Mesehősös szakácskönyvek, gyerekeknek

Egyre több szakácskönyv készül gyerekeknek, ami nagy segítség lehet azoknak az anyukáknak akiknek van ideje és energiája munka és gyereknevelés mellett még a konyhában is szorgoskodni. Hogy miért? Mert a gyerekek roppantul szeretnek még nagyobb felfordulást csinálni a konyhában amíg a kaja készül sütni-főzni.

Jó dolog tésztát dagasztani, vagy csokoládékrémmel bekenni a sütemény tetejét. Szóval utánanéztünk, milyen különlegességek vannak mostanában, amikkel meglepheti a lurkót. Ezúttal a merchandizing világában merültünk el, vagyis annak néztünk utána, melyik mesesorozatról/brandről húznak le egy plusz bőrt a szakácskönyvesdivel.

Dora és Diego

dora-and-diego-lets-cook-wallpaper-dora123
Nickelodeon

Jó pár éve már, hogy a magyar gyerekek is ugrálhatnak, kalandozhatnak Dórával és Diegóval a tévé előtt, mindezt úgy, hogy közben nyelvet is tanulnak.

Igaz, a hazai verzió elég szánalmasra sikeredett, hiszen az eredetileg angol gyerekeket spanyolul tanító sorozat nálunk magyar gyerekeket oktatna angolra, viszont ezt úgy teszi, mintha a kora kilencvenes évek egyik orosztanárból frissen átképzett angoltanárnénije lépne színre. Régi szívfájdalmunk, hogy nem sikerült a sorozat szinkronizálásához néhány kétnyelvű kisgyereket találni, akik normális kiejtéssel tanítanák meg azt a keveset, ami így felszedhető, de ez tulajdonképpen mellékszál.

Akárhogy is, Dora segítségével a kölök egy kicsit okul a sima „tévébámulás” mellett. Nos, ha ez utóbbi leköti, biztosak vagyunk benne, hogy a Dóra figurával illusztrált szakácskönyv is elnyeri a tetszését. Ja, magyarul nem, angolul viszont megvehető.

Hembakat - az IKEA édességes könyve

0178120 PE331224 S5
Ikea

A „ hembakat” annyit tesz, hogy „házi”, tehát aki tud svédül annak nyert ügye van, aki meg nem, most már legalább tudja. Harminc klasszikus sütemény receptjét tartalmazza ez a szakácskönyv, van benne aprósütemény és torta is.

Rendkívül egyszerűen írja le a recepteket, semmi mellébeszélés csak az összetevők felsorolása és a lehető legegyszerűbben, lépésről-lépésre az elkészítés folyamata.

A fotók is zseniálisak, minden egyes receptnél az összes hozzávaló le van fényképezve, azonnal látszik, miből mennyi kell az adott süteményhez, ami szerintem óriási találmány. Nem csak azért, mert ha gyerekkel süt, ő közben játékosan tanulhat meg számolni/gyakorolhatja a mennyiségeket a receptekből, hanem mert tényleg nagy segítség amikor nem a szövegből kell kibogarászni, hogy „most akkor hány tojás is kell a készülő remekműhöz, hanem elég rápillantani a képre, és máris a szemünk előtt a válasz. 

Disney hercegnői

139412949
Egmont-Hungary Kft.

Nyilván ne maradjon ki a Disney hercegnős szakácskönyve sem, álmodozó kislányoknak. A könyvben feltűnik: Belle, Csipkerózsika és Arielle, szóval Hamupipőke, Hófehérke és más egyéb amerikanizálódott mesehőst ne várjanak a lapokon. Viszont tanácsokkal szolgál ahhoz, hogy hogyan szervezzen „hercegnőpartit” – persze, a gonosz mostohát nem kell meghívnia (de az anyóst sem).

Értékeljük az üzenetet, hiszen eszerint valószínűleg a hercegnők is szoktak enni, ami az utóbbi évtizedekben nullás méretűre fogyott figurákat nézve nem teljesen egyértelmű.

 

Szezám utca és Elmo

F5966
Európa Records

Ez valójában egy kakukktojás, hiszen nem is szakácskönyvről, hanem DVD-ről van szó. Az Elmo varázslatos szakácskönyve nagyon helyes film, ami többek között arra is megtanít, hogy néha olyan kajákat is érdemes megkóstolni, amire az ember gyereke legszívesebben csípőből nemet mondana. Mondjuk kolleganőnk tapasztalata szerint ez a tudás leginkább elméleti marad, az ő gyerekei legalábbis nem alkalmazták mindezt a gyakorlatban.

Akárhogy is, gyerekkorom egyik favoritja volt a Sesame Street és a Mappet hősök, sőt, pár éve még egy óriás Kermitet is sikerült beszereznem; szóval nem csak gyerekeknek jó kikapcsolódás ez a szakácskönyves film.

Elmo és Szezám utca lakói a pizzasütésben merülnek el, körbejárják a világot, és megvizsgálják, hol milyen módon készítenek lapos kenyeket és melyiknek mi a neve, csinálnak fagyit, és természetesen még rengeteg más receptet is kunyerálhat öntől a gyerek, amit jobb esetben majd meg is eszik. Azért arra ne számítson, hogy a hagyományos szakácskönyvekhez hasolóan itt konkrét receptek lesznek, mert inkább csak általánosságban kerül szóba, hogy mi miből készül. Viszont rengeteg benne a varázslat, ami mindig szuper.

Harry Potteres varázslós

19315332

Ha már varázslós, akkor nem mehetünk el a kötet mellett. Talán azt gondolnánk, hogy egy kicsit lecsengett már a Harry Potter őrület, de aki járt mostanában általános iskola alsósai között, az rádöbben, hogy ez egyáltalán nincs így, Harry Potter egyelőre örök kedvence a korosztálynak.

A divat tehát nem lehet ok arra, hogy ne vegye meg gyerekének a szakácskönyvet, ha egyébként bele van buzulva az angol mesehősbe.

Na, nem a kis varázslótanoncot alakító  Daniel Radcliffebe, hanem a saját kis képzeletvilága által kreált csenevész ámbár nagyon bátor fiúba.

A könyvet az Amazonon találtuk angolul, de ha ön tud jobbat, ide megírhatja. A könyvben 150 recept van, amiről a HP sorozat sikeréről húznak le egy új bőrt az élelmes (és J. K. Rowlingtól független) szerzők, az Amazonon többszáz olvasó értékelte a kötetet, és többségük nagyon meg volt vele elégedve. Aki Mrs. Weasly vagy éppen a hogwartsi lakomák ikonikus fogásaival szeretné tágítani a gyerek gasztro-horizontját, annak itt az alkalom.

Ultrabónusz: Múmin Szakácskönyv

Mumin-szakacskonyv borito
CERKABELLA

A Múmin-szakácskönyvben akár hiszi akár nem, a múminvölgyiek kedvenc ételei és italai sorakoznak, mint például: Múminmama csodaitala meghűlésre, Éhes múmin rakott krumplija, Múminpapa tejszínhabos tortája. 150 receptet ad a könyv: saláták, levesek, reggeli kásák, desszertek, szabad tűzön elkészíthető ételek, kirándulásra való szendvicsek, édes és sós sütemények, lekvárok, meleg hús-, hal- és zöldségételek és befőttek is helyt kaptak.

Természetesen a szakácskönyvben a Múmin-történetek szerzője, Tove Jansson illusztrációi és szövegrészletei szórakoztatják a kölyköket.

Ha egyáltalán nem tudja, kik is a múminok, itt már írtunk erről a társaságról.

 

Ha egyszer úgy főzhetnék, hogy a gyerek nem lábatlankodik közben...

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra