Üzeni Brüsszel, hogy várja a gyakornokokat és friss diplomásokat

A nyári lazulás mellett lassan el kell döntenie minden friss diplomásnak, hogy hol szeretne munkába állni, az egyetemistáknak pedig azt, hogy hol szeretnének gyakorlatot szerezni. Erre kiváló lehetőség, hogy az uniós intézményeknél szerezzenek tapasztalatot, hiszen ott még a gyakornoki munkáért is jár fizetés. Az Európa Pont össze is gyűjtötte a lehetőségeket. 

Szinte minden uniós intézmény fogad gyakornokokat hosszabb-rövidebb időre – ami a nemzetközi vagy uniós tanulmányokat folytatóknak, vagy friss diplomásoknak kiváló lehetőséget jelent.

Az intézmények többsége öthónapos gyakorlatokat hirdet meg, minden évben azonos időszakokban – általában egy tavaszi és egy őszi turnusban. Jelentkezni egy-egy programra általában legalább fél évvel az aktuálisan megpályázott gyakornokság előtt kell, vagyis a 2017 tavaszán induló programokra például most augusztus-szeptember végéig, illetve októberig lehet jelentkezni.

shutterstock 90557392
Shutterstock

A gyakornoki munkáért kapott ösztöndíj általában fedezi a megélhetés költségeit, a részvételhez a legtöbb esetben sikeresen befejezett BA diploma szükséges, de számtalan egyéb lehetőség áll rendelkezésre akár még a tanulmányok idejére, vagy az MA diploma megszerzése utáni időszakra is.

Részletes információt valamennyi típusú gyakornoki programról az Európa Portál összefoglaló oldalán, valamint az egyes intézmények hivatalos oldalain olvashattok, itt pedig egy táblázat segít az áttekintésben

gyakornoksag 2016
europapont.blog.hu
Oszd meg másokkal is!
Mustra