Természetes vizek: 4+1 fürdőhely a forró nyári napokra

Unod már az épített strandokat, a Balatont és a Velencei-tavat? Összegyűjtöttünk öt természetes fürdőhelyet, ahol az egész család jól érezheti magát a nyári hőségben.

Nem szeretek városi strandra járni. Általában nagy a tömeg, szárazon és vízen is egymás hegyén-hátán vannak az emberek. Sokkal jobban kedvelem a természetközeli vizeket, ahol a gyerekek elhomokozhatnak a parton, miközben mellettük ülök, és a vízbe lógatom a lábam. Lehet szép kavicsokat keresni, megnézhetjük a vízben úszkáló halakat, és talán még kacsákat is látunk. Persze el lehet menni a Balatonra (bár ott nincs homokos strand) vagy a Velencei-tóra, de van egy csomó más nagyszerű hely is az országban, amit érdemes kipróbálni. Ezek közül ajánlunk most ötöt a nyárra.

#1 Szigetcsép

Közel van Budapesthez, de mégis kevesek által ismert a Ráckevei-Dunán található szigetcsépi szabadstrand. A homokos strand egy mellékág végén fekszik, és több úszóláp biztosítja a víz tisztaságát. 

Szigetcsép
dívány.hu

A kicsiket többféle mászókával, hintával, csúszdával, a nagyobbakat foci- és röplabda pályával várják. A parton telepített napernyők védenek a tűző naptól, kicsit távolabb pedig hatalmas fák árnyékában pihenhetünk. Van büfé, kulturált mosdó, így minden adott a tökéletes kikapcsolódáshoz. A közelsége miatt még akár hétköznap délutánra is jó választás lehet.

#2 Dorog

Az Esztergomhoz tartozó bányató már régóta kedvelt fürdőhely a budapestiek körében. Tőlük származik a Palatinus-tó elnevezés, sokak szerint ugyanis a víz minősége a Palatinus Strandéval vetekedett. Az ország egyik legtisztább vizű tavaként tartják számon, még búvármúzeum is található a fenekén.

Dorog#palatinustó#esztergom#holiday#🍦🍧🍺☕

BLili 🌰⚅🌬☂️ (@botalilla) által megosztott bejegyzés,

Van röplabda pálya, értékmegőrző, büfék, bérlehető napozóágy és napernyő is, bár a strand alapból elég árnyékos. A felnőtt belépő mindössze 400 forint, 6-14 éves korig pedig 100 forint.

#3 Dunapataj

A Szelidi-tó partján már kicsit nagyobb nyüzsgésre számíthatunk, rendezvények sora várja a látogatókat egész nyáron. A tó jellegzetessége a déli oldalán található, körülbelül 800 méter hosszú, homokos strand, ahol kiváló homokvárakat építhetünk a gyerekekkel. A tó partján négy játszótér is van, ha pedig megéheztünk, akkor a Szittyó téren található számos étteremben csillapíthatjuk éhségünket.

#4 Tisza-tó

A mesterségesen létrehozott Tisza-tó igazi turisztikai paradicsomnak számít a kelet-magyarországi régióban. A vízi sportok szerelmesei Abádszalókon és Kiskörén bérelhetnek jet-skit, ki lehet próbálni a vízisít, és van a tengerpartokról jól ismert vízibanán és vízi ejtőernyőzés is.

A tó partján kis távolságon belül összesen 6 strand található. Köztük van fizetős (például Abádszalók) és ingyenes (például Poroszló) is, így mindenki kiválaszthatja a magának valót (jellemzően a fizetősek jobban felszereltek). Büfé mindenhol van, és vízibicikli is szinte minden strandon bérelhető.

DSC 2964
Kaszás Tamás

+1 Kisoroszi

A kisoroszi szigetcsúcs igazi vadregényes hely. A Duna alacsony vízállása idején hosszú, kavicsos part tárul elénk. Autóval csak a kempingig lehet eljutni, onnan gyalogosan vezet tovább az út a partra. A víz erős sodrása miatt klasszikus értelemben vett strandolásra nem alkalmas, de a sekély részeken azért lehűthetjük a lábunkat, a gyerekekkel pedig keresgélhetünk szép kavicsokat. 

Kovács Sándor (@zinsay) által megosztott bejegyzés,

Büfé nincs, így teli hűtőtáskával érdemes készülni, de akár helyben is elkészíthetjük az ebédet bográcsban vagy grillen.

Nagyon rossz a természetes vizeink ökológiai állapota

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legfrissebb jelentése szerint ökológiai szempontból nagyon rossz állapotban vannak az európai édesvizek. Különösen igaz ez Magyarországra, ahol csupán a vizek 20 százaléka van jó állapotban. Az ökológiai állapot nem egyenlő a vízminőséggel, hanem az élőhely és az ott előforduló élővilág helyzetét minősíti, hogy a különböző tényezők, mint a szennyezés, élőhelyromlás és klímaváltozás hogyan hatnak az ökoszisztémára. A jelentés külön kitér Magyarországra, hogy ha nem történik változás, akkor néhány évtizeden belül például minimálisra csökkenhet a tiszavirág állomány.

Az Ügynökség vizsgálatai szerint ugyanakkor az európai fürdőhelyek (tengerek és édesvizek együttvéve) 85 százalékánál kiváló volt a vízminőség a tavalyi évben. Magyarországon az Országos Közegészségügyi Intézet ellenőrzi a hivatalos természetes fürdőhelyeket, és a mérési eredményeik, valamint a strandok minősítése a honlapjukon elérhető.

A vizek védelmében a WWF most vasárnap, július 8-án Európa-szerte közös csobbanásra invitálja az embereket, hogy így hívják fel a figyelmet a vizek védelmére. A Nagy Ugrás hazai központi rendezvénye Gödön lesz, de országszerte több helyen várják majd a fürdeni vágyókat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra