedezés a számomra, hogy a paradicsom, a málna, a bazsalikom és a citrom mennyire jóban vannak egymással. Ez a kombó málnával együtt másfél éves kortól kínálható, nélküle korábban is.

A receptet és az elkészítés módját az Édes pofa blogon találod!

Oszd meg másokkal is!
Mustra