Még egy tápanyag, amitől okosabb lesz a baba

A reakcióidőn és a memóriakapacitáson is javíthat a tojásban, a halfélékben és a húsokban is előforduló anyag.

A kolin egy B-vitamin származék és a lecitin egyik fő alkotóeleme. Jelenleg napi 480mg a javasolt mennyiség a terhes anyák számára, egy kutatás szerint ugyanakkor ennek több mint a dupláját is érdemes lehet elfogyasztani, a tojásban, a húsokban és a halfélékben is megtalálható anyag jelentős mértékben javíthat ugyanis a babák agyi képességein.

A Daily Mail szerint a kutatók által „optimálisként” meghatározott, 930mg kolin bevitelét nagyjából 9 tojás elfogyasztásával biztosíthatja valaki, ami persze nem tűnik hosszú távon is fenntartható módszernek. A táplálékkiegészítőkkel már könnyebben kivitelezhető kolinpótlásra a harmadik trimeszter alatt van egyébként szükség a Cornell Egyetem kutatói szerint.

shutterstock 766897171

A harmadik trimeszter elején járó várandósok fele 480mg kolint fogyasztott a kutatás során, míg a többiek ennek majdnem a dupláját, napi 930mg-ot kaptak. A résztvevők gyerekeinek információ feldolgozó képességét és memóriakapacitását ezután 4, 7, 10 és 13 hónapos korukban is letesztelték a kutatók. A gyerekek reakcióideje pedig nagyságrendileg gyorsabb volt, amennyiben napi 930mg-nyi kolint fogyasztottak a harmadik trimeszterben, ami megerősíteni látszik az eddig csak rágcsálókon tesztelt tápanyag hatékonyságával kapcsolatos feltételezéseket.

A tanulmány szerzője Marie Caudill szerint mindez azt jelenti, hogy a tápanyagnak a kognitív funkciókra gyakorolt és az utódok egész életére kiható pozitív hatása az emberek esetében is kimutatható. 

Kolin szerencsére nemcsak tojásban, de húsokban és halakban is megtalálható, tehát a változatos étkezéssel a baba agyi fejlődését is befolyásolhatjuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek