A szabadgyökök tehetnek mindenről

Bár azzal szinte minden nő tisztában van, hogy a terhesség alatti dohányzás tragikus következményekkel járhat, azt csak most értették meg a tudósok, pontosan miért is káros mindez.

Úgy tűnik, nem csak a nikotin a hibás a babákat és anyjukat érő pusztításért. Egy ausztrál és thaiföldi kutatók együttműködésének köszönhető tanulmány szerint a dohányzás során a szervezetbe kerülő sok milliárd szabadgyök végzi a legnagyobb pusztítást az anyaméhben – írja a Science Alert. 

shutterstock 609113324

A párosítatlan elektronjuk miatt fokozott reakciókészséggel rendelkező molekulák a füsttel együtt a tüdőbe, majd a váráramba kerülnek, nem csak a tüdejét roncsolja tehát szét az, aki dohányzik. A szabadgyökök olyan molekulák, amelyek szinte mindennel reakcióba lépnek, ami az útjukba kerül, és megváltoztatják a velük reakcióba lépő molekulák szerkezetét és működését.

A szervezet működéséhez nélkülözhetetlen molekulákról van szó, amelyekből azonban finoman szólva is megárt a sok: a szabadgyökök arányának eltolódása, azaz az oxidatív stressz rákos elváltozásokat és sejtkárosodást okozhat.

Az eddig kutatások a sérült és csökkenő kapacitású tüdő és a légzőszervi megbetegedések megnövekedett kockázatát állapították meg a terhességük alatt dohányzó nők esetében. Ezek szerint mindehhez, és számtalan más betegség kialakuláshoz a rendszeres dohányzással a szervezetbe kerülő szabadgyökök is hozzájárulnak. És még a gyerek is agresszív lesz tőle

Oszd meg másokkal is!
Mustra