Last minute táblás társas ajánló

Karácsonyi játékajánlónkban először a kártyajátékokat vettük sorba, most a társasjátékokra koncentrálunk. Célunk, továbbra is az, hogy használható és már bevált ajándék-ötletekkel könnyítsük meg a választást, így csak azokról írunk a novemberi, decemberi megjelenésekből, amik nekünk beváltak. Korosztály szerinti sorrendben vettük végig: 3 éves kortól a 4,5 évesen át a 10-12 évesekig. Tesztgyerekek Gréta, Bálint és Domonkos. A játékok egyrészét otthon próbáltuk ki, másrészét a november végi Társasjátékok Ünnepen.

Amikor társast vásárolunk, ne csak arra koncentráljunk, hogy az ünnepi estéken a szőnyegen dobáljuk majd a kockákat, szorítva, hogy legkisebb gyerekünknek mindig hatost sikerüljön dobni, nekünk pedig egy laza kettest. A hétköznapok miatt hosszabbtávú szempontokból is vizsgáljuk a játékokat: kérdés, hogy mikben tudnak a kisebb-nagyobb családtagok egyenrangú játékosokként részt venni, és melyek azok, amivel a gyerekek külön is félrevonulhatnak. Ha a gyereknek fejleszti képességeit, személyiségét, nem fog csúnyán beszélni, félni tőle stb., az már külön öröm.

monopoly pénzeső

Kiemelten kerestem azokat a játékokat, amivel a 4,5 éves Gréta tartalmasan tud időt tölteni, mert a fiúknál a nyertes az Abalone Offboard és a Monopoly pénzeső, de előbb jöjjenek azok, amik még kisebb gyerekeknek jók.

Kicsiknek

Hároméves kor alattiaknak nálunk a Clemmy szagos, puha legói váltak be: most egy rózsaszín vidéki házat találtunk a sorozatból. 3 év felett, amikor már rendes társassal is tudnak játszani, az a három, amit szórakoztatónak találtunk, a szabadtéri fadobálós Mölkki-nek az Angry Birds-ös változata, és két asztali társas: a repülővel tyúkokat eltaláló Loopon Louie, és a Micimackó Ki nevet a végén-játék a rögzített kockákkal és a rögzíthető figurákkal. Az Angry Birds dobálós játék nemcsak a figurák miatt tetszik a kicsiknek, hanem már háromévesen is megtanulják a játék szabályait: hogy nem kell lelépni a gyilkos madárral, hogy babázzanak vele, hanem meg kell célozni vele a cuki malacot a bepontozott műanyag szőnyegen. 

A már 4,5 éves Gréta miatt kíváncsian vártuk a Csodapalotát, Zubály Sándor játékát. A lányom ugyanis nagyon élvezi a Make ’n break épitő-kirakós játékot, amire hasonlít ez a fejlesztés. Bár 8 éves kortól hirdetik, az egyszerűbb feladványai már 4 éves kortól működnek. A Csodapalota pozitívuma, hogy a térlátást, a kombinatív készségeket fejleszti, ugyanakkor játékként is jól működik. Különböző nehézségi fokozatokat állított be a fejlesztő, egyre nehezebb megépíteni a feladványokat, így elméletileg minden korosztályt be tud vonni. A tündéres, csodapalotás hangulat miatt különösen az 5 év feletti lányoknak ajánlom. 

Csodapalota

Zubály másik játéka az Okos kertész. Ez egy kifejezetten óvodásoknak szánt logikai játékgyűjtemény, amelyben egyaránt vannak egyfős fejtörők és társasok. A cél alapvetően egyszerű és logikus, egy virágágyás-táblán kell elhelyezni virágokat, úgy, hogy azok színei és formái megfelelően illeszkedjenek. Bevallom, hálás vagyok az Okos kertésznek, Gréta nemcsak hogy szeret, de nagyon tud is vele játszani („Szép virágok vannak benne és izgalmas is”). Bónusz, hogy egyedül is előveszi, sokáig leköti. Bevitte az oviba is, ahol bebizonyosodott, hogy sima társasként, de kooperatív játékként is működik. 

Kicsiknek, és nagyoknak, fiúknak és lányoknak is jó

Többgyermekes családoknál sokszor nehézséget jelent, ha a korosztályi vagy a fiú-lány érdeklődési különbségeket kell áthidalni. Ebből a szempontból nálunk abszolút favoritnak számított a Zooloretto, a Qwirkle és a Piratissimo. Ezekre szinte bármikor le lehet együtt ültetni a gyerekeket. 

Az idei év egyik nagy meglepetése számunkra a Hamm, nyamm, nyamm (Om Nom Nom). Amennyire katasztrofális a névadás (egy hete minden nap játszunk vele, de még most is nehezemre esik kimondani), maga a játék annyira jól működik. Élvezetes, pörgős, számít a szerencse, de ugyanannyira lehet taktikázni is. Legnagyobb meglepetésünkre Gréta többször lealázta az egész családot. Ennek az okait majd nekünk kell megfejtenünk, ugyanakkor biztató, hogy több generáció képes eredményesen játszani.

Hamm Nyamm Nyamm

A játék a táplálkozási láncot szimulálja, a macska – egér – sajt, sün – béka – légy, farkas – nyúl – répa felállásokban. A cél az, hogy minél több táplálékot szerezzünk az állatainknak. 15 dobókockát eldobunk, és a rajtuk lévő légy, nyúl, béka (1 pontot érnek), sajt, répa, légy (2 pontot) szimbólumok alapján kitesszük őket a táblára. Minden játékos kap hat lapot, és azokat egyesével kell megjátszani. Arra kell figyelnünk, melyik prédát tudjuk legkönnyebben megszerezni, másrészt, hogy elkerüljük prédává válásunkat. A játék végtelenül egyszerű, logikáját nem lehet félreérteni. Kritikaként éppen az egyszerűsége merült fel, ám eddig azt tapasztaltuk, hogy minden játék más és más kimenetellel bír. 

A Kisherceggel (Kis Herceg – Az én kis bolygóm, Gémklub) is jól tud együtt játszani több generáció, bár a felnőttek és a nagyobb gyerekek eredményesebben tudják kihasználni a pontszerzési lehetőségeket, és vívhatnak kemény taktikai csatákat, addig a kisebbek gyakran inkább a bolygóépítés esztétikumában merülnek el.

a kis herceg az en kis bolygom tarsasjatek 6416 LRG

Megérdemelten nyerte el idén a Magyar Társasjátékos Egyesület Legjobb magyar kiadású társasjáték-díját, bár néha kiismerhetőnek tűnik. Ha ki akarjuk használni a benne lévő lehetőségeket, inkább 8-9 év felett ajánlom. 

A Rummikub (Piatnik) standard, megbízható társasjáték, nem tudunk mellélőni vele. A játék összességében megegyezik a rabló römivel. Ugyanakkor az lényeges különbség, hogy nem kártyalapokkal, hanem azokat helyettesítő műanyaglapokkal kell játszani, amelyeket kis tartókon vagy táblán kell elhelyezni. A srácok nagyon élvezik, sikerélményt biztosít számukra, fejleszti a kombinációs készségüket. Amúgy pedig igazi leülős, együttlétes játék, a Qwirklehez hasonlóan akkor választjuk, amikor lehetőség nyílik egy nyugodtabb estére. 

rummikub

Ügyességi játékok

Külön műfajt képviselnek az ügyességi játékok. Legviccesebb és legmeglepőbb számomra idén a Wash Dash, amely előreláthatólag ezen a héten kerül a magyar boltokba. A 12-14 éves lettországi diákok segítségével kifejlesztett játékban teregetni kell! Egy kb. 20 centis, tök jól kialakított szárítóra kell kipakolni három különböző színű ruhát, három különböző színű csipesz segítségével. Aki először teljesíti a feladványt, az nyert (mivel két kártya játszik, két győztes lesz). A játék addig megy, míg az összes kártya el nem fogy. Nagyon gyorsnak kell lenni, én speciel megőrültem, annyira béna voltam. 10 éves Bálint, a kis finommotorika-király alázott minket. Úgy lesz vége a játéknak, hogy az ember észre sem veszi. Mint egy addiktív szerencsejátékos, várja a következő kört, hogy akkor már biztosan sikerül. 

tacticelastic

A másik ami őrületbe kergette a családot, a Tactic elastic. Különböző színű és méretű gumikat kell oszlopokra ráakasztani, ráadásul egy kézzel. Koncentrálni kell, ha kicsúszik a gumi a kezünkből, vagy másként bénázunk, landol a büntetőpont. Pörgetéssel dől el, hogy melyik gumit, melyik pálcikára kell rátenni. A játék az idő múlásával folyamatosan nehezedik. Bálint szerint totál stresszes, Gréta pedig a színeket és a minduntalan bonyolódó összképet imádja. A Dash Wash és a Tactic elastic is jól működik party-játékként, gyerekeknél, felnőtteknél egyaránt. 

Nagyobbaknak

Leteszteltünk még a nagyobbakkal egy reneszánszkorabeli játékot, a Frescót (10 év felettieknek) is, amiben freskófestőkként kell egy katedrális mennyezetének restraurálását befejezni. Jópofa dolgok vannak benne: meg kell tervezni a munkanapot, beszerezni a kellékeket, ha kevés a pénz, a saját műhelyben is dolgozni kell. Ha pedig morcos a mester, akkor színházba kell küldeni. A játék összességében inkább lányoknak való, és direkt kevesebb benne az interakció, mint egy átlag társasban, de elég ötletes és művészettörténetileg hasznos ahhoz, hogy mi is jópárszor elővegyük.

Végére hagytam a Crokinole-t. Ez az a játék, ami könnyen függővé tesz. Emellett töltötték a gyerekeim a legtöbb időt a Társasjátékok Ünnepén. A játék egyszerű, korongokat kell pöckölni egy táblán (méretük változó, mi például egy kb. 1 méter átmérőjű pályán játszottunk). A feladat, hogy a saját korongunkat minél közelebb juttassuk a középponthoz, és tartsuk azokat a belső körben.

woodestic crokinole info1

Én például azt hittem, hogy egykori vérprofi gombfocistaként simán nyerem a játékot, ehhez képest, ez egyszer sem jött össze. A gombfoci mellett valamelyest a curlingre és a léghokira hajaz a Crockinole. A játék kidolgozása igen jó minőséget képvisel, gondolom, nem alaptalanul vállal a forgalmazó 97 év garanciát (javaslat: a blokkot érdemes a végrendeletünk mellé csatolni). Ennek tükrében viszont megérthetjük a játék egyetlen negatívumát, az árát. Egy nagyobb tábla ára 25.000 forint körül mozog. Bár én nem vállalhatok erre garanciát, összcsaládi ajándékként azonban javasolnám.  

A lényeg: ne felejtsük, egy jó társas jobban együtt tartja a családot, mint a töltött káposzta- és bejglievés. A saját karácsonyi kutatási eredményeit ön is ossza meg velünk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek