Melyik kötelezőt látnád szívesen modern sorozatként? Szavazz!

Régies stílusuk és olykor túlhaladott mondanivalójuk ellenére egyik-másik kötelező olvasmány még mindig meg tud fogni, hiszen némelyikben remek karakterek vannak, másokban fordulatos cselekmény meg akció. Egyiket-másikat kicsit felturbózva szívesen elnézegetnénk tévésorozatként is, nem igaz? Melyiket?

Sok rosszat írtunk már a kötelező olvasmányokról, de mindig akad valaki a társaságban, aki éppenséggel szerette ezt vagy azt a művet; én például a Kőszívű ember fiait kifejezetten bírtam, Az ember tragédiája meg egyenesen a kedvencem volt gimiben, pedig utálok drámát olvasni. De kortárs példát is említhetek: nemrég hallottam a játszótéren, ahogy két kiskamasz a Pál utcai fiúkról beszélgetett, pozitív kicsengéssel. Nem véletlen, hogy az adott esetben kibírhatatlanul régies stílusuk és túlhaladott mondanivalójuk ellenére egyik-másik kötelező még mindig meg tud fogni, hiszen némelyikben remek karakterek vannak, másokban fordulatos cselekmény vagy épp akció. Egyiket-másikat szívesen elnézegetnénk tévésorozatként is, nem igaz? Egy kicsit modernizált, az eredetitől megfelelő mértékben elrugaszkodó forgatókönyv, néhány sárkány és egy jó színészgárda akár a Kincskereső kisködmönt is nézhetővé tenné. Vagy az menthetetlen? Te melyik magyar kötelezőt néznéd szívesen sorozatként? Szavazd meg!

Arany János: Toldi

Műfaj: szuperhősös

Mike-ot kiskorában megharapta egy radioaktív tikkadt szöcske, azóta emberfeletti erővel bír. Példaképe apja, aki Buda City védelmezője volt. A városra azonban szörnyű idők járnak, egy gonosz szuperhőscsapat fosztogatja – amíg Mike el nem határozza, hogy véget vet a bűnhullámnak. Előbb Toportyánember és családja akcióit hiúsítja meg, aztán harcképtelenné teszi Doctor Bullt.

toldi

A következő Cseh Kapitány, akit alattomos viselkedése miatt Mike kénytelen megölni, majd a polgármestertől megtudja, hogy a gonoszokat öccse, George irányította. Végül egy mindent eldöntő ütközet után Mike legyőzi George-ot, a polgármester pedig kinevezi őt Buda City új védelmezőjének. A második és a harmadik évadot is berendelte a csatorna, amelyekben előreláthatólag egy szerelmi történet, valamint az öreg Mike utolsó kalandjai láthatóak majd. 

Néznéd?

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Műfaj: fantasy

Gergő, a hobbit, akit már gyermekkorában elrabol egy félszemű ork dervis, egy kardot kap – ezzel sorsa megpecsételődik, katonának nevelik. Évekkel később az orkok beveszik Buda Várát és foglyul ejtik Gergő barátját, Török Samut. Samut a Héttorony nevű börtönben tartják fogva. Öten indulnak kiszabadítására: Gergő, a hobbit; szerelme, Vica, a tündelány; Török János, a híres hadvezér fia; Mecskey, a vitéz; és Matyi, a kocsis. A vakmerő vállalkozás nem sikerül, de a főhősök megmenekülnek.

egri csillagok

A további kalandok során ismét felbukkan a Jumurdzsák nevű félszemű ork, bonyodalmak adódnak egy gyűrű körül, a tündelány alagúton próbál bejutni az ostromolt egri várba. A cselekmény nagyszabású, rengeteg pénzt, statisztát és CGI-t igénylő hatalmas harccal zárul, ahol a hobbitok, tündék, emberek és egyéb szerzetek vállvetve védelmezik Eger várát a túlerőben lévő orkok ellen.

Néznéd?

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Műfaj: fantasy

A Baradlay-ház kőszívű feje, Kazymir meghal. Végrendeletében fiainak határozott életutakat szab meg sorsrúnákkal, de özvegye ezeket a rúnákat ősi mágiával sorra feloldja. Hazahívja legidősebb fiát, Oedont a Keleti királyságból, aki így el tudja venni a rabszolgalányt, akibe szerelmes. A középső fiú, Rychard szintén rangon alul szeretne házasodni, míg a legkisebb, Eugeon a Plankennister-ház gyönyörű, de gátlástalan örökösnőjébe, Alseibe szerelmes.

kőszívű

Alseinek van már egy fattya, Havas Karl, akinek apja a ház testőrségének egyik tisztje. Mindannyiuk sorsát megváltoztatja, amikor Europeros földjén forradalom tör ki. Alsei hisztizik és bosszút forral. Eugeon titkos kazamatákon keresztül elmenekül a Plankennisterektől, miközben Alsei kijátssza a felkelők titkait a királyi háznak, Rychard pedig a csatamezőn mágikus párbajban megöli Havas Karl apját (előtte még megígéri neki, hogy felneveli Karlt).

Alsei hisztizik és bosszút forral. Majdnem sikerül kijárnia, hogy Rychardot a királyi hóhér lenyakazza, a férfi azonban megmenekül. Oedonnek háborús bűnei miatt meg kell halnia, de Eugeon egy illúzióvarázslattal a Oedonnek adja ki magát, és bátyja boldogságáért feláldozza magát. Alsei hisztizik és bosszút forral. Amikor már leül az egész hirig, megérkezik a csaj a három sárkánnyal.

Néznéd?

Jókai Mór: Az aranyember

Műfaj: szappanopera

Teherszállító hajó halad a Dunán felfelé, dacolva a szörnyű sötétséggel és a rettenetes viharral. A hajón utazik Timár Mihály „tisztító”, rajta kívül a szállítmány tulajdonosa és annak egzotikus szépségű lánya, Timéa is. Timár ügyesen lavíroz a veszélyekkel teli folyón, leráznak egy török ágyúnaszádot. Később az életben is ügyesen lavíroz: egy „szerencsés véletlen” folytán milliomos lesz, elveszi Timéát, de egy elhagyatott szigeten egy másik nőbe, Noémiba is beleszeret. Melyik nőt választja Timár? Megcsalja-e a férjét a rideg Timéa? Kitől van Noémi gyereke? Pénz, féltékenység, árulás, intrika, könnyek.

arany ember

Néznéd?

Katona József: Bánk bán

Műfaj: politikai krimi

Az elnök feleségét holtan találják a szalonban az elnök távollétében. Az extrém eszközökkel dolgozó kirendelt nyomozópáros elkezdi felgöngyölíteni az ügyet, és egyre súlyosabb dolgokat ás elő – politikai összeesküvés, a szálak a legmagasabb körökbe vezetnek. Megtudják, hogy a nő fényűző életet élt, és emiatt a párt frakcióvezetőivel, Bánkkal és Peturral is sokat vitatkozott. Petur mindent tagad, Bánkot viszont családi dráma közepén érik a nyomozók – minden jel arra utal, hogy a felesége megcsalja egy nagykövettel –, ezért nem tudják kihallgatni. Egy Tiborc nevű hajléktalantól megtudják, hogy Bánknak volt motivációja megölni az elnök feleségét. Bánk végül beismerő vallomást tesz, éppen, amikor az elnök visszatér, az elnök azonban nem akar feljelentést tenni.

bánkbán

Néznéd?

Madách Imre: Az ember tragédiája

Műfaj: űropera

A távoli jövőben az emberiség már meghódította a galaxist, de elvesztette gyökereit. Ádám és Éva egy különös űrhajóval jár bolygóról bolygóra, hogy megértse az emberi fajt és céljait. A kalandos vállalkozás során <spoiler!> lassan ráébredünk, hogy az űrhajó nem csak térugrásra, de időutazásra is képes, és hogy a sok helyszín valójában mind a Föld, különböző idősíkokban.

embertragédiája

Néznéd?

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Műfaj: szociodráma

A város gettójának legveszélyesebb környéke a Pál utca – drogok, prostik, bandaháborúk. A „gitt” nevű dizájner drog megjelenésével területviták kezdődnek két rivális banda között. A rengeteg akcióval, összetört kocsikkal és arcpirító árulással járó brutális háború egyik áldozata egy, a ranglétra alján álló, de a végsőkig lojális drogfutár-fiú.

pál utcai fiúk

Néznéd?

Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem

Műfaj: zombihorror

Európában járunk a középkorban, ahol különös járvány szedi áldozatait: a fertőzésben meghaltak agyevő zombiként pusztítanak tovább. A vérengző járvány valahonnan Ázsiából ered – a magyar várvédők feladata megóvni nem csupán saját életüket, de nekik kell megvédeniük a keresztény Európát is. Zrínyi Miklós maroknyi csapatával várába szorul, melyet hónapok óta ostromol a vérszomjas túlerő.

szigeti veszedelem

Néznéd?

Érdekességek