A földimogyoró-allergia Magyarországon nagjából a gyerekek 1 százalékát érinti, és sajnos a tejfehérje-allergiával ellentétben ezt nem növik ki. Hároméves kor felett a mogyoró a leggyakoribb táplálékallergén. Egy friss kutatás meglepő eredményre jutott: minél több mogyorót eszik az ember terhesen, annál kisebb eséllyel lesz a gyereke allergiás rá.

shutterstock 185573069

Terhesség alatt semmit sem szabad: az ember lemondhat a hason alvásról, a búvárkodásról, a szusiról, a tiramisuról, az alkoholról és a steakről, de ha elég óvatos, akkor semmilyen halat sem eszik, se medvecukrot, se kávét, se fejfájáscsillapítót, valamint kerüli a rázkódással vagy elesés veszélyével járó sportokat, a macskákat meg a lépcsőket.

Van egy jó hírünk: a nutella maradhat.

A Jama Pediatrics nevű elismert gyermekgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány több mint 10.000 gyermek követéses vizsgálatával jutott erre a következtetésre. A kutatás 1989-ben kezdődött: az anyákkal a terhességük során feljegyeztették a mogyoró- és egyéb mogyoró- és diófélék fogyasztását. A megszületett gyermekeket 2009-ben keresték fel, vagyis 10-14 éves korukban, és ekkor értékelték, milyen ételekre lettek vagy nem lettek allergiásak. A válaszadók közül összesen 140 gyerek lett mogyoróallergiás.

shutterstock 161564480

Az elmúlt évtizedekben az orvosok inkább azt tanácsolták az anyáknak, hogy kerüljék az allergének fogyasztását a terhesség alatt. Az USÁ-ban például, ahogy igen gyakori a mogyoróallergia, ugyanakkor minden szupermarketben kapható legalább egyféle mogyoróvaj, a terhesség alatt az óvatosabb anyák csökkentették a napi adagot. A fenti kutatás azonban pontosan az ellenkezőjét bizonyította be: a terhesség alatt legtöbb mogyorót fogyasztó anyák gyerekei lettek a legritkábban allergiásak a mogyoróra.

Ez alól csak azok az anyák voltak kivételek, akik maguk is mogyoróallergiások voltak: az ő esetükben a terhesség alatti mogyoróevés és a gyerek allergiája között semmilyen összefüggést nem találtak. Mogyoróra nem allergiás anyák esetében azonban egyértelmű: terhesen mogyorót kell enni, mert ez megvédi a gyermeket a későbbi allergiától. A kutatók ezért azt javasolják, hogy a terhesség alatt, főleg annak vége felé pörgessük fel a mogyorófogyasztásunkat.

A mogyoró egyébként is hasznos: a szívkoszorúér-betegségek ellen is védelmet nyújt, vagyis aki sok mogyorót eszik, kisebb eséllyel hal meg infarktusban a kutatások szerint. Azért némi mértéket nem árt tartani: 100 gram mogyoró nagyjából 560 Kcal-t tartalmaz, a terhesség alatti túlzott elhízás pedig semmilyen kutatás szerint nem egészséges.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.