Maratoni autóút gyerekkel? Így élje túl

Az utazás egy izgalmas dolog: az ember csak bevágja magát az autóba, lenyomja az utat, azután sütteti a hasát a vízparton, vagy önfeledten várost néz, túrázik. Kivéve akkor, ha gyereke van, mert akkor nem így van. Hirtelen maga az utazás is szervezést igényel, arról nem is beszélve, hogy bizonyos kiegészítőket is érdemes beszerezni, hogy az autózás valóban nyugodtan telhessen.

Védelem

Az autós gyerekülés, a több ponton kapcsolód biztonsági öv, és persze a párnázott ülőrész mindenképpen elengedhetetlen. Ezek ráadásul kötelező kiegészítők is, de mellettük is szükség lehet védelemre, igaz, egy kicsit másfajtára.

Parásoknak például rém fontos az ülés, az első ülés védelme is. A hátulját ugyanis előszeretettel rugdossák az apró cipőtalpak, porosan, sarasan, kutyaszarosan, tökmindegy. Ez nem tesz kifejezetten jót a kárpitnak. Ezt egy egyszerű kis műanyag borítással meg lehet tenni, amit már kevesebb, mint 2 euróért be lehet szerezni az aliexpressen, természetesen szállítással együtt.

Létezik egy kicsit bonyolultabb kivitel az, amibe már italtartó, képernyőtartó, és más apróságfakk is belekerült. Ennek az ára is csak 7 euró, 2500 forint alatti, szállítással együtt. Csak sajnos ennek a tablettartója nem a legszerencsésebb, mivel éppen lábmagasságban van, vagyis a nem túl olcsó eszköz is megtapasztalhatja a kicsi lábak és cipők erejét.

shutterstock 449964715

Sok nyűglődést és szenvedést megspórolhatunk magunknak egy pár napvédővel, ami a hátsó ablakokra tehető (bár egy textilpelenka is tudja ugyanezt, csak ügyesen kell becsíptetni az ablakrésbe). A tapadókorongos árnyékoló nem egy szépségdíjas termékkategória, viszont tényleg segít, ha meleg helyen, sok napsütésben kell autóznunk - és a gyerek feje alacsonyabban van, az ő fejére többet tűz, mint a mienkre. Ebben műfajban ez a Csillagok háborújás például egész elfogadható, legalábbis mindenképp jobb, mint egy Hello Kittys.

Szórakozás kicsi és nagy gyerekeknek

Egy pöttömöt lefoglalni egy kis időre nem olyan bonyolult feladat. Ehhez a legtöbb esetben elegendő, ha egy olyan tükröt szerelünk fel, amiben látja magát (na jó, az sem baj, ha színes mütyürök lógnak róla, és esetleg zörög is). Ezt a kiegészítőt beszerezhetjük 7750 forintért, vagy vadászhatunk tovább a külföldi webshopokban is.

Persze semmi sem tart örökké, az egészen kicsiket nehéz hosszabban lekötni, de meg lehet próbálkozni azzal, hogy veszünk néhány olcsó, de látványos és vonzó játékot, amiket néhány óránként dobunk be a buliba.

"Nálunk ilyenek voltak például a műanyag állatok csomagban, nem a milliárdos, márkás verzió, hanem az alsópolcos sokdarab/párszáz forintos. Jó szolgálatot tettek még az útközben is használható kreatív cuccok, mint az olyan többszörhasználatos színező, ami fehér lapokból és egy vízzel töltött tollból áll, és a színek a víz hatására jönnek elő a képből, aztán száradás után el is tűnnek. (Ilyesmire gondolok, hirtelen nem találtam magyar linket, pedig elvileg létezik nálunk is.)

Nagy sikert arathat egy menő új homokozószett, amit aztán majd a nyaralás során is tudunk használni, de nyertem egyszer értékes másfél órát egy zacskó mágneses betűvel és számmal is, ezt persze már csak akkor dobjuk be, ha a gyerek nem eszi meg.. 

Nyerhetünk némi időt a vonzó, de nem fullcukros nassokkal is, darabolt és nem csöpögős friss vagy aszalt gyümölcsök, almachips, grissini, abonett, ezek viszonylag autókímélő opciók, és a gyerekek is meg szokták enni őket. Sok csoki, cukor, nyalóka szerintem öngól: pár percig jó, utána viszont kétszer annyi energiája lesz a gyereknek, aki amúgy sem egy ülésbe szíjazva szeretné tölteni a napot - foglalta össze rutinos gyerekkelutazó munkatársunk a tapasztalatait."

A nagyobbakkal könnyebb, de azért velük is eljutunk odáig, hogy már senki nem szeretne barkochbázni, szóláncozni, vagy fejből mesélni. Ilyenkor jön jól a már említett tablet, ami remekül tud róluk gondoskodni. Jó, persze nem a legjobb, ha a képernyőt bámulják, de egy többórás út során az ember sajnos kifogy a mondókákból, és az összes tartalék hócipője is tele lesz a lencsilány énekelgetésétől. Szóval a tablet ilyenkor életet, házasságot, ideget ment, nem baj, ha beszerez egyet. Hogy a gyerek nézni is tudja, a fejtámlára érdemes szerelni, ezt pedig egy okos kis eszközzel megteheti, 4000 forint körüli árért.

Hosszabb utakra remek szolgálatot tesznek a gyerekeknek/tiniknek szóló hangoskönyvek, egy jó Rejtő, Emil és a detektívek meg egy Maszathegy akár egy Horvátország oda-vissza távra is megoldást nyújt. Ha tudjuk, érdemes feltölteni telefonra is a megvett hangoskönyveket, ne csak cd-n legyen meg, néha nagyon jól jön, akár strandon vagy az apartmanban is.

Hangoskönyvezés/tabletezés/filmnézés mellé vagy zenehallgatáshoz tehet jó szolgálatot a fülhallgató, annyi darab, ahány gyerekünk van, ha ez több, mint 1, akkor legyen elosztó is, amivel egy készülékről többfelé oszthatjuk a hangot.

Korosztályhoz passzintva jól jönnek a különféle mágneses társasjátékok is az autózáshoz, nem a GeoMag féle építőkre gondoljanak, hanem mágneses kirakóra, puzzle-re, gyorsmenetes társasokra, malomra, akasztófára, ilyesmire. A mágneses verzió azért szuper, mert nem esik szét a rázkódástól, és az ide-oda adogatástól.

Anyai figyelem 

A gyerekekre szeretünk figyelni, és ha ketten vagyunk a kocsiban, akkor ez könnyen meg is oldható. Ha egyedül utazunk a kicsivel, vagy kicsikkel, akkor jó, ha van hátul is szemünk, de ha nagyon izgulósak vagyunk, akkor minimum egy jó tükrünk is. A középső visszapillantó ugyan megfelel erre a célra is, de viszonylag keveset lát majd a hátsó forgalomból, ami zavaró. Egy kiegészítő tükörrel azonban ez is könnyen megoldható kicsit több, mint 3 euróért, vagyis nagyjából 1000 forint körüli összegért.

Az egészen kicsiknél azonban ez nem jó megoldás, hiszen ők még menetiránynak háttal ülhetnek csak a hordozóban. Ezt egy másik kis tükörrel lehet orvosolni. Ennek az ára valamivel magasabb, mivel majdnem 3000 forint, de még mindig nem a megfizethetetlen kategória.

Alvás, de hogyan?

Az autóban a legnagyobb gondot rendszerint az alvás jelenti. Ez a kicsiknek éppúgy nehéz, mint a felnőtteknek, bár azért a mozgó autó sokat segít a dologban.Ha olyan a gyerekülés, aminek van fej melletti támasza, az szuper. Nagyobbaknak viszont, ülésmagasítóval vagy már anélkül nehéz lehet úgy aludni, hogy a fejük ne billenjen le. Nekik egy nyaktámasz jelentheti a megoldást. A fix, plüsálattal kombinált verzió 4690-től szerezhető be, míg a felfújható darabokért csak egy ezrest kell leszámolni.

Ha az alvás egy kicsit tovább tart, de csak a kocsiban megoldható, akkor egy elmés kis felfújható kiegészítő igazán meg tudja könnyíteni a dolgot. Igaz, ezért már 15 000 forint körüli összeget kell elutalni, de ha a gyerek kialussza magát, és nem sír az autóban, az nagyon sok pénzt érhet!

shutterstock 412085734

Babakaja

A babákkal gyakran valamivel könnyebb a helyzet, szívesen alszanak az autóban, egy cumival is elvannak, és nem kell nekik mesét vetíteni. De az etetésük nehézkes lehet, főleg, ha az ételt melegíteni kell. ehhez azonban nem is kell más, csak egy babakaja melegítő, ami a szivargyújtóról üzemel. Az ára is elfogadható, 4000 forint körül mozog.

Ha nagyon szar, lazítson

Egy hosszú autóút lehet nagyon sima, amikor minden jól megy, és akkor örülünk. Néha viszont lehet borzalmas is. Bárkinek benne van a pakliban, és tartsuk észben, hogy ez bárkinél beüthet, nem velünk vagy a gyerekeinkkel van a baj, csak néha így jön ki a lépés. 

Bőghet végig egy csecsemő úgy négy-öt órát, hogy a fejünk tetejére állhatunk, akkor sem hagyja abba. A hároméves tízpercenként kérdezi meg, hogy mikor érünk oda, pedig még 1000 kilométerre vagyunk. A gyerekek egymást ölik a hátsó ülésen, és/vagy fejhangon visítanak, és/vagy egyfolytában éhesek, szomjasak, és pisilniük kell, persze felváltva. Amikor tényleg nagyon ott a cérna vége, ér megállni egy kávéra (lehetőleg játszóteres autópálya-pihenőnél), ér felhangosítani a zenét, hogy túlüvöltse az üvöltő gyereket, vagy legalább a nem vezető félnek betolni egy fülhallgatót, és egy órán át ordíttatni valamit, aztán cserélni. 

A lényeg: a szar útnak is vége lesz, és egyszer majd lehet röhögve mesélni, hogy milyen volt, amikor Boriska Érdtől Splitig ordított, és a Peti végighányta magát és az ülést is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra