Informatikusnak lenni jó, de a fiatalokat nem a pénz motiválja

Nem újdonság, hogy megéri informatikusnak menni, de hiába rendkívüli a bérezés, a szektorban tevékenykedő cégek csak nehezen találnak megfelelő mennyiségű és tudású informatikai szakembert, és sok esetben a szakmát tanuló diákokra már egyetemi éveik alatt lecsapnak az élelmes munkáltatók. Persze a fiatalokat nemcsak a fizetés motiválja - olvasható a Schönherz Iskolaszövetkezet közleményében. 

Szeptembertől lehet szakmázni

Két éve még tízezres nagyságrendű munkaerőhiányt mutattak ki a kutatások az informatikai ágazatban, mára ez a szám 22 ezerre emelkedett. Az IT-szakmát tanuló fiatalokat igyekeznek minél előbb megtalálni a cégek, előfordul, hogy még a diplomaszerzést sem várják meg. És míg a legtöbb diákmunka esetében a nyári felélénkülés jellemző, a szakmai munkát végző fiatalokra szeptembertől mutatkozik a legnagyobb kereslet.

"Ezen a területen szeptemberben kb. 30-40 százalékkal nő a diákmunkaerő iránti igény. A legnagyobb hiányszakmák között található a fejlesztő, főként JAVA, .Net és PHP területeken. Időszakosan a mobilfejlesztők keresése kerül előtérbe, de a frontend, backend szakemberek is óriási népszerűségnek örvendenek. Naprakész tudással rendelkező, munkára vágyó főiskolás, egyetemista diákokból nincs hiány, akik egy rövid betanítási időszakot követően bátran munkába állíthatók. Az IT szektorban sok cég oldja így meg a munkaerőpótlást" – mondta el Baross Levente, a Schönherz Iskolaszövetkezet elnöke.

Van az a pénz...

A cégek számára ez a megoldás költséghatékonysági szempontból is kedvező, a diákoknak pedig hatalmas lehetőség, hiszen elméleti tudásukat azonnal gyakorlatba ültethetik át, elindítják szakmai karrierjüket, és építhetik kapcsolatrendszerüket. A hallgatók ugyan rugalmas munkaidőben dolgozhatnak, de arányaiban még így is közel olyan béreket zsebelhetnek be, mint egy „felnőtt” átlagfizetés, és még a tanulmányaikra is marad idejük.

"Informatikusként, fejlesztőként 1200-1800 forint között mozognak a diák órabérek, de sok esetben ez elérheti akár a 2300 forintot is. A fizetések kiemelkedőre rúghatnak akkor, ha valaki egy nemzetközi céghez megy dolgozni, kiváló idegennyelv tudással . A fiatal munkaerő esetében azonban nagyon fontos a fizetésen felüli motiváció, legyen szó otthonról végezhető munkáról, előrelépési lehetőségekről vagy akár szakmai gyakorlatként igazolható tevékenységről" - tette hozzá a szakértő.

A jövő

Az informatikushiány pótlása érdekében számos cég maga végez oktatást vagy tart toborzást, esetleg előadásokat akár már középiskolásoknak, hogy ezzel is vonzóvá tegye számukra a szakmát. Mindenesetre, a piac jelenlegi és várható helyzete szerint az IT szakmát választóknak nem kell majd attól tartaniuk, miből vesznek kenyeret a boltban, ebben a szektorban ugyanis már bruttó 600-900 ezer körül alakulnak a bérek.

diakmunka 2016 osz.png
Schönherz Iskolaszövetkezet
Oszd meg másokkal is!
Mustra