Ne felejtsd el: felvételi jelentkezés a héten!

A héten kell beadni a gimis központi felvételire a jelentkezési lapokat, itt vannak a tudnivalók, és a további menetrend a végeredményig.

Idén december 8-ig lehet jelentkezni a középfokú felvételire. Első körben csak azt kell megmondani, melyik iskolában írja majd a gyerek, ebben a körben azt még nem kell megjelölni, melyik iskolába jelentkeztek.

Első szakasz: jelentkezés a központi felvételire

2017. december 8-ig!

Jelentkezési lap letölthető innen, a pdf-et ki kell nyomtatni és tollal kitölteni, az Excelt pedig számítógépen tudod kitölteni, és aztán nyomtatni.

A kitöltött jelentkezési lapot abba az iskolába kell személyesen vagy postán eljuttatni péntekig, ahol a gyerek a felvételit írni fogja. Nem kötelező később ide jelentkeznie, emiatt érdemes egy közeli iskolát választani. Egyes iskolák határidő után még egy-két napig személyes leadást elfogadnak, de azért ne erre alapozz.

shutterstock 660071485

Ezek a lehetőségek helyszínekre:

A 10 évesek/negyedik osztályosok ezekben az iskolában írhatják meg a központi felvételit.

A 12 évesek/hatodikosok ezekben az iskolákban írhatják meg a központi felvételit.

A 14 évesek/nyolcadikosok ezekben az iskolákban írhatják meg a központi felvételit.

Második szakasz: felvételi, január 20.

2018. Január 20-án, 10 órakor kezdődik az írásbeli egységesen. Személyit vagy diákot vinni kell!

Pótfelvételi: Január 25, 14:00 óra.

Az írásbeli eredményéről legkésőbb február 8-ig értesítést kaptok, de sok iskola jóval hamarabb, már a felvételi után néhány nappal készen van a javítással.

Harmadik szakasz: jelentkezés a kiválasztott iskolába, február 19-ig

Figyelem! Nyolcadikosoknak az általános iskolában kell leadni a jelentkezési lapot, hatodikosoknak, negyedikeseknek viszont lehet egyénileg is! 

Az egyéni jelentkezés módjára vonatkozó információkat az Oktatási Hivatal honlapján oldalon a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási időszak (2017/2018. tanév) menüpont alatt – fogja nyilvánosságra hozni, a jelentkezési időszakot megelőzően, várhatóan 2018. január első felében.

2018. február 19-én az általános iskolák továbbítják a végzős diákok jelentkezésit a kiválasztott intézménybe, és a tanulói adatlapot az oktatási hivatalba. A 6 és 8 osztályos gimnáziumokba történő jelentkezéskor ezeket a gyerek szülei közvetlenül is elküldhetik a választott iskolába és az oktatási hivatalba.

Az Oktatási Hivatal, kizárólag a határidő (2018. február 19. éjfél) előtt postára adott tanulói adatlapokat rögzíti a KIFIR rendszerben.

A jelenkezési lapon minimum a következő információknak kell szerepelnie:

 • (tanulói) oktatási azonosító (11 jegyű szám, rajta van a diákon, azonosító számként),
 • név,
 • születési idő,
 • az általános iskola OM azonosítója (az OM azonosítót itt keresheted meg),
 • a középfokú iskola OM azonosítója (az OM azonosítót itt keresheted meg),
 • a feladatellátási hely kódja, ahol a tanulmányi területet meghirdették,
 • és a tanulmányi terület(ek) kódja(i), egy iskolán belül több is megjelölhető

Minden középiskolába külön jelentkezési lapot kell kitölteni!

shutterstock 741915964

Mi a csuda az a tanuló adatlap?

A tanulói adatlap nagyon fontos, ugyanis ez kell ahhoz, hogy az egyes iskolák rangsorolni tudják a gyereket. Hiába adtok be jelentkezést, tanulói adatlap nélkül nem fogják felvenni. Mivel a tanulói adatlap csak az Oktatási Hivatal zárt rendszerébe kerül be adatfeldolgozásra, ezért a középfokú iskolák döntését nem befolyásolja, hogy ki hányadik helyen jelölte meg az adott iskola valamelyik tanulmányi területét.

A felvételi eljárás során a tanuló által megjelölt kérelmek sorrendjéről egyetlen középfokú iskola sem kérhet információt sem a tanulótól, sem a szülőtől, sem a tanuló általános iskolájától. A középfokú iskola a tanulói adatlapon feltüntetett sorrendet nem ismerheti meg.

A legfontosabb azonosító adatok a lapon:

 • (tanulói) oktatási azonosító (diákigazolvány: azonosító szám, 11 jegyű)
 • név,
 • születési idő,
 • az általános iskola OM azonosítója, (az OM azonosítót itt keresheted meg)
 • a középfokú iskola OM azonosítója, (az OM azonosítót itt keresheted meg)
 • a feladatellátási hely kódja, ahol a tanulmányi területet meghirdették,
 • és a tanulmányi területek kódja. 

FONTOS: az adatokat a jelentkezési és a tanulói adatlapon UGYANÚGY töltsétek ki!

Negyedik szakasz: szóbelik, február 22-március 13.

Február 22. és március 13. között lesznek a szóbeli felvételik, személyit vagy diákot vinni kell!

Intézményenként változik, hogyan és mikor értesítik a szóbelizőket, és az is, hogy mit kérnek a szóbeli vizsgára, van, ahol dalok és versek repertoárjával kell készülni, máshol nem kérnek ilyesmit. Érdemes előre tisztázni, hogyan tudjátok meg, mehet-e szóbelizni a gyerek, nehogy azért maradjatok le, mert arra vársz, hogy felhívjanak, miközben a honlapot kéne frissítgetned lelkesen.

Végeredmény: április 27.

Több körös egyeztetést követően április 27-ig teszik közzé az intézmények, kit vettek fel.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.