Mikortól veszélyeztetés egyedül otthon hagyni a kamaszt?

Előbb vagy utóbb minden szülő felteszi magának a kérdést: hány éves kortól hagyhatja egyedül otthon a gyerekét. Számos országban erre konkrét jogszabály vonatkozik, ám Magyarországon a törvény nem mondja ki, hogy melyik az az életkor, ami alatt még nem maradhat otthon a gyerek felügyelet nélkül. A döntés tehát a szülőkre hárul, nekik kell azzal tisztában lenni, hogy elég érett és megbízható-e a gyerek ahhoz, hogy egyedül maradjon, ám adott esetben ezt a döntést felülbírálhatja a gyámhatóság.

"Két éve élek külön a férjemtől, kapcsolatunkból két gyerek született, most 10 és 12 évesek. Nemrégiben elérkezettnek láttam az időt arra, hogy ha leugrok a boltba, nem viszem magammal őket, főleg nem akkor, amikor szakad az eső. Sok időt és bosszúságot spóroltam meg ezzel, a lányok pedig tévéztek az idő alatt. Ám amikor a volt férjem ezt megtudta, feljelentett a gyámhatóságnál. Szerinte ugyanis felelőtlenség a harmadik emeleti panellakásban hagyni ennyi idős gyerekeket, mert akármikor kieshetnek az ablakon. Én teljes mértékben megbízok bennük, tisztában vannak azzal, hogy az ablak közelébe sem mehetnek, ha én nem vagyok otthon, de fogalmam sincs, mire számíthatok" - írta nekünk Karola.

A kérdéssel körbejártam a gyámügy-közeli ismerősöket, akik egyöntetűen a következő véleményen voltak:

A gyermekvédelmi törtvény előírja, hogy a gyermek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését, foglalkoztatását és étkeztetését biztosítani kell. Súlyos kötelességszegést valósít meg az, aki gyermekét hosszabb időn keresztül étlen-szomjan tartja, aki betegség esetén nem viszi időben orvoshoz, vagy napokra felnőtt felügyelete nélkül hagyja, stb.

A bírói gyakorlat szerint azonban nem minősül kiskorú veszélyeztetése bűncselekménynek  a gyereknek a rövid ideig tartó felügyelet nélkül hagyása. Ez viszont semmiképp nem ment fel senkit a felelősség alól, ha esetleg mégis történik valami azalatt a pár perc/óra alatt, amíg a gyerek felügyelet nélkül van.

shutterstock 140881237

A szakemberek szerint Karola esetében a gyámügy ki fogja vizsgálni, hogy a gyerekek milyen körülmények között lettek otthonhagyva, de ha nem voltak közvetlen veszélynek kitéve, akkor az anyának nincs mitől tartania.

Nem volt szerencséje viszont annak a családnak, ahol egy 17 évest hagytak magukra a szülők néhány napra. Az apa munkaügyben volt távol, az anya pedig ezalatt nyaralni ment. Mindketten úgy vélték, a lányuk már elég érett ahhoz, hogy pár napot egyedül töltsön a fővárosi lakásukban. Ám a kamasz időközben házibulit rendezett, a szomszéd pedig kihívta a rendőrséget a zaj miatt. Ekkor derült ki, hogy a gyerek felügyelet nélkül van. A szülők nem voltak elérhetők, nagyszülők nem voltak, így a lányt ideiglenesen elhelyezte a gyámhatóság. Az ügy végül persze hamar megoldódott, de bizonyára kemény lecke volt mindenkinek.

A megkérdezett szakemberek mindegyike egyébként azt javasolja, hogy bár sokszor megkönnyíti a szülők életét, ha bizonyos szabályok előírása mellett egy kis időre magára tudják hagyni a felelősségteljes gyereket, ne tegyék. Beteg gyereket pláne ne. Önhibáján kívül is kerülhet olyan helyzetbe, ami tragédiával, mindemellett pedig a szülők felelősségre vonásával végződhet.

"Persze, az a szülő, aki magára hagyja a 16 éves gyerekét, nem szar szülő, csak nincsen tisztában a jogi következményekkel" - tette hozzá egyik gyámügy-közeli ismerősöm.

Mustra