Szex a szülés után

A természetes szülés csodálatos dolog. Persze, fáj. Mégis, a legtöbb hüvelyi úton szült nő számára fontos élmény és sokan szívesen mesélik szüléstörténetüket még évekkel az esemény után is. Ugyanakkor vannak, akik a szüléstől, a hüvely változásától, sérülésétől való félelmükben vágynak inkább császármetszésre.

Mégis, mennyire változik meg a testünknek ez a fontos része a szülés során, és mennyire megy tönkre a szexuális életünk utána? És ha császárral szülünk, akkor ugyanolyan marad a szex, mint előtte volt? A szülés utáni szex általában nem csak a nő számára okoz nehézségeket, hanem mindkét féltől alkalmazkodást és kompromisszumokat kíván. De mitől függ, hogy milyen lesz, és tehetünk-e valamit érte? Utánajártunk, mit mond erről a tudomány, és mit az érintettek.

Zsófi, két kislány anyukája már a kérdés hallatán elkomorodik. "Megmondom őszintén, mi egyáltalán nem szexelünk. Jó, évente egyszer. Ami ahhoz képest, hogy a kisebbik gyerekünk már öt éves, szerintem elég gáz. A kapcsolatunk kezdetén, a gyerekek előtt még úgy nagyjából oké volt, bár ott is eltelt néha egy-egy hónap nélküle. De István is kezdeményezett néha, én is, és amikor csináltuk, akkor mindkettőnknek jó volt. Az első terhességem aztán veszélyeztetett terhesség lett, feküdnöm kellett, nagyon féltettük a babát, nem mertük megkockáztatni a szexet. Utána egy darabig, a szoptatás alatt nekem sem volt hozzá kedvem, rosszul alvó baba volt, inkább az alvást választottam, de István sem közeledett. Szóval úgy háromhavonta egyszer alakult valami, csoda, hogy összejött még egy gyerek.

shutterstock 106348928

A második terhességem teljesen problémamentes volt, mi több, én nagyon kívántam a szexet, de a férjem mereven elutasított, egy terhes nőt nem tudott megkívánni, zavarta a tény, hogy ott van benn egy kis lény. A második szülés után ugye megint szoptatás, nem alvás, a gátmetszésem elég sokáig fájt, később néha bepróbálkoztam Istvánnál, de nem túl nagy sikerrel.

Az évek során aztán teljesen elmaradt a dolog, mindenki megoldja magának. Én néha próbálkozom, de István kerek perec megmondta, hogy ő már nem kíván, nagyon szeret engem, csak nem "úgy". Én is érzem, hogy szeret, csak a szikra hiányzik. Nem hiszem, hogy lenne valakije, sokat van itthon és szeret velünk lenni. Többször is próbáltuk megbeszélni, mert engem nagyon elszomorít, még csak 36 éves vagyok, nem akarom szex nélkül leélni az egész életemet, de szeretőt sem akarok, elválni végképp nem, szóval nem tudom, mit lehetne tenni."

Zsuzsáéknál ezzel szemben egyenesen jobb lett a helyzet: "A vággyal nálunk sincs gond, sőt, a nehézségek teljesen elmúltak a kisfiam születése után, nem akarok nagyon ezoterikus lenni, de talán attól, hogy a párom is meg én is beteljesítettük a nemi szerepünket azzal, hogy utódunk született, így lettünk igazi férfi és nő. Szóval sokkal magabiztosabbak és lazábbak lettünk, kísérletezőbbek is. Meg mivel nem lehet bármikor szexelni, ez hozott egy kis plusz izgalmat, mert így már lopva, vacsorakészítés közben is rá lehet készülni, és hogyha mázlink van és nem tart túl sokáig az altatás, akkor utána folytathatjuk is.

Mondjuk azért a hüvelyizmokon nálam volt min dolgozni, én ezt a Kriston tornát csináltam, szerintem az hatásos, de persze mást nagyon nem próbáltam, nem tudom, az milyen lett volna. A második gyerekünk után volt lényegesen rosszabb a helyzet, nem tudom, hogy azért-e, mert második gyerek vagy mert majdnem 4 kiló volt, de kb. fél éves volt, mire azt éreztem, hogy tudok megint jól szorítani."

Katalin kislánya már hét éves, szexuális életük zavartalan és örömteli, de nem volt ez mindig így: Kata szülése ugyanis rendkívül gyorsan zajlott, alig volt idejük beérni a kórházba, még ki sem tágult rendesen és már bújt is ki a baba. Ez a gáttájékát sem hagyta érintetlenül: „Mivel én méhszájig végigrepedtem, és utána ezt a repedést jó alaposan összevarrta az orvosom, a szokásos túlzott tágasság helyett nálam túl szűk lett a hely.

A szex emiatt nagyon-nagyon sokáig fájdalmas volt, és sok türelem kellett hozzá, mindkét részről, míg elmúlt a "szülés után bevarrták a lyukat"-érzés. Kb. másfél év alatt ez tökéletesen rendbe jött, csak pl. arra is rá kellett jönnünk, hogy megváltozott a dőlésszög.”

Sérülések, hormonok és élmények csapdájában

A szülés alatti sérülések mellett egyéb tényezők is ronthatják az élményt: a hormonális változások miatt a hüvelyfal érzékenyebb és szárazabb, ami különösen igaz szoptató nők esetén. A kényelmetlenségek elkerülése érdekében érdemes lassan belekezdeni a dologba: kezdjük összebújással, csókolózással, pettinggel, masszázzsal, és csak fokozatosan kerüljenek elő az intenzívebb érintések. A szárazság ellen bátran használjunk síkosítót, és próbáljunk ki többféle pózt is: lehet, hogy ami a szülés előtt kényelmes volt, most fájdalmas vagy kényelmetlen, egy eddig hanyagolt pozícióban azonban hirtelen élvezetessé válik a dolog.

A hüvelyi szülés során kétféle probléma szokott fellépni: a hüvelyizmok kitágulása mellett gátsérülés vagy gátmetszés esetén a hegek okozhatnak zavart. A kitágult hüvelyizmok idővel valamennyire maguktól is regenerálódnak, bár ebben egyéni különbségek lehetnek – a folyamatot gyorsíthatjuk gáttornával. A gátizmok edzése első próbálkozásra furcsa és szokatlank, mivel ezeket az izmokat nem szoktuk tudatosan dolgoztatni, de néhány alkalom után általában mindenkinek sikerül. A lustábbak végezhetnek Kegel-gyakorlatokat, miközben fogat mosnak vagy a buszra várnak, ugyanakkor a szakemberek hatásosabbnak tartják a hasonló, de kidolgozottabb Kriston-féle intim tornát.

A kutatások szintén azt igazolják, amit józan ésszel is be lehet látni: azok a nők, akiknek gátszakadása alakul ki szülés közben, és azok is, akik gátmetszésen esnek át, később kezdik újra a szexuális életet, többször fájdalmas számukra a szex és kevésbé elégedettek a helyzettel.

shutterstock 181892675

A fogós vagy vákuumos szülés is hajlamosít pár hónapig tartó fájdalmas szexre. A legkevésbé természetesen a császárral szült nők panaszkodnak, ugyanakkor az ő esetükben is felléphetnek zavarok a gáttájék süllyedése, a gátizomzat lazulása miatt, amit a terhesség alatt a ránehezedő baba és magzatvíz együttes súlya okoz. A legtöbb esetben a baba nyolc hónapos korában már minden jól megy, egyéves korban pedig csak igen súlyos gátsérülés esetén számolnak be problémákról a nők.

A kutatók szerint jó hír, hogy még a végbélizom szakadásával járó sérülést szenvedő ők szexuális élete is kielégítő és örömteli lesz egy idő után, de legalábbis a gyerek 18 éves korában már biztosan.

Nincs kedvem, nem vágyom rá, kellemetlen

Mi van, ha nincs kedvünk a szexhez, nem vágyunk rá és kifejezetten kellemetlennek éljük meg? Az is rendben van. Egy párkapcsolatban nem csak a szex jelentheti az intimitást, és az újdonsült apák rendszerint nem kizárólag a szex hiánya, hanem általános elhanyagoltság-érzés miatt szoktak panaszkodni. Tehát szeretgessük a férjünket minden egyéb módon: töltsünk időt együtt a baba nélkül, hallgassuk meg egymást, masszírozzuk meg egymást, fejezzük ki pozitív érzéseinket egymás felé minden lehetséges alkalommal. Jó hír, hogy a felmérések szerint a szülés utáni szex az esetek jelentős többségében legkésőbb a gyerek egyéves korára „rendeződik”, bármit is jelentsen ez.

A Mayo Klinika orvosai a következőket tanácsolják a baba megszületése utáni időszakra:

1. Teljesíthető elvárásokat fogalmazzon meg önmagával és a partnerével kapcsolatban is minden téren, hiszen most kell hozzászokniuk a szülői szerephez, és ez nem könnyű.

2. Figyelje meg a teste működését, és fogadja el, ha átmenetileg máshogy működik.

3. Nagyon figyeljen az egészséges étkezésre és a bőséges folyadékbevitelre.

4. Igyekezzen minél többet mozogni.

5. Kérjen segítséget és fogadja el a segítséget.

6. Keresse más kezdő anyák társaságát, akár klubok formájában.

7. Ne felejtse el, hogy a testi szerelem akkor működik jól, ha a tested egészséges és kipihent - tehát vigyázzon magára, és kényeztesse magát, amennyire ez lehetséges.

shutterstock 168378698

Mi még annyit emelnénk ki, hogy legyen türelmes! A természet úgy alkotott meg minket, hogy egy kisbaba születése után lehetőleg ne essünk teherbe azonnal egy másikkal, és ehhez a szoptatás némi fogamzásgátló hatása mellett a libidó csökkenése, a hüvelyszárazság is hozzátartozik. A szülés után ráadásul a legtöbb nő a testével sem elégedett, ami szintén csökkenti a kedvet. Ezek idővel elmúlnak, rendeződnek, a lényeg, hogy addig is vigyázzunk magunkra és fejezzük ki a szeretetünket a párunk irányába. Ha több hónap után is úgy érezzük, gond van, vagy nem javul a helyzet, akkor pedig bátran keressük szakember - akár nőgyógyász, akár szexológus, szexuálterapeuta - segítségét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek