Janikovszky slam és klasszikusok a könyvhéten

Csütörtökön kezdődött a 84. Ünnepi Könyvhét, és tart egészen vasárnapig. A gyerekkönyv-kiadók kínálatában éppúgy helyet kapnak a kortárs ifjúsági regény feltámasztására tett (igen jól sikerült) kísérletek és az örök klasszikusok legújabb kalandjai.

A Könyvhét szervezői készülnek hagyományos programokkal (mint a Kaláka vagy Gryllus Vilmos koncertje), és szerencsére már egy-egy újító kísérlet is csillog a láthatáron, vasárnap például Janikovszky Éva szöveire készült slam-változatokat hallgathatunk.

Programban és könyvben idén sem lesz hiány, de a hosszú évek tapasztalata azt mondatja velünk, hogy készüljünk edzett idegrendszerrel, és tegyünk nyomkövetőt a gyerekekre, mert a rendzevény rég kinőtte a Vörösmarty teret, és tömegben a sok csábító kiadvány között könnyű szem elől téveszteni őket.

Simon Réka Zsuzsanna – Gyöngyösi Adrienn: Ahány király, annyi mese

kiralyok  cover2

A mesékből ismert királyok többsége bölcs és öreg uralkodó, aki biztos kézzel irányítja birodalmát. Simon Réka Zsuzsanna királyai egészen mások, mindegyiküknek van valamilyen furcsága.

Az ellenség nélküli kirány hiba vesz sorra minden lehetséges okot, hogy végre kicsit háborúzhasson (a kölcsönadott bélyeggyűjteményig bezárólag) nem talál ellenséget, a bújócskakirály parancsba adja népének a bújócskázást, a rötyögő király pedig miden elé kerülő problémán csak kuncog és heherészik.

A történetek kedvesek, bár nem egyformán szórakoztatóak, van köztük jobban és kicsit kevésbbé jól sikerült. Összességében: a nagyobb kicsiknek jó szórakozás lesz a “hagyományos” királyok után a velük való ismerkedés. A kötetet Gyöngyösi Adrienn képei díszítik.

Manó Könyvek,

Terjedelem: 80 oldal,

Ár: 2490 Ft

Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

kicsibacsi cover rgb

Kicsibácsi és Kicsinéni ugyan nagyon kicsi – egy dió héjában élnek, ahol még Imi, a bádognyúl kalitkája is elfér mellettük –,  de nagy dolgokra képesek. Kicsibácsi például újra feltalálja a Holdat, Kicsinéni időnként átrendezi a lakásukat, ami nem kis dolog hiszen már mondtuk: a kéró egy dió belséjében található.

Imi, a bádognyúl is ad nekik feladatot, hiszen minden nap fel kell húzni. A rövid, könnyed történetek többrétűek, a mese mögött az összetartozás kérdéseit boncolgatják, talán nem véletlenül ajánlja a kiadó régi, összeszokott házaspároknak is - bár azt azért nem teljesen látom magam előtt, amikor a régi, összeszokott házaspárok elindulnak megvenni ezt a könyvet, de persze ki tudja.

Az viszont biztos, hogy ez a könyv vidám, beszélgető perceket szerezhet majd a gyerekeknek és szüleiknek is. A kötet a szerző saját grafikái teszik teljessé.

Pagony, Terjedelem: 72 oldal, Ár: 2500 Ft

Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: Időfutár – A körző titka

idofutar borito rgb

Egy trilógia első részét adja ki a Könvhétre a Pagony – hiánypótló szándékkal, a kortárs magyar ifjúsági regény címke alatt – amikben lássuk be, valóban nem bővelkedünk.

A három szerző mind más irányból érkezett a gyerekkönyvek világába. Gimesi Dóra bábszínházi dramaturg, író, Tasnádi István, a Bárka-színház egyik alapítój, a Krétakör szerzője 2009-ben kezdett el gyerekkönyveket írni, Jeli Viktóriával korábban két kötet is jegyeztek már együtt.

A könyv érdekes, izgalmas, igazi kamaszoknak való olvasmány, világfájdalommal, kalanddal, titkokkal, az egyszer beszippant és többet le sem lehet tenni fajtából. Javasoljuk azoknak, akik most kezdenek könyveket falni. A tényleg nagyon jól sikerült első rész alapján nagy reményeket fűzünk a továbbiakhoz is. Végre! Vagy mi vagyunk az egyetlenek, akik felnőtt létünkre is szívesen olvasunk el egy igazán jó ifjúsági regényt?

Pagony,

Terjedelem: 376 oldal,

Ár: 3250 Ft

Marék Veronika: Boribon cicája

boribon cicaja borito rgb

Bármennyire is elcsépelten hangzik, Boribon az örök klasszikusok sorába emelkedett az évek során, és biztosak vagyunk benne, hogy minden 2 és 5 év közötti gyerek anyukája, apukája boldog lesz, ha meglévő (és tízezerszer olvasott) kötetek mellé ezt is felteheti a polcra, nem is beszélve a gyerekekről.

A könyv a tizenekettedik a Boribon-történetek sorában, és ebben a cica, aki az első kötetektől kíséri Boribon kalandjait, végre nevet is kap.

Pagony,

Terjedelem: 40 oldal,

Ár: 1590 Ft

Pikler Éva: Balatoni böngésző

Balatoni BORITO

Pikler Éva színes, vidám könyve a már kicsit türelmesebb, közepesen kicsiknek nyújthat jó szórakozást (az sem árt, ha a szülők sem egy tíz perces mesére készülnek).

A könyv első oldalán vihar dúlja szét egy a Balatonnál kempingező diákcsapat táborát, szél pedig szétszórja az összes holmijukat a tó körül. A tárgyak keresése közben virtuális utazást tehetünk Balaton körül – a kisebbeknek nyilván elég még a keresgélés izgalma, a nagyobbaknak pedig jó alakalom lehet egy-egy híresebb, szívünknek kedvesebb Balaton-parti településről kerekített mesére.

Az iparművész szerző grafikái kedvesek, vidámak, de arra érdemes felkészülni, hogy egy-egy oldalon a rengeteg tárgy között csak hosszas böngészés után kerül elő, amit épp keresünk.

Kolibri,

Terjedelem: 32 oldal,

Ár. 2990 Ft

Gyerekes programajánló a könyvhétre:

Június 8., szombat:

10.00, Vörösmatry tér: A Kerekerdő óvoda óvodásai és óvónői Benedek Elek meséit mondják el.

13.00-14.00, Vörösmarty tér: Király a Manó! Az Ahány király, annyi mese című mesekönyv bemutatója a gyerekszínpadon

16.00-17.00, Vörösmarty tér: Simon Réka Zsuzsanna és Gyöngyösi Adrienn dedikálja Ahány király, annyi mese című könyvét

Június 9., vasárnap:

15.00, Vörösmarty tér (A Vörösmarty szobor előtti színpadon): Égigérő slam vol 2. Változatok Janikovszky Éva szövegeire.

17.00, Vörösmarty tér (A Vörösmarty szobor előtti színpadon): Gryllus Vilmos koncertje

19.00, Vörösmarty tér (az oroszlános kútnál): A Kaláka együttes koncertje

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek