Így korlátozhatod a telózással töltött időt a nyáron

Néhány tipp segítségével elérheted, hogy ne töltsön el egész napokat a képernyőkhöz ragadva a gyerek.

A kanadai gyerekorvosok szerint a hús-vér személyek helyett a tévék, számítógépek és okostelefonok képernyőit preferáló gyerekek túl sok időt töltenek a készülékeik előtt. A kétévesnél fiatalabbak számára például egyáltalán nem ajánlott a dolog, a legkisebbek azonban ennek ellenére naponta 42 percet is eltöltenek képernyők babrálásával/bámulásával. A nyolcévesnél fiatalabbak nagyjából 140 percet átlagolnak, a 8-12 évesek pedig már 4.5 órát, a túl sok, általában üldögéléssel kombinált képernyőbámulás pedig rengeteg terebélyes gyerek formájában ölt testet.

Időkeret

A Conversation szerint a legkézenfekvőbb módszer, azaz a képernyőbámulással tölthető idő korlátozása is segíthet. Főleg azért, mert a napi limit bevezetése segít kordában tartani a gyerekek elvárásait. A kivitelezés és a végrehajtás persze emberpróbáló feladat lesz, de egy kutatás szerint működik a dolog.

Glutén- és képernyőmentes étkezések

Egy 2011-es kutatás szerint  azok, akik étkezések közben is tévéznek, egy átlagos hétköznapon +69 percet, hétvégéken pedig +122 percet töltenek a képernyők előtt. Ez pedig a szülőkre is vonatkozik: az okostelefonok hiánya azt jelzi a részükről, hogy készek beszélgetni a gyerekekkel. Az okostelefonok jelenléte ugyanis még abban az esetben is sekélyesebbé teszi a beszélgetéseket és a szülők és a gyerekek kapcsolatát, ha épp nem nyomkodják őket a tulajdonosaik.

shutterstock 167860805
Shutterstock

Mutass példát!

A szülők magatartása amúgy is meghatározó tényező: a sokat tévéző szülők gyerekei több időt töltenek a képernyő előtt. Nem érdemes ezzel büntetni A készülékek bevonására garantáltan felfigyelnek ugyan a tulajdonosok, hosszú távon ugyanakkor gyakran rosszul sül el a dolog. Amennyiben ugyanis a képernyők előtt eltölthető idő korlátozásával vagy növelésével büntetnek/jutalmaznak a szülők, az még értékesebbé teszi mindezt a gyerekek szenében.

Képernyőmentes övezet

A hálószobák vagy legalább az ágyal képernyőmentesítése szintén fontos lépés. A különböző készülékek kedvezőtlenül befolyásolják a kamaszok alvási szokásait, jó ötlet lehet tehát minél korábban száműzni a képernyőket a hálószobából.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek