18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Anyu meztelen, ez normális?

A közelmúltban olvastunk egy amerikai anyáról, Jess Spiringről, aki megengedi lányainak, hogy meztelenül lássák őt. A lányok három és öt évesek; Jess pedig azért döntött úgy, hogy nem takargatja magát előttük, mert úgy gondolja, ilyen módon valamennyire megvédheti őket a társadalom és a média által közvetített hamis testideáltól. Vagyis ha elégszer látják őt és más vállalkozó kedvű családtagjait ruha nélkül, akkor legalább lesz némi elképzelésük arról, hogyan néz ki a valóságban egy meztelen emberi test.

Vicces a pompomod, anyu

Az USÁ-ban a meztelenkedés nem divat – a cikket olvasó, és meztelenül együtt szaunázó skandinávok és a vidám keletnémet nudisták valószínűleg nem is értik, miről van szó pontosan. Kultúránként, társadalmi rétegenként és családonként is jelentős eltérések vannak abban, hogy otthon mennyi ruhát kell viselni. Általában más szabályok vonatkoznak a gyerek és az azonos nemű szülő, az azonos és ellenkező nemű testvérek, valamint az ellenkező nemű szülő kapcsolatára.

„Ez a fajta felfogás természetesen adódott számunkra. A férjem, Reuben és én gyakran alszunk meztelenül, és amikor a lányok elkezdtek reggelente átjönni és bebújni az ágyunkba, akkor nem öltöztünk fel csak ezért” – mesélte Jess. – „Amikor pedig elég idősek lettek ahhoz, hogy tudjanak zuhanyozni, akkor ott is csatlakoztak hozzánk. Néha kíváncsian megnézták Reuben nemi szerveit vagy az enyémeket, ilyenkor tudatosan nem regáltuk, túl és őszintén válaszoltunk. 'Nekem mikor lesz cicim?' – kérdezte például Tilda, vagy 'Úúúú, de vicces a pompomod, anyu!' Mire én: 'Majd, ha tinédzser leszel.' és 'Aha, tudom.”

Lynn Pelham / Europress / Getty

A torz testkép elől nehéz menekülni

Jess úgy gondolja, ez a fajta hozzáállás némi védelmet jelent majd a lányai számára: nem fogják utálni a testüket és lesz némi rálátásuk a normál emberi test és a reklámokban szereplő tökéletesség közötti különbségre.

Egy 2007- es felmérés szerint egy kislány tizenkét éves koráig átlagosan 77 ezer reklámot lát. A 10-14 éves lányok több mint háromnegyede elégedetlen a testével és úgy érzi, nem néz ki elég jól a tévében látható nőkhöz képest. Ehhez nem elég, ha kikapcsoljuk a tévét, hiszen a tökéletes testű bikinireklámok ott vannak az újságárus polcain, a buszmegállóban a plakátokon, az óriásplakáton, és persze az interneten is. Hacsak nem költözünk össze valamelyik természeti néppel a dél-amerikai dzsungelben, akkor gyereklányunk jó eséllyel az egészségesnél több fotosoppolt macával fog találkozni élete során.

Veszélyes? Előnyös?

A klasszikus pszichoanalitikus felfogás meglepően nagy ügyet csinált abból, ha a gyerek meztelenül látja a szüleit. Lányként egy véletlen pillantás apa koronaékszereire szinte biztos út volt a neurózishoz, ha pedig valaki rányitott a szüleire, miközben szexeltek, arra biztosan több év analízis várt.

A modern kutatások nem igazán támasztják alá ezeket az aggodalmakat, bár néhány dologra azért figyelmeztetnek. Egy 18 évig tartó követéses vizsgálat során a kutatók felmérték a meztelenkedés és az ősjelenet hatását a későbbi személyiségre (ősjelenetnek nevezik a pszichoanalitikusok azt, amikor látjuk a szüleinket szexelni). A gyerekeket 17-18 éves korukban is megvizsgálva kiderült, hogy meglepő módon nem lett semmi bajuk: vagyis nem okozott különösebb személyiségtorzulást, ha otthon megengedett volt a meztelenség, az sem, ha véletlenül rányitottak a szülőkre. Fiúk esetében még pozitív hatást is ki tudtak mutatni (a hat éves kor alatt szülői meztelenséget látott fiúk később ritkábban szenvedtek szexuálisan terjedő betegségekben) – lányoknál pozitív hatások nem jelentkeztek.

Egy másik felmérés szerint a testvérkapcsolatban történő incesztus, azaz testvérek szexuális kapcsolata gyakoribb azokban az esetekben, ahol az alábbi négy tényező erősen jelen van: 1. az ellenkező nemű testvérek együtt alszanak, együtt fürdenek, 2. a gyerekek meztelenül járnak otthon, és nézegethetik a szülők nemi szerveit is, 3. a testvérek egymástól kaphatnak csak érzelmi támogatást (anya és apa nem elérhető), 4. a kis gyerekek meztelensége is erotikus tartalmat kap – például a szülő erotikus megjegyzéseket tesz, vagy molesztálja egyik vagy másik gyereket. Az eredmények szerint a fentieken kívül a szülők közötti verekedés is kockázati tényezőnek számított. A felmérésből elég jól kitűnik, hogy az otthoni meztelenkedés ugyan szerepel a kockázati tényezők között, DE főleg abban az esetben, ha a család nem funkcionál megfelelően, és ha a meztelenséget szexualizálják.

Ami a testképzavart illeti: az étkezési zavaros fiúknál kimutatható, hogy nagyobb eséllyel származnak olyan, a meztelenséget szégyellő, kerülő családból, ahol a testi kontaktus és az érzelmek kimutatása is zavart szenved. A lányoknál megfigyelhető testképzavar valószínűleg jóval összetettebb annál, mint hogy egyetlen tényezővel meg lehetne határozni.

Hiába láttam anyám mellét, nem tetszik a sajátom

Megkérdeztük közvetlen környezetünkben is, ki hogyan nőtt fel, látta-e az apukája micsodáját, zuhanyozott-e anyuval, és lett-e ebből bármi előnye vagy hátránya? A válaszok elég vegyesek – egyértelmű mintázatot nem látunk benne.

Ágnes: nálunk nem volt különösebben tabu a meztelenség, de túl nyílt sem. Például néha apám a derekára csavart törölközőben flangált tusolás után, és nem mindig figyelt arra, hogy pontosan takarjon. Anyám meg a ruháinak a felét a húgommal közös szobánkban tárolta, és néha ott öltözött át. Különösebben nem rázott meg egyik sem, és persze, hogy túl vastag a combom, és zavar a narancsbőröm. Nem látom az összefüggést a két dolog között.

Judit: nem tudom, pontosan hogy kell definiálni a testképzavart, de kamaszkorban tök kövérnek és nagyseggűnek láttam magam, mindig kötöttem a derekamra pulcsit, a strandon meg törölközőt, és csak később néztem a fotókon, hogy egy idióta voltam. De addigra már elmúlt, mármint a tökéletes alakom. Annak ellenére, hogy nálunk egyáltalán nem volt tabu a meztelenség a családban.

András: Nálunk ez tök tabu volt, anyu sosem mászkált ruha nélkül (hárman vagyunk fiúk), az exhibicionista apám viszont igen, és akkor tök zavarban éreztem/éreztük magunkat. Viszont beszélgettünk erről még általános suliban, és egy csomó osztálytársamék meztelenül nyomták otthon, és hülyének néztek, hogy mi miért nem. Mondjuk testképzavaros is lettem.

Oszd meg másokkal is!
Mustra