Minden osztályba ilyen tanárt! - Joós Andrea, szupertanár

„Tanár vagyok. Egy olyan világban, ahol válságban van az oktatás. Ez egyszerre inspiráló és nagyon nehéz" – kezdi történetét Joós Andrea, akinek TEDxDanubiás előadásába a Youtube-on futottunk bele.

A hétperces videóban Joós többnyire két ellentétes oldalt mutat be: hogyan működnek általában az iskolai tanórák, és hogyan lehetne (elképesztően kevés változtatással) valami teljesen mást csinálni helyette. Kiderül, hogy sokkal jobban járunk, ha partnerként és lehetőségként kezeljük tanárként a diákokat – hiszen ők nem azt tanulják meg, amit mondunk, hanem azt, ahogy. „ Ráadásul a tanulók között ott ül a leendő ügyvédem, orvosom, és ki tudja, talán a miniszterelnöknőm is" – teszi hozzá Joós.

Az előadó nem hisz abban, hogy a jelenkori problémákra a megoldás majd fentről érkezik. Szerinte nagyon sok mindent kellene újragondolni a mostani rendszerben, de mivel mindennek a középpontjában a tanár áll, így tőle függ, hogy történik-e valami a jobbá tétel érdekében. Ezután Joós különböző szituációk segítségével mutatja be, hogy hogyan kezelik a tanárok általában a helyzeteket és szerinte hogyan lehetne ezeken változtatni úgy, hogy mindenki jól járjon, illetve miként dönthet egy pedagógus arról, hogy a tanterem ajtaját börtönajtónak vagy egy varázsterem ajtajának tekinti-e, ahol inspirálhat.

Jóos Andreáról

Biológia- és természetismeret-tanár a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban és a Lauder Javne iskolában, de médiát, vitakultúrát és angolt is tanít, felkérésre pedig tréningeket tart. Tanári eszköztárában a legnagyobb szerepet az élményközpontúság és az "eljátékosítás" (gamification) kapja, meggyőződése, hogy nem csak a szakmai kiválóság tesz valakit igazán jó tanárrá, hanem az, ha ki meri tágítani a normalitás határait, avagy ha kell, tud kissé bolond is lenni.

Andreának saját rádióműsora is van a Klubrádióban (Többet Ésszel) és tudománykommunikációs blogot vezet Élménybiológia név alatt – olvasható a videó leírásában. A bloghoz tartozó Facebook-odlalt felnőttként is érdemes egyébként figyelemmel követni, szerintünk elképesztően érdekes témákkal foglalkozik, könnyen fogyasztható formában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek