Idegesítő a reklám, öljük meg a gyereket?

Figyelemfelkeltő gyógyszer-, pláne köhögéscsillapító reklámot kitalálni nem feltétlenül egyszerű műfaj, ezért a kreatívok kínkeservesen erőszakolnak ki magukból olyan ötleteket, amik talán megmaradnak az emberek fejében, mint mondjuk Ásóka, a gonosz körömgomba.

Mivel a gyerekek gyakran hazahordanak mindenféle mutáns vírust az oviból, ésszerű, hogy a gyerekvonalat is beépítsék, ebből talán a folyton Robitussint emlegető gyerek volt a legemlékezetesebb, de most megérkezett Fluimucil Ábel, aki kiverte a biztosítékot. 

A reklám története szerint Ábel nem csak beteg, de borzalmasan idegesítő is mindenre rákérdez és mindent tudni akar, ezért csak annyit ismételget az egész reklám alatt, hogy "De miért?", pedig legalább három-négy évvel idősebb annál, ami indokolná a folyamatos miértezést. És édesanyja és nagymamája mindenre türelmesen válaszolgat.

A reklámban az a legidegesítőbb, hogy szakmányban készülnek az ilyen színvonalú reklámok, az pedig a második legidegesítőbb, hogy anyuka és nagymama, hogyan tudja magára erőltetni a bárgyú vigyorgást sztoikus nyugalmat. Az internet népének haragja azonban a kisfiút érte utol.

Nem állítjuk, hogy a reklám nem idegesítő, de azt sem, hogy ezen kívül nincs más idegesítő vagy éppen bicskanyitogató reklám a TV-ben.  

Mi is feltennénk a "de miért?" kérdést

Legfőképpen azt, hogy vajon miért érzik viccesnek ennyien, hogy egy gyereken gúnyolódjanak ahelyett, hogy a reklám kreatívját állítanák pellengére. Miért találja több mint 14 ezer ember viccesnek, hogy valaki egy gyerekszínész fényképével hirdet meg egy olyan rendezvényt, ami arról szól, hogy végezzék ki nyilvánosan Fluimucil Ábelt a parlament előtt?

Nyilván értjük, hogy viccről van szó, és egy karaktert gyűlölnek ennyien, nem az azt alakító színészt, de tegye mindenki a szívére a kezét, vajon akkor is viccesnek találná, ha az ő gyerekének fényképe állna a gyűlölet középpontjában? Egyáltalán miért vicces az, ha egy gyereket akarnak kivégezni 7000 résztvevővel csak azért, négyszer egymás után megkérdezi azt, hogy miért?

És összességében: miért kell egy gyereken gúnyolódni, akinek a legkevesebb köze van ahhoz, hogy ez a reklám elkészült és adásba mehetett és aki majd a bizonytalan kamaszévei alatt azt látja, hogy több ezer ember követelte a halálát.

Mindenesetre a Fluimucil jól járt, már olyanok is megnézték a reklámot, akiknek egyébként nincs is tévéjük, vagy azon a nem létező TV-n is csak a Spektrumot és dokumentumfilmeket néznek, és most már a felső légúti megbetegedésről ebben a szezonban egészen biztos, hogy ennek a gyógyszernek a neve ugrik majd be mindenkinek. Hogy a szerepet játszó kisfiú és az ő szülei pedig hogyan vészelik át a közutálatot, az meg ugye másodlagos. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek