Tetkó, piercing, terhesség: tények és tévhitek

A szexinek induló tetoválások a has, csípő, köldök, sőt még a felkar környékén is a terhesség előrehaladtával új dimenzióban mutatkozhatnak meg, amikor a cuki delfinből hatalmas bálna lesz. Ami még nem is lenne baj, de ha sosem nyerjük vissza szülés előtti formánkat, és a bőrünk ráncos, heges, striás marad, akkor az a tetoválásunkat is elcsúfítja. És ha már itt tartunk, beszéljünk egy kicsit a köldökpiercing és a terhesség kapcsolatáról is.

stockfresh 6452 snake-tattoo-and-apple sizeM

Aki a tetkó felvarratásakor nem gondol bele, hogy kedvenc mintája egyszer terhesen, óriás pocakkal hogy fog kinézni, az igen pórul járhat. Persze, aki olyan szerencsés, hogy bőre kellően rugalmas, nem is hízott túl sokat, nagyobb eséllyel megúszhatja ezt a problémát, de sajnos előre ezt senki nem tudja.

Az eldeformált alakzatoknak, a vonalak összevisszaságának helyreállításának komoly ára van, és újabb fájdalmakat jelent. Plasztikai sebészektől kérnek tanácsot, akik hajdanán a hasukra, derekukra vagy éppen karjukra varrattak egy-egy motívumot, szöveget, és most küzdenek, hogy valahogy kinézzenek.

Tetkó és epidurál, nem zárják ki egymást

A köztudatban él egy laikusként akár hihetőnek is tűnő figyelmeztetés (inkább ijesztgetés) a tetovált nőknek. Rengetegen állítják, hogy akinek tetkó van a gerinc tájékán, ott, ahova az EDA-t adnák, annak nem fogják beadni szüléskor, mert az injekciós tű a tetoválás festékanyagát a bőr mélyebb rétegébe tolja, és ez bekerülve a szervezetbe veszélyes lehet.

Nos, én tudok több olyan nőről, akinek az orvosa könnyűszerrel beadta az érzéstelenítést, de azért felhívtam egy belgyógyász szakorvost, aki az éppen mellette lévő aneszteziológus kollégájával egyöntetűen rávágta erre, hogy ez egy tipikusan az interneten keringő hülyeség.

A lézeres eltávolítás az egyik módszer, amivel javíthatunk a helyzeten, ez a tetováláshoz hasonlóan fájdalmas, bár lehet vásárolni érzéstelenítő krémet hozzá, ami csökkenti a kellemetlenséget. Ez a kezelés nem egyszeri, hanem 4-6 hetenkénti ismétléssel a tetoválás színétől, minőségétől, méretétől függően 5-10 alkalmat jelent. Az ára elég magas, az egyik klinika egy 3x3 cm-es felületet alkalmanként 10 ezer Ft-tól kezel, de egy szemöldök vagy szájkontúr egy alkalmas kezelése is 15 ezer Ft-ba kerül. Tehát egy tenyérnyi minta eltávolítása alsó hangon is 200 ezer forint körül van.

Másik lehetőség, ha a formáját vesztett tetoválást nagyobb vagy más színű fedőtetoválással takarjuk el. Ez tehát szenvedésben, árban egy újabb tetoválást jelent, várhatóan inkább nagyobbat, mint az eredeti volt.

Új tetkó, terhesen?

A terhesség közbeni tetoválás készítése kapcsán megoszlanak a vélemények. Az ellenzői fertőzés- és gyulladásveszéllyel érvelnek, illetve azt is említik, hogy a hormonháztartás megváltoztával nem lehet tudni, hogyan reagál a bőr a festékanyagra, amely ráadásul tartalmazhat nehézfémeket, melyek bekerülnek a szervezetünkbe is, ami aggályos lehet.

Mások, köztük sokan orvosok is, azt mondják, ha tudjuk, hogy az adott tetováló szalon rendezett, tiszta, megbízható, és olyan antibiotikumot szedünk, ami terhesség alatt is biztonságos (pl.: penicillin), akkor nincs akadálya. Tehát választhatunk, vagy elhalasztjuk a procedúrát, vagy keresünk egy jó szalont, és mellé még antibiotikumot is szedünk.

A köldökpiercing esete

A köldökpiercinggel is történhetnek kellemetlenségek. Elég sok dologtól (pl.: pocak mérete, köldök formája, piercing mélysége, mióta van berakva) függ, hogy hogyan alakul a sorsa. Van, akiknek a szervezete a terhesség idején idegen testként tekint rá, és egyszerűem kilöki. Ez furán hangzik, de nekem volt ilyen, a szervezetem egyszerűen kidobta az ezüst ékszert, 2-3 hét alatt a két lyuk közötti távolság 2-3 mm volt. Másnak idegesítővé, zavaróvá válik, de van, aki csak vizsgálatok idején és a terhesség utolsó harmadában veszi ki, mert nem okoz neki semmilyen problémát.

De elég gyakori az is, hogy a piercing helyén a bőrrész elreped vagy ott egy stria keletkezik, és olvastam olyan fórumozót is, aki leendő lányának intő példaként akarja majd megmutatni, miért ne csináltasson majd köldökpiercinget, ugyanis a két kis luk közötti bőr ernyedt, szinte lifeg, hiába sportos, feszes a hasa egyébként. Ezért olykor már plasztikázáson gondolkodik.

Ha nem vennénk ki a szülésig (bár ez elég valószínűtlen), a kórházba vonuláskor mindenképpen távolítsuk el, mert akadályozhatja az orvos, szülész munkáját, elakadhat, és egy nem várt műtétkor is csak zavart okoz.

Ha valaki attól tart, hogy az ékszert kivéve összeforr a helye, vásárolhat direkt kismamáknak gyártott szilikon vagy bioplast műanyag piercinget, amely könnyű, nem húzza a bőrt és a hosszát szabadon lehet állítani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra