13-15 millió a gyerek, mire felnő. Vagy több

A csecsemő havonta átlagosan 25 ezer, egy egyetemista viszont havonta akár 90 ezer forintjába is kerül a szülőknek, derült ki abból az 1200 fős, reprezentatív felmérésből, amit a Generali Biztosító végzett el. A megkérdezettek között gyerekesek, és hamarosan gyereket vállalni szándékozók voltak, utóbbi csoport a gyerekvállalás költségeit picivel magasabbra becsülte, mint a ténylegesen gyereket nevelők. Összesen, a főiskola vagy egyetem végéig egy gyerek felnevelésének költsége 13-15 millió forintot tesz ki. A három évvel ezelőtti hasonló kutatás eredménye a főiskola végéig 14,3 millió volt - vagyis reálértéken a családok valamivel kevesebbet tudnak a gyerekre fordítani most, mint három évvel ezelőtt.

stockfresh 743106 money-woman sizeM

A felmérés - értelemszerűen - kimutatta, hogy a gyerekek növekedésével a költségek is emelkednek, bár a szülők részéről a korral előrehaladva enyhén csökken az anyagi felelősségvállalás. A szülői támogatást leginkább az befolyásolja, hogy a gyermek rendelkezik-e bármilyen saját bevétellel, vagy sem, a szülők 48 százaléka támogatja (vagy tervezi támogatni) anyagilag a már önálló, saját jövedelemmel és otthonnal rendelkező, felnőtt gyermekét is.

A megkérdezettek számára a legfontosabb cél a továbbtanulás, és az otthonteremtés elősegítése.

A jelenlegi és leendő szülők egyetértenek abban, hogy minél idősebb egy gyermek annál több anyagi terhet jelent majd számukra. De mennyit is költünk a gyerekre havonta? A kutatás szerint:

  • Csecsemőkorban 24.721 forintot
  • Bölcsődéskorban 27.644 forintot
  • Óvodáskorban 30.093 forintot
  • Általános iskolás korban 36.970 forintot
  • Középiskolában 48.734 forintot
  • Egyetemista/főiskolás korban 90.163 forintot

Ezek alapján egy gyerek felnevelésének költsége a felsőoktatási tanulmányok végéig átlagosan 13-15 millió forint. Mivel itt átlagról van szó, természetesen vannak családok, ahol ennél jóval kevesebb jut, és olyanok is, akik akár a többszörösét költik a gyerekre.

Mik a legfontosabb célok?

  • A továbbtanulás: 73 százalék szerint
  • Az otthonteremtés támogatása 57 százalék szerint
  • Általános pénzügyi megtakarítás későbbi célokra: 34 százalék szerint

Érdekes, hogy a még csak gyermeket tervezők magasabb arányban takarítanának meg a leendő gyermekük egészségügyi ellátására (40 százalék) és külföldi továbbtanulására (29 százalék), mint akik jelenleg is szülők (22 és 19 százalék).

stockfresh 1506448 image-of-young-man-thinking-of-his-plans-lots

Az, hogy egy gyerek a születéstől a felsőfokú tanulmányok befejezéséig 13-15 millió forint plusz költséget jelent, egy átlagos magyar család számára igen megterhelő lehet. Mindez egybevág egy három évvel ezelőtti kutatásunk eredményével: akkor a gyermekvállalás küszöbén lévők, kisgyermekesek úgy vélték, hogy gyermekük felnevelése 14,3 millió forintba kerül majd a családnak a főiskola elvégzéséig. Összegszerűen tehát a szülők ugyanannyira becsülik a gyermekeik ellátását, mint pár évvel ezelőtt, de mindez azt jelzi, hogy reálértéken kevesebb pénz jut már egy gyermek felnevelésre – hangsúlyozta Paál Zoltán, a Generali Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Aki szeretne ilyesmit számolgatni, a Generali oldalán találhat egy érdekes kis kalkulátort, amelyben a gyerekvállalás mindenféle költségei kalkulálhatók, az egyes tételek meglehetősen jól személyre szabhatók. És csak a végeredmény láttán ájulunk el, nekem csak az ötéves felsőoktatás költségeire több, mint 10 millió forint jött ki. Egy gyerekre. Pedig tényleg nem egymilliós tandíjat írtam be.

Mustra