Ezért nem fog havi 1 milliót keresni netes munkával

Kétségbeesett és/vagy hiszékeny emberek beugratására számtalan weboldal szakosodott az interneten. Ezek általában olyasmikkel csalogatnak, hogy segítségükkel bárki képes lesz valamicske kevés munkával havi milliós pénzt keresni. Mint például a debreceni anyuka, Müller Katalin, aki havi 4500 dollárt keres, otthonról dolgozik egy keveset, és csak úgy dől hozzá a pénz. A baj csak az, hogy Müller Katalin természetesen nem létezik, ezért természetesen meg sem gazdagodhatott.

Mivel épp a napokban jött szembe velem egy konkrét példa, arra gondoltam, ennek segítségével érdemes lehet végignézni, honnan lehet tudni azt, hogy egy ilyen ajánlat átverés-e.

Azért, mert ismert oldalon hirdet, még nem megbízható

Nézzük, honnan indultam. Ez, a lent pirossal bekarikázott hirdetés az egyik legnagyobb magyar hírportál egyik cikke alatt bukkant fel.

Pirossal bekarikázva az ominózus hirdetés
Pirossal bekarikázva az ominózus hirdetés

Mindjárt itt az első csapdalehetőség. Fontos tudni, hogy az ilyen google hirdetések teljesen automatizálva jelennek meg, vagyis csak azért, mert egy ismert, megbízható híroldalon (vagy más, megbízható helyen) látjuk, még semmivel sem kisebb az átverés esélye.

Attól, hogy valami komolynak néz ki, még nem feltétlenül az

Az ilyen, és hasonló átverések úgy vannak megkomponálva, hogy hihetőnek tűnjenek. Ha rákattintanak például a fenti hirdetésre, egy első blikkre komolynak látszó híroldalra jutnak. Ez így néz ki:

Szinte meggyőző, ugye?
Szinte meggyőző, ugye?

Megannyi, meggyőző részlet. Csakhogy, ha csak egy kicsit is figyelmesek, rögtön egy rakás dolog gyanús lesz. Nézzük, mik ezek:

1. A menüsor vajon menüsor-e?

A fent látható weboldalon hiába van komoly menüsor, ami rendes híroldal látszatát kelti, elég rákattintanunk néhány fenti fülre, hogy észrevegyük, mindegyik ugyanoda vezet: arra az oldalra, ahol meg kellene vásárolnunk a kezdőcsomagot. A technika, a gazdaság, az időjárás, de még a cikket "író" nő neve is ugyanoda mutat. Innen rögtön látjuk, ez a híroldal, nem híroldal.

2. Hamis hivatkozás a CNN-re, a BBC-re vagy másra

Ott van, kerek perec: "as seen on: CNN, BBC", stb. Vagyis, ahogy azt a CNN-en, BBC-n láthattuk. Csakhogy ezt persze egyiken sem láthattuk. Ha valóban lett volna róluk szó, a link egy létező adásra, cikkre mutatna. De persze nem oda mutat, hanem, és ez nem meglepő, ugyanarra az oldalra, ahová az előzők: ahol meg kell vennünk az oktatóanyagot.

3. Gyanús fotók

Ha egy ilyen oldalon olyan fényképeket látunk, amik nagy valószínűséggel ügynökségi képek, az még egy ok a gyanúra. A fenti cég korábban ugyanezzel a képpel, és ugyanennek a sztorinak az angol verziójával próbálkozott Kanadában, az USA-ban és Angliában is, ezek a weblapok mára eltűntek, de kis google kereséssel kiderül, hogy ott ugyanezt a nőt még Kathy-nek, Heathernek vagy Kellynek hívták.

4. Gyorsan változó webcímek

Ehhez persze jól jön egy kis angoltudás, de kevés guglizással kiderül, hogy ugyanezt a sztorit számtalan weboldal hirdette már. Hívták már őket Weekly Jobs Reportnak, News 7 Daily-nek, Career Reportsnak is. Ez is rögtön megszólaltatja a vészcsengőt, egy valódi cég a valódi szolgáltatását nem fogja mindig új és új neveken árulni, a régieknek pedig minden nyomát eltüntetni.

5. Google, a jóbarát

Amikor ilyen, lássuk be, kicsike józan ésszel is túl jól hangzó ajánlatra bukkanunk, mindig érdemes rádobni egy keresést. Például: "online salary solution átverés", vagy "online salary solution scam". Még magyarul keresve is olyan találati listát kapunk, ami igen hamar felkelti a gyanakvásunkat, ugyanis azt látjuk, sokan érdeklődnek, átverés-e ez, és sokan írják nekik azt, hogy igen, ez az.

6. Amikor előre kell fizetni azért, hogy pénzt keressünk

Amikor valaki a könnyű meggazdagodást ígéri, akkor általában ugyanaz a forgatókönyv. Először nekünk kell fizetni. Az összeg mindig okosan van belőve: nem túl kevés, hogy ne tűnjön gagyinak, de nem is annyira végtelenül sok, ha úgy tekintünk rá, mint kezdő befektetésre, amiből aztán meggazdagszunk. Csak aztán hiába fizetjük ki, nem fogunk meggazdagodni. Azt, hogy eleinte miért kell fizetni, igen változatos: kérhetnek pénzt a betanító tananyagért, regisztrációs díjként, kezdőcsomagért, stb.

7. Amikor fizetni kell valami ingyenesért

Sok hasonló becsapás hirdeti magát azzal, hogy a meggazdagodás ingyenes, ám ahogy haladunk a folyamatban, egyszer csak kiderül, hogy egy kicsit azért fizetni kell, például, hogy regisztráljanak minket az adatbázisba. Mondjuk 10 ezer forintot most. És még további 3 ezret havonta, amit automatikusan levonnak majd a kártyánkról.

8. Amikor az akciónak mindig pont ma van vége

Kis türelem kell hozzá, de az ilyen oldalakra érdemes több nap elteltével újra és újra visszalátogatni. És akkor érdekes dolgokra bukkanhatunk. Például, hogy az akciónak mindig pont mindjárt lesz vége. Ma is mindjárt, holnap is mindjárt, és így tovább. Ez persze pszichológiai hadviselés, így próbálnak meg minket elkapkodott döntésre kényszeríteni.

9. A pozitív komment nem sokat jelent!

A hasonló oldalak gyakran kamu kommenteket is feltesznek, hogy ezzel is megbízhatóság látszatát keltsék. Ezzel is azt üzenik: nézd, volt aki kételkedett, de lám, a többiek megmondják, hogy erre nincs oka. Arra is figyelnek, hogy a kommentek nagyon frissek legyenek. Annyira frissek, hogy mindig pont egy-két naposak.

A fenti oldalnál ennek illusztrálásához csak annyit kellett tennem, hogy visszaállítottam a számítógép naptárját május 9-re, és pabám: varázslat, ugyanígy változnak a kommentek dátumai is! De figyelem, sok oldal ennél okosabb lehet, erre is vonatkozik, nézzenek vissza az adott oldalra néhányszor, pár nap eltéréssel, és figyeljék, változnak-e a kommentek? Vagy csak a dátumuk változik?

De a lényeg: ide ugyan hiába fog kommentet beírni, az sosem jelenik majd meg. Viszont ami fent van, az mindig nagyon friss. Mármint a számítógép órájához viszonyítva. Az alábbi, egybedolgozott két screenshotot 3 perc eltéréssel készítettem:

Kattintson, nagyobban jobban látszik, mi a trükk
Kattintson, nagyobban jobban látszik, mi a trükk

Ha a sok, egyébként elég átlásztóan kamu duma nem lenne megfelelő figyelmeztetés, az mindenképpen legyen az, ahogy változnak a dátumok. Egy valódi cikk valódi kommentjeinek nem változnak a dátumai!

10. A hihetetlenül sok pénz tényleg hihetetlen!

Persze, szuper lenne megfogni az isten lábát, és heti tíz óra, könnyű, otthon végezhető melóval keresni havi egymilliót. De legyen egy kis józan eszünk!

Gondolkodjunk úgy: ha elmegyünk a vurstliba, és három árus ugyanazt a sió gyümölcslevet árulja, kettő 100 forintért, a harmadik meg 500 forintért, nem kérdés, hol vásárolunk, ugye? Na, pont így vannak ezzel a munkaadók is, sajnos. Ha van egy munka, amit tömegek lennének hajlandóak és képesek havi 200 ezerért boldogan (!) elvégezni, akkor azért senki nem fog nekünk havi 1 milliót fizetni. Senki. Soha. Ez fontos!

11. Amikor nem akarják engedni, hogy elhagyja a weboldalt

Az ilyen, és hasonló oldalak becsukása sem megy csak úgy simán, ha megpróbáljuk, feljön egy figyelmeztetés, hogy biztosan el akarja-e hagyni az oldalt. Az ilyesmi érthető, amikor a levelezőrendszerünkben vagyunk, egy félig megírt email közepén, de itt értelmetlen.

12. A feltételek nem egyértelműek

Ha meg akarjuk nézni, milyen esetben kapjuk vissza a befizetett pénzt, a következőket látjuk:

V. Visszatérítés/Reklamáció
Ügyfeleinknek joga van a Fogyasztóvédelmi Törvényben megfogalmazott minden jogot gyakorolni. A visszatérítési igényeket, vagy reklamációt e-mailben a következő címre küldje: support@onlinesalarysolution.com. A reklamációt, ahhoz, hogy érvényesíthető legyen, indokolni kell! A visszavételi eljárással való visszaélések elkerülése érdekében a vásárlónak bizonyítékot kell szolgáltatnia arról, hogy a terméket használta, a következő feltételek teljesítésével:

  • Küldje el az összes megosztott linket
  • Adja meg a címét egy elkészített weboldalnak, ha van ilyen.

Abban az esetben, ha ezeknek a feltételeknek nem tud eleget tenni, fenntartjuk a jogot arra, hogy a visszavételi kérelmet elutasítsuk.

De valójában mit is jelent az, amit vastaggal kijelöltem? Hát, a jó isten sem tudja. Az ilyen, gumiszerűen meghatározott feltételek legyenek gyanúsak. Pláne, ha a lap alján található linkek nem vezetnek sehová, illetve csak a már megszokott, termékrendelő oldalra.

Tanulság

Amikor ilyen, és hasonló ajánlatokkal találkozik, mindig legyen nagyon gyanakvó! Ha van felesleges 10-20 ezer forintja, inkább költse lottóra a következő hónapokban, még azzal is nagyobb esélye lesz a meggazdagodásra.

És igen, ugyanide tartozik az is, amikor emailt kap a szaudi/egyiptomi/jemeni/stb hercegtől/sahtól/tábornoktól, hogy az 3 milliárd dollárt szeretne átutalni az ön számlájára, mert máshogyan nem tudja kijuttatni az országból, és ennek természetesen a 10 százaléka az öné, ehhez csak az adatait és a bankszámlaszámát kell megadnia neki. Rossz hírem van: ő sem létezik.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.