Kérd meg a nagyit, hogy ne tömje cukorral a gyereket!

Olvasási idő kb. 3 perc

A nagyszülők hajlamosak egész évben Mikulást játszani: édességgel és zsíros ételekkel kényeztetni imádott unokáikat. A szülők pedig a segítségért cserébe inkább hagyják. Csak épp arra nem gondolnak, hogy ezzel nagy kárt is okozhatnak.

A Glasgow-i Egyetem kutatói 18 ország 56, a témával foglalkozó kutatását nyálazták át, hogy végül kibökjék azt, amit egy fifikásabb unoka 3-4 perc alatt kiszúr: a nagyik bizony hajlamosak túlhizlalni a rájuk bízott csemetéket. Az év minden napján non-stop Mikulást játszó nagyik rossz szokásai azonban hosszú távon inkább a rák, mint az unokák malmára hajtják a vizet, jó lenne tehát a BBC szerint, ha a nagyszülőket is sikerülne felvilágosítani arról, mi az, amit rosszul csinálnak.

PLOS One-ban megjelent tanulmány szerint főleg az étrenddel, a testmozgással és a dohányzással kapcsolatban állapítható meg, hogy a nagyszülők szokásai rossz hatással vannak az unokák egészségére, hosszú távon pedig a rákos megbetegedések kockázatának növekedését okozhatják.

shutterstock 602063327

Mindenekelőtt a nagyszülők jólinformáltságának, illetve a szülők és a nagyszülők közötti kommunikációnak az elősegítésével lehetne segíteni mindezen a kutatók szerint, akik azt is kiemelték természetesen, hogy a nagyszülők és az unokák között létrejövő kötelékek rendkívül fontosak és előnyösek lehetnek a gyerekek fejlődésére nézve.

Az unokákba pumpált rengeteg zsír és cukor mellett a gyakran inaktív nagyszülők a megfelelő mennyiségű testmozgás elősegítését sem veszik túl komolyan. Emellett ráadásul gyakran a szülők kérése ellenére is vígan tovább pöfékelnek a gyerekek jelenlétében, ami mind a passzív dohányzás közvetlen hatásai miatt, mind az így továbbadott negatív minta miatt káros az unokák egészségére.

Mivel azonban a nagyszülők segítségének elvesztését nem igazán szeretnék kockáztatni a szülők, és természetesen megbántani sem szeretnék a szüleiket, sajnos gyakran inkább a konfliktuskerülés jellemző ezekre a szituációkra.

shutterstock 637056598

A kutatók szerint éppen ezért kulcsfontosságú lenne, hogy a nagyszülők informálása és támogatása hangsúlyosabb szerepet kapjon a jövőben, annál is inkább, mert a túlságosan engedékeny nagyik rossz szokásainak káros következményei között ott szerepel a rákos megbetegedések megelőzhető okainak két legnagyobbika, a dohányzás és az elhízás is. 

Nálunk a múlt héten jelent meg az Okostányér ajánlás, amely szerint a 6 és 17 év közötti gyerekeknek naponta négy adag zöldség és gyümölcs, minden főétkezéshez teljes értékű fehérje, gabonaféléből legalább három adag elfogyasztása javasolt a gyerekeknek, só, cukor és zsiradék viszont csak visszafogottan. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek