Halmazelmélet, gráfok és igaz-hamis a matekérettségin

Zanza!

Alapszinten három óra alatt két feladatlap vár a matekből érettségizőkre, az elsőre 45 perc, a másodikra 135 perc áll rendelkezésre. Az első feladatlapon 10-12 feladatot találnak a vizsgázók, itt definíciókra, alapfogalmakra és -összefüggésekre kérdeznek rá. 

shutterstock 92394481
Fotó: Shutterstock

A második egység két részből áll, az A része három - esetleg több részkérdésből is álló - feladatot, a B rész szintén három, azonos pontszámú feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó kettőt választ és old meg, kettőnél több nem értékelhető. 

Egy órával több ideje, 240 perce lesz az emelt szinten érettségizőknek, a tesztsor itt is két részből áll, az első négy feladatot és több részkérdést tartalmaz, a második pedig öt azonos pontszámú kérdést,amelyből négyet kell megoldani. 

Megengedett segédeszközök a függvénytábla, az egyszerű számológép, körző, vonalzó, szögmérő. 

Öt perc alatt letesztelheti, önnek meglett-e volna a kettes tavaly. Az eduline tesztjét itt találják, amiből minden kiderül. ( az ötödik kérdésre nincs fent a válasz, de itt azt is megtalálják, a hetedik feladat megoldókulcsát nézzék. Ha pedig nem értik, a dobókockásnál miért az a jó válasz, ami, azt is megérthetik a megoldókulcsból.)

Az idei feladatlapról az eduline szerint az alábbiakat lehet tudni:

12 feladatból áll az első rész, ezekre 2-2 pontot lehet kapni. A feladatlap halmazelmélettel kezd, de van mértékegység átváltás is. Egy szöveges gráfos feladat is nehezítheti a diákok dolgát.

Szerepelnek továbbá egyszerű egyenletek, logikai feladatok és ezen alapuló igaz-hamis állítás, sorozatszámítás, valószínűségszámítás, függvények és trigonometriai számítások is.

A második részben egy egyenlet és egy egyenlőtlenség a feladat, majd egy síkidom belső szögeit kell kiszámolni. Egy másik feladatban emelkedő számsorokat kell összehasonlítani.

A B részben lehet elemezni egy diagrammot, a feladat valószínűségszámítást is tartalmaz. Választható egy függvényes, hozzárendeléses feladat is. Egy térbeli alakzattal kell különféle számításokat elvégezni a B rész harmadik feladatában.

Az első része könnyebb, a második kicsit nehezebb, mint a tavalyi

Az eduline-nak nyilatkozó szakértő szerint míg a feladatsor első része kicsit könnyebb a tavalyinál, a második rész trükkösebb, több nem teljesen egyértelmű feladat is van, illetve olyanok, amelyeknél kis figyelmetlenséggel is könnyű elcsúszni. 

A korábbi évek tapasztalatai szerint a második feladatlap második részéből - három feladatból kettőt kell választani - általában a  koordinátageometráit vagy a térgeometriát hagyják ki az érettségizők, idén viszont a statisztikafeladat ravaszabb az előző években feladottnál, így nyitott kérdés, melyiket választják majd sokan. 

Megérkeztek a nem hivatalos megoldások 

Ezek egyelőre nem a hivatalos javítókulcs szerinti eredmények, de tájékozódásra, támpontként már jól használhatók.

A középszintű első feladatlap megoldásai itt vannak

középszintű második feladatlap megoldásai pedig itt

Cikkünket frissítjük majd az újabb infókkal!

Blogmustra