Menő: amerikai gyerekek beperelik Trumpot

Alkotmányban lefektetett joguk van az élethez és a szabadsághoz, a klímakatasztrófa ezt veszélyezteti. Vagyis a klímatagadó politika alkotmányellenes, tiltsák be!

A klímaváltozás olyasvalami, ami a gyerekeink jövőjét veszélyezteti. Ez pedig a gyerekeinket, legalábbis az amerikai gyerekek egy csoportját sem hagyja hidegen: beperelik Trumpot és kormányát, amiért az kilépett a párizsi klímaegyezményből és cseppet sem környezetbarát politikájával az ő jövőjüket veszélyezteti.

Beperelni az elnököt, ha nem gondol a következő generációra? Ilyet lehet? Úgy tűnik, igen, sőt, a gyerekek ügye új támogatót is kapott egy neves szakember személyében.

GettyImages-491868080
Isaac Brekken / Getty Images Hungary

Egy távoli jövőben... ja, nem, most.

A nagyhatalmak körében tagadás és érdektelenség uralkodik, miközben bolygónk reménytelenül küzd az élhető fennmaradásért. Az emberiség utolsó reménysége egy csapat lázadó kamasz, akik az USA kormányával szembeszállva lehetetlennek tűnő küldetésbe fognak: saját jövőjüket próbálják megmenteni.

Nem, ez nem a moziban van, hanem a valóságban.

Huszonegy amerikai tinédzser tényleg bepereli az USA kormányát, amiért az megsérti az ő stabil klímához való jogukat. Nem egy ötletszerű dologról van szó, a pert több éves tervezés előzi meg. Az amerikai alkotmány szerint ugyanis a gyerekeknek joguk van olyan jövőhöz, amely mentes a klímakatasztrófától és annak következményeitől (nincs így konkrétan leírva az alkotmányban az időjárás, de az alapelvekből levezethető).

A környezetszennyezés alkotmányellenes

A gyerekek, akiknek életkora 9 és 20 év között van, első lépésként egy Oregon állambeli bírósághoz fordultak, ahol a bíró, Ann Aiken az ő javukra döntött: ez azt jelenti, hogy az ügyet elég megalapozottnak tartotta a bíró ahhoz, hogy továbbvigyék azt felsőbb szintekre. Ann Aiken azt nyilatkozta, „Nem kétséges, hogy az emberi élet fenntartására alkalmas klíma előfeltétele a szabad és rendezett társadalomnak”. A cél innentől az, hogy az ügy a Legfelsőbb Bíróság elő kerüljön.

A Juliana vs. Unites States ügy jelenleg precedens nélküli, vagyis nem volt még ehhez hasonló az amerikai joggyakorlatban. Úgy tűnik, az USÁ-ban létezik egy fiatal generáció, akik realisztikusan látják a környezetvédelmet, de túl sok mindent eddig nem tehettek az ügy érdekében, mondjuk azon kívül, hogy kevesebbet szemetelnek, meg felnőve majd a zöld pártra szavaznak. Ez a per azonban ezen is változtathat. A fiatalok úgy gondolják, hogy az extrém klímaváltozás hatásai az élethez és a szabadsághoz való jogukat veszélyeztetik majd, ezek a jogok pedig az amerikai alkotmányban szerepelnek. Vagyis aki veszélyezteti őket, az az alkotmánnyal megy szembe.

Neves támogatók

A kölykök persze nincsenek egyedül, sőt. Az ügyet klímakutató tudósok is támogatják, legutóbb például Dr. James Hansen volt NASA-kutató, jelenleg a Columbia Egyetem klímakutatója állt az ügy mellé. Hansen és munkatársai egy igen részletes tanulmányt közöltek, amelyben leírják a klímaváltozással kapcsolatos legfrissebb tényeket, a várható következményeket, és azt is, hogy a Párizsi Klímaegyezményben megfogalmazott célok nem is lennének elegendőek a klímaváltozás megfékezéséhez.

A tanulmány bevallottan a fenti ügy támogatására született, amolyan előzetes szakértői véleményként - alátámasztandó, hogy a Trump kormány klímapolitikája ártalmas, alkotmányellenes, azaz konkrétan törvénybe ütköző.

Bréking: fákat kell ültetni, vagy végünk!

A tanulmány egyik kulcsfontosságú adata az, hogy ha azt szeretnénk, hogy 2100-ig ne nőjön a bolygó átlaghőmérséklete 2 Celsius foknál jobban, akkor ahhoz a Párizsi Klímaegyezmény céljai nem is elegendőek, ennél drasztikusabban kellene fellépni, azaz többet kellene tenni a környezetvédelemért (a Trump-kormány ezzel szemben pont kevesebbet tesz). A dolog furcsasága, hogy a keresetet eredetileg nem Trump és kormánya ellen nyújtották be a felperesek, hanem 2015 októberében még az Obama adminisztráció (beleértve az elnököt) ellen. Az ügy pikantériája, hogy a Trump adminisztráció még az obamait is mélyen alulteljesíti a klímavédelemmel kapcsolatos kötelezettségek teljesetítésében (Donald Trump köztudottan klímaváltozás-tagadó), ezért kap most ekkora média figyelmet ez az ún. stratégiai per.

A Hansen-tanulmány szerint nem elég a széndioxid-kibocsátást csökkenteni, arra is szükség lenne, hogy a már kibocsátott széndioxidot valahogy eltávolítsuk a légkörből. Erre léteznek drága és futurisztikus eszközök is, ami szuper, de a szakemberek szerint hatékonyabb lenne átszervezni a mezőgazdaságot, és erőteljes erdősítésbe kezdeni.

Ha nem teszünk semmit – állítják a kutatók – azzal a gyerekeinkre hárítunk egy lassanként kezelhetetlenné váló szituációt, amelynek súlyos következményei lesznek a számukra.

A szakemberek úgy gondolják, a politikusok győzködése már kevés, ugyanis a jelenlegi amerikai politikai elit vagy klímatagadó, vagy ha nem az, akkor is inkább hallgat, mert nem mer vagy nem akar a hatalmon lévő túlerővel szembemenni. A jogrendszer azonban más, mint a politika: míg a politikában lehet hazudozni, addig a jogban nincs kamu, világos tények vannak, ott bizonyítékok alapján döntenek, ezért a Legfelsőbb Bíróság bevonása az ügybe nagy reményekkel kecsegtet.

A világon egyébként már több mint egy tucat országban van folyamatban ún. klímaper az adott kormány ellen, nagy részükben gyerekek és fiatalok (is) a felperesek, ill. van olyan ország is, ahol csupán egy gyerek, pl. Indiában (természetesen jogi képviselők segítségével). Az oregoni (USA) Our Children's Trust civil szervezet maga is több keresetet nyújtott be az Egyesült Államok több államában, gyerekek nevében (ezek nagy része még a jogalap elbírálásának fázisában van, tehát még nincs szó perekről), és jogi ill. más jellegű tanácsokkal segíti világszerte a hasonló kezdeményezéseket. A cikkben szereplő ügy most eljutott a per stádiumig, 

A per 2018-ban fog zajlani, a 2018. február 5-re kitűzött tárgyalás azonban még kétséges, mert a Trump-kormány egy jogi lépésére reagálva az Oregoni Kerületi Bíróság ideiglenesen felfüggesztette az ügyet a kormány beadványának elbírálásáig. Az ifjú felperesek honlapja itt található, ahol rendszeresen hírt adnak az üggyel kapcsolatos eseményekről, és itt lehet őket anyagilag és eszmeileg is támogatni. Drukkolunk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek