Ennél menőbb matekversenyt még nem láttunk

Olvasási idő kb. 2 perc

Gondolták volna, hogy létezik matekverseny, amin több ezren szeretnének részt venni?

„Hófehérke öt egymás mellé szóló mozijegyet nyert egy vetélkedőn. Hányféleképpen oszthatja ki az öt mozijegyet a hét törpe között, ha minden törpe legfeljebb egy jegyet kap, és Vidor nem ülhet Morgó mellett?” Ilyen, és ehhez hasonló logikai és matematikai feladatokat kapnak az ország több helyszínén mostanában zajló matekverseny 9-10.-es résztvevői.

Hány király helyezhető el a sakktáblán úgy, hogy ne üssék egymást? – ez pedig az 5-6. osztályosok egyik feladata.

Ha lelki szemeik előtt fehér blúzba öltözött gyerekek jelennek meg, amint egy neonvilágítású osztályterem padjaiban ülnek, és a ceruzájuk végét rágva töprengenek a feladatokon, akkor nagyon tévednek. A helyzet ugyanis az, hogy ezt a versenyt a szabadban rendezik meg, ahol a gyerekek több kilométert is szaladgálnak, máskor meg egyenesen fenéken csúszva jutnak el a következő állomásig. 

A Medve Szabadtéri Matekversenyre háromfős csapatokkal lehet jelentkezni, tízéves kortól különböző kategóriákba, de felnőttek, baráti társaságok, munkahelyi csapatok is részt vehetnek rajta. Induláskor mindenki kap egy térképet az állomásokkal.

Ha sikerült egy feladatot megoldani, az állomásokon a következő főfeladathoz irányítják a csapatot, ha nem, akkor mellékfeladatokat kapnak, és ha ezeken végigverekedték magukat, visszatérhetnek a főcsapásra. A cél az, hogy végül minél több főfeladatot oldjanak meg a csapatok.

Ez a verseny nem csak izgalmasnak és érdekesnek hangzik, hanem az is. A legutóbbi, Gellért-hegyi helyszínen 1600-an vettek részt a játékban, és még lehet jelentkezni a Hajógyári-szigeti, a szegedi és a debreceni eseményre, ezeket majd májusban tartják. A versenyt a Matematika Összeköt Egyesület szervezi. „Az Egyesület célul tűzi ki, hogy a matematika iránt érdeklődő tehetséges általános- és középiskolai tanulók számára közösséget teremtsen, továbbá szakmai és szociális készségeik fejlődését általános iskolás koruktól kezdve az egyetemi oklevél megszerzéséig figyelemmel kísérje, támogassa – lakóhelytől függetlenül, határainkon innen és túl.” – olvasható az egyesület honlapján.

A versenyre itt lehet jelentkezni, illetve további információk is elérhetők a honlapon, a Gellért-hegyi eseményről pedig itt lehet megnézni a videót. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek