A háziállat a gyerek legjobb barátja, nem a testvér

A gyerekek viszonya a háziállatokkal időnként sokkal jobb, mint a testvérekkel kialakított kapcsolat – derült ki a Cambridge-i Egyetem új kutatásából. A kutatás eredményei újabb bizonyítékai annak, hogy az állatok nagy hatással vannak a szociális fejlődésükre és az érzelmi jól-létükre. Eddig meglehetősen kevés tanulmány foglalkozik a gyermek-állat kapcsolatokkal, ezért is tartották fontosnak a témát a kutatók.

Fontos az állat-gyermek kapcsolat

"A kinek gyermekkorában volt kedvence, pontosan tudja, hogy az ember fiatalon sokszor keresi állata társaságát és gyakran beszél hozzá - éppen úgy, ahogy az az ember-ember kapcsolatokban is lenni szokott" – kezdi Matt Cassels, aki a kutatást vezényelte. "Azt akartuk megtudni, hogy az állatokhoz fűződő érzelmek mennyire erősek más családi kötelékhez képest" – mondta a szakértő.

shutterstock 519392227

A felmérésben - ami egy nagyobb kutatás-sorozat része volt - 77 család 12 év körüli gyermekei vettek részt, mindegyik családban volt legalább egy házikedvenc és legalább két gyerek. A gyerekeknek egy-egy kérdőívet kellett kitöltenie, melyek elemzése után a szakértők arra jutottak, hogy a 12 évesek számára a háziállat kevesebb konfliktust és több elégedettséget okoz, mint a testvér. "Bár az állatok nem teljesen értik amit mondunk, és nem is válaszolnak, legalábbis szavakkal nem, a gyerekek mégis ugyanolyan sok mindent osztanak meg velük, mint a testvéreikkel.. Persze az a tény, hogy az állataink nem értenek minket és nem is beszélnek vissza, akár előny is lehet a testvérekkel szemben, hiszen így biztosan nem ítélkeznek - magyarázta Cassels. 

Lányokkal szorosabb a kapcsolatuk

Bár korábbi kutatások azt mutatták, hogy a fiúk egyértelműen szorosabb kapcsolatot alakítanak ki a kedvenceikkel, ez a kutatás épp az ellenkezőjét bizonyítja. Igaz, hogy mindkét nemnek fontos az állataikkal lévő kapcsolatuk, de a lányok sokkal intenzívebb és nyíltabb, ugyanakkor konfliktusokkal is teli baráti kapcsolatról számoltak be. A szakértők szerint a lány-állat barátság így sokkal árnyaltabb lehet, mint ahogyan eddig hitték.

Az állatok jótékony hatása kétségtelen

"Ez újabb bizonyíték ahhoz az  elképzeléshez, hogy az állatok pozitív hatással lehetnek az emberi egészségre és a közösségi kohézióra. A kedvencektől kapott serdülőkori szociális támogatás hozzájárul a későbbi pszichológiai jól-léthez" – összegezte a kutatást Nancy Gee, a tanulmány egyik társszerzője.

Az állatok gyermekekre gyakorolt hosszú távú hatásának felmérésére további elemzésekre lesz szükség, de ezek az adatok mindenképpen biztatóak, hogy érdemes állatot tartani, méghozzá a kutatás szerint kutyát, ugyanis a kutyások számoltak be a legnagyobb elégedettségről, és ők érezték leginkább társnak a család kedvencét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek