Szilveszter gyerekkel - útmutató

A szilveszteri bulizás a gyerekesek legnehezebb témája, hacsak nincs a kéznél egy lelkes nagymama, aki örömmel vállalja a kölyköket. Minden egyéb esetben szinte biztos, hogy a nyakunkon maradnak, még ha találnánk is esetleg olyan bébiszittert, aki hajlandó a szilveszterét a gyerekekkel tölteni, akkor is van az emberben egy kis rossz érzés. Egyrészt bele sem merek gondolni, mennyit kéne fizetni ezért. Másrészt rögtön jön a szaranya lelkiismeret-furdalás, még ilyenkor is szabadulnánk tőlük, hát minek az ilyennek gyerek.

De fel a fejjel, gyerekkel is lehet jót bulizni szilveszterkor, csak rá kell készülni.

A 0-1,5 korosztály

Bevallom, nekem ezek voltak a legegyszerűbb szilveszterek, amiben persze az is biztos szerepet játszott, hogy mindkettő jó alvó volt. Amíg picik, egy mózeses babakocsiban (nagyon lelkeseknek hordozható babaágyban) bárhol el lehet őket altatni, ehhez elég egy olyan szoba, ahol viszonylag nagyobb csend van. Egy szobában több baba is elhelyezhető, szerencsére nem foglalnak nagy helyet. Ha még szoptatunk, akkor egy kis időre ki lehet surranni a buliból, amúgy pedig lehetünk a társasággal. Más kérdés, hogy szoptatás mellett, ivás nélkül mekkora buli a buli. Az ekkora babák - legalábbis a jó alvó részük - rezisztensek minden zavaró körülményre, simán be tudtam őket öltöztetni téli bundás overállba hajnal háromkor anélkül, hogy felébredtek volna. Oké, a másnap reggel nem lesz egy diadalmenet, de ha ragaszkodunk az izomból mulatáshoz, hát az ezzel jár.

A 1,5-4 korosztály

Ez a legnehezebb dió, és ilyenkor jön a legjobban, ha mégiscsak akad olyan nagymama, aki elvállalja a kölyköket. Már nem alszanak el akárhol, legalábbis nem tudunk 8 kétévest betenni egy szobába, mert pörögni kezdenek, meg zavarni fogják egymást, aztán lőttek az elalvásnak. Ilyenkor megoldás lehet az, ha nagyobb, sokszobás házat szerválunk a bulihoz, ahol mindenkinek van saját kuckója, ott ellaltathatja a kölyköt, ha kidőlt, aztán a bébifonos anyukák meg mulathatnak a nappaliban. Előnye, hogy általában már nem kap anyatejet a gyerek, így lehet inni. Hátránya, hogy ott a gyerek, vagyis annyira azért mégsem lehet inni, plusz másnap is lesz nap, és egy ovist már nem lehet meggyőzni arról, hogy reggel 7 és 11 között még kéne szundítani egy kicsit.

A másik nehézség az lehet, hogy mire a gyerek 2-3 éves lesz, már sokéves alvásdeficitten és folyamatos készenléten vagyunk túl, vagyis ha sikerül is lepasszolni a gyereket a nagyihoz, akkor sem biztos, hogy őrületesen vágyunk valami buliba. Nekünk volt olyan, hogy a gyerekek a nagyinál voltak, mi hazajöttünk, aztán a tervezett buli helyett lefeküdtünk este fél 10-kor, és aludtunk másnap 11-ig. Fantasztikus volt!

shutterstock 66554398

5 fölött, kamaszkor előtt

Ez már megint egy könnyebb ügy, mert minél nagyobbak, annál inkább képesek ők is bulizni, feltéve, hogy van gyerekcsapat. Az elalvás sem gond, addig pörögnek, amíg totálisan végük nem lesz, akkor pedig gyakorlatilag azonnal elalszanak, ott, ahol éppen kifogyott az elem. Ez a korosztály már megint rakásolható, simán egy csomó gyereket bepakolhatunk egy szobába, csak legyen elég ágy/matrac takaró/hálózsák. A csoportos elrendezés hátránya az, hogy elsőnek kelnek reggel a legkorábban kidőlők, és kíméletlenül felverik a többit is, ezért újév napján lesz egy rakás kialvatlan és nyűgös gyerekünk. Előnye, hogy megfelelő előkészítéssel rá lehet őket beszélni, hogy ha fel is keltek, próbáljanak meg egymással foglalkozni, és hagyják a felnőtteket aludni - így akár 9-10-ig is haladékot kaphatunk.

Kamaszkortól

Nyilván fel sem merül, hogy a szülőkkel bulizzanak, vagyis problémánk csak abból lehet, ha izgulunk, ha fuvarozni kell, vagy ha nálunk volt a buli, és másnap hazatérve meglátjuk a romokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra