Miért van és meddig normális szülés után a vérzés?

A szülést követő 6 hetes időszakot gyermekágyi időszaknak nevezik, ami találó megfogalmazás. Ebben a szakaszban ugyanis az anya szervezetének regenerálódnia kell, el kell érni a szülés előtti állapotot, vagy ahhoz a lehető legközelebb kerülni, és felkészülni a szoptatás időszakára.

shutterstock 394938358

A gyermekágyi időszakban a szülés utáni vérzéssel - orvosi nevén: lochia - kell számolni, ami természetes, mégis sok nőt megijeszt. Érdemes róla beszélni, egyrészt, hogy a tévhiteket eloszlassuk, másrészt, hogy kiderüljön: mikortól nem normális a szülés utáni vérzés.

A témában dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész – nőgyógyászát kérdeztük.

Mi okozza a vérzést szüés után? 

Szülést követően a - kezdetben még véres váladék - ürülése hetekig természetes jelenség. Az újszülött megszületését követően a méh összehúzódik, megszületik a méhlepény, de a folyamat még hetekig eltart, hiszen a méh közel eredeti állapotára zsugorodik vissza. Eközben a méhlepény helyén vérzés- vérrögök keletkeznek, a felgyülemlett váladékok, apró szövetrészek, sebváladékok kiürülnek.

Később az elfolyósodó véralvadék is kiürül, így a lochia kezdetben még vérvörös, majd szép lassan véres-savóssá válik, ill. a hetek során kivilágosodik, savóssá válik és megszűnik. A gyermekágyi lochia tehát színében és illatában is megváltozik, utolsó napokban már szinte áttetszővé válik.

A méh összehúzódását a szoptatás során termelődő oxitocin hormon segíti, így természetes, hogy szoptatáskor fokozódik a gyermekágyi lochia ürülése is. Oxitocint a szülés során illetve azt követően is adhatunk a méhösszehúzódások elősegítésére, majd a későbbiekben Ergam csepp szolgálhatja ugyanezt.

Meddig normális?

A vérzés tehát teljesen természetes folyamat. Nagyjából négy-hat hétig tart, míg a méh kitisztul, de ez az idő lehet csupán kettő hét, de akár 10 is – ez teljesen személyfüggő. Szintén természetes, ha a vérzés során darabos állagot tapasztal, illetve az is, ha a vérzés bővebb, mint azt a menzesz esetében megszokta. A kórházi tartózkodás alatt a nőgyógyász szemmel tartja a kismamákat, így a probléma jellemzően akkor jelentkezik, amikor a babával hazatérnek a szülők.

A vérzés intenzitása folyamatosan csökkenő tendenciát kell, hogy mutasson. Természetesen az intenzitás függ a testhelyzettől is, mert amikor felkel az ágyból, akkor nagyobb mennyiség is távozhat, hiszen volt ideje összegyúlni a hüvelyben. A méh összehúzódásai is növelhetik az intenzitást.

shutterstock 403461661

Azt tehát már tudjuk, hogy bizonyos mértékű vérzés normális, ám ez sajnos nem mindig van így.

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni abban az esetben, ha a vérzés:

  • 4-6 nappal a szülés után a vérzés még mindig élénkpiros és /vagy szagos
  • Ha a vérzés lázzal, vagy hidegrázással jár (kis hőemelkedés a szoptatás miatt „tejláz”-ként normális)
  • Ha a vérzés következtében a vastag betét is egy óra alatt megtelik
  • Ha a távozó vérben nagy rögöket fedez fel.

Mit tesz az orvos?

A szakember első körben mindenképpen alaposan kivizsgálja a kismamát. Ez labor, illetve képalkotó berendezések segítségével történik, ahol esetleges sérüléseket, illetve vérzékenységre utaló jeleket, vagy más anomáliákat keresnek, melyek a vérzés mögött állhatnak. A probléma felderítése után az esetleges problémához tartozó adott szakterület orvosát bevonva folytatódik a kezelés, mely a gyógyszeres ellátástól egészen a műtéti megoldásokig terjedhet.

A rendellenes vérzéssel mielőbb érdemes orvoshoz fordulni, hiszen hátterében veszélyes betegségek is meghúzódhatnak, amik mielőbbi kezelést igényelnek!

Oszd meg másokkal is!
Mustra