Kölykök az autóban – hol ülhet, hogy utazhat

Szerencsére ma már alapnak számít, hogy a gyerekeket az autóban gyermekülésben szállítjuk. Sőt úgy megszoktuk, hogy a legtöbben már felhagytak a huhogással is: ma már szinte senki nem mondogatja, hogy a mi gyerekkorunkban egyáltalán nem volt gyermekülés, mégis felnőttünk valahogy. Talán sikerült belátni, hogy ez az intézkedés nem (csak) a gyerekülésbiznisz vámszedőit szolgálja, hanem főként a gyerekek védelmét. 

Az első gyerekülést még, ahogy a legtöbb babaholmit, gondos körültekintéssel vásárolják a szülők, és mivel súlyos tízezrekről van szó, a másodikat is. Később azonban, ahogy magabiztosabb szülővé válunk, és a gyerek is nagyobb már, lélekben kezdenek fellazulni a szabályok. Sőt, sokan nem is tudják pontosan, hogy milyen szabályok vonatkoznak az autóban nagyobb gyerekekre. 

Sorba vettük őket. 

  • Az alaphelyzet az, hogy gépkocsiban 150 cm-nél alacsonyabb gyermek a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben (biztonsági gyermekülés, ülésmagasító) rögzítve szállítható.
  • Szintén alapszabály, hogy 3 éven aluli gyerek csak saját övekkel is rendelkező biztonsági gyerekülésben szállítható (elöl csak kikapcsolt légzsákkal), de ez a cikk most a nagyobbakról szól.
    shutterstock 219178210

Természetesen vannak kivételek

  • Ha a gyermek már magasabb 135 centiméternél, és a hátsó ülésen utazik, akkor őt már elég csak a biztonsági övvel bekötni, feltéve, hogy az övet be lehet úgy állítani a testméretéhez, hogy biztonságosan rögzítse a kölyköt az ülésbe. A KRESZ-ben nem csak a gyerek magassága a követelmény, hanem az is, hogy a 3. életévét már betöltse, de ez végül is irreleváns, mert viszonylag ritka a 140 centi magas kétéves.
  • 150 centinél magasabb gyerek már úgy utazhat az első ülésen, mint egy felnőtt, 150 centi alatt azonban kell a gyermekülés. (Babák is utazhatnak elöl, de rájuk külön szabályok vonatkoznak, ezekre most nem térünk ki.)
  • A nagyobb gyermeket akkor sem kell gyermekülésben rögzíteni, ha a gépkocsi gyári kialakítása ezt nem teszi lehetővé. 150 centiméter alatt azonban ebben az esetben sem utazhat az első ülésen.
    shutterstock 92181838
     
  • Ha a gépkocsiban csak egy sor ülés van, az első ülésnek számít, a szabályokat így kell alkalmazni.
  • Szintén nem kell gyermekülés vagy ülésmagasító, ha taxi hátsó ülésén utazik a gyerek, illetve ha éppen turisták vagyunk, és úgynevezett személygépkocsis személyszállítást veszünk igénybe.

Mi van akkor, ha sok a gyerek?

  • A régi szabály, hogy „két gyerek egy fő”, ám ennek is vannak árnyalatai és finomságai. Először is a 10 év alatti gyerekre vonatkozik, és csak akkor, ha a biztonsági rendszer használata nem kötelező az előbb felsoroltak szerint, vagyis elérték a 135 centi magasságot, vagy taxiban utaznak, stb.
  • Ha pedig az a helyzet áll elő, hogy a gyerekek ülés nélkül még simán elférnének a hátul, egymás mellett hárman-négyen is, de ugyanennyi gyermekülés már nem passzítható be, akkor baj van, mert a KRESZ szabályai alól helyhiány miatt nincs felmentés.
Oszd meg másokkal is!
Mustra