Az e-cigi miatt lett újra menő a cigi a kamaszoknál

Egy új felmérés szerint az e-cigarettát használó fiatalok 40 százaléka nem a hagyományos cigiről tért át az egyébként sokkal kevésbé károsító, de azért még bőven egészségtelennek számító elektromos cigarettára, hanem erre szokik rá. Ennél is sokkal rémisztőbb adat, hogy az e-cigarettát használó kiskorúak 91 százaléka szerint nincs ebben semmi rossz, sőt a korosztályban az e-cigi miatt újra menőnek számít a nikotinfogyasztás, legalábbis ebben a formában - kongatják a vészharangot amerikai kutatók. 

A Today.com cikke ír arról a kutatásról, ami szerint évről-évre csökkent a dohányzás a kiskorúak körében, de az e-cigaretta megjelenése óta az e-cigarettát használó fiatalok száma rohamosan nő. Ez pedig igencsak megnehezíti azok munkáját, akik azt szeretnék elérni, hogy fiatalkorúak egyáltalán ne szívjanak dohányt, vagyis pontosabban: ne váljanak nikotinfüggőkké. 

A kutatásban 2048, érettségi előtt álló 11. és 12. osztályos, különböző etnikumú fiú és lány vett részt, és az eredmények azt mutatták, hogy a társadalom pozitív megítélése az elektromos cigarettáról kihat a gyerekekre is.

Az eredmények szerint a használók 40 százaléka olyan gyerekek közül került ki, akik elmondásuk szerint sosem nyúltak volna semmilyen dohánytermékhez. Az is kiderült, hogy a környezetnek és a hozzájuk közel állóknak is fontos szerepe van ebben, ugyanis az elektromos cigarettát használók 34 százalékának a családjában vagy a barátai között is van olyan, aki szintén e-cigizik. 

"Azok a kiskorúak, akiknek a baráti köréből 3-4 ember is használ e-cigarettát 104-szer esélyesebben válnak maguk is használóvá, mint azok, akiknek a barátai nem élnek ezzel" - mesélte a kutatásról Jessica Barrington-Trims, ami valljuk be, azért annyira nem meglepő, valószínűleg hasonló arányok jönnének ki akkor is, ha a hagyományos dohánytermékek esetében vizsgálnák ugyanezt a kérdést. 

Joe Raedle / Europress / Getty

A kutatás során egy kérdőívet kellett kitölteni arról, hogy az elmúlt 30 napban milyen cigiből szívtak akár 2-3 slukkot, de szóba került a pszichológiai tényező is, és arra is rákérdeztek, hogy a hozzájuk közel állók milyen típusú cigarettát használnak.

Egyébként Kaliforniában a legkisebb a fiatalkorú dohányzók száma, de Barrinton-Trims szerint a kutatás eredménye, miszerint újra egyre elfogadottabb lesz a dohányzás a fiatalok körében, az egész országra jellemző.

A törvényhozás egyébként éppen azt szeretné elérni, hogy nyilvános helyeken e-cigarettát se lehessen szívni, és felemelnék a vásárlási korhatárt is. Barrington-Trims arra is felhívja a figyelmet, hogy az e-cigaretta használat akár első lépcsőfoka is lehet a hagyományos cigarettára váltásnak.

"Gyakran szívnak így is nikotinos terméket, ami pedig tudjuk, hogy függőséget okoz, és éppen ezért áttérhetnek a hagyományos cigarettára is" - mondta Barrington-Trims, aki attól is fél, hogy az elektromos cigaretta miatt a dohányzás újból teljesen természetessé és elfogadottá válik a fiatalok körében. 

Az elektromos cigarettát 2007-ben vezették be az Egyesült Államokban, de csak évekkel később lett népszerű. A tinédzser korú felhasználók száma viszont megtriplázódott 2013 és 2014 között, már a középiskolások 13,4 százaléka használja. Ezzel szemben a hagyományos cigaretta használata csökkent, a statisztikák szerint míg 2013-ban a középiskolások 12,7 százaléka dohányzott, 2014-re ez a szám 9,2 százalékra csökkent.

Ellenzői szerint a fiatalok nem tudnak sokat a hosszútávú mellékhatásairól, és rövid távon is gondot jelenthetnek a mérgező anyagok, amik ugyanúgy bekerülnek a szervezetbe, mint a hagyományos cigaretta esetében. Sokáig tartott, amíg elfogadottá tették, hogy boltokban, éttermekben ne cigarettázzanak az emberek, de ma az Egyesült Államokban elektromos cigarettát, akár a Starbucksban sorban állva is lehet szívni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra