Mitől lesz termékenyebb a pasi?

Nem jön az a gyerek, nem jön, csak nem jön. Az ilyen esetek bő 40 százalékában az apajelöltnél van a gond. Ez lehet biológiai és/vagy lelki ok, de gyakran egyszerűen csak a helytelen életmód akadályozza meg a sikert. Nem kell azonnal pánikba esni, ha kiderül, hogy a spermák minősége, mennyisége nem tökéletes. Első nekifutásra érdemes megpróbálkozni az alábbi tippekkel, amelyek ráadásul nem csak az ivarsejtekre gyakorolnak  jótékony hatást

Egészséges ételek - egészséges spermák

Hamburgerimádóknak, szalonnarajongóknak most rossz hírünk van. Az egészséges, kiegyensúlyozott, változatos étrend nagyban javítja az ivarsejtek minőségét is. Javasolt a friss zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák és a tiszta víz fogyasztása. Kerülendők viszont az adalékanyagokkal (tartósítószerek, mesterséges ízfokozók, színezékek stb.) teletömött ételek, a túl sok finomított cukor, és fehérliszt. Dán kutatóorvosok vizsgálata szerint például napi 1 liternyi kóla elfogyasztása már jelentősen rontja a spermák minőségét.

Le a sörhassal!

A túlsúlyos emberek anyagcseréje lassabb, ami azt is jelenti, hogy a sejtek lassabban újulnak meg. Mondhatni lusták lesznek ezek a kis ivarsejtek is, élettartalmuk pedig rövidebb, így nem csoda, ha nem érnek célba. Aki rendszeres sportol, annak az anyagcseréje gyorsabb, tehát sejtjei is gyorsabb megújulásra képesek.

stockfresh 895163 close-up-of-three-obese-fat-men-of-the-beach s

Azonban a mértékletesség itt is fontos: a túlzásba vitt sporttevékenység, a regeneráció, a pihenés mellőzése többet árt, mint használ.

Szauna, forró fürdő, ülésfütés - módjával

A spermiumok nem szeretik a meleget, nem véletlenül laknak a herék odakint. Még ha kint nincs is hőség, egy testhez szorosan illeszkedő alsóneműben a herék már melegebben vannak tartva, mint a számukra ideális 33-35 Celsius fok. A laza alsógatya mellett érdemes módjával használni az ülésfűtést, és visszavenni a szaunázásból, forró ülőfürdőkből.

Kávé, cigi, pia

Számos kutatás igazolja, hogy a dohányzás csökkenti az ivarsejtek élettartalmát és így a termékenységre való esélyeket is, számos egyéb ismert kockázata mellett. Az alkohol  - módjával fogyasztva - tud afrodiziákumként is funkcionálni, nagyobb mennyiségben éppen ellentétes hatást fejt ki: a spermiumok minőségén és mennyiségén már egy liter bor vagy sör képes rontani.

stockfresh 253518 drunk-man-lying sizeM

A koffein hímivarsejtekre gyakorolt hatásáról ellentmondó adatokat lehet olvasni. Van kutatás, amely szerint jobb mellőzni erre az időszakra, míg van olyan is, amely szerint élénkítő hatásuk határozottan segíti a hímivarsejtek gyors célba érését.

Vitaminok, de nem kapszulában

A D-vitaminról már többszörösen is bebizonyították, hogy erősen támogatja a sperma minőségét. Mivel zsírban oldódik, ezért létezik túladagolás, úgyhogy mindenki ésszel tömje magába.

És hogy miben van sok D vitamin? A zsírosabb tengeri halakban, és származékaikban, mint pl a csukamájolaj. Sok D vitamint tartalmaz a tojás, a tej, a vaj, gombafélék, marhamáj. Aki a D vitamin utánpótlást a természetre és a napsütésre bízná, jó, ha tisztában van vele, hogy egy 8-as faktorú naptej 95 százalékkal csökkenti a D vitamin mennyiségét, míg egy 15-ös faktorú krém már 98 százalékkal.

Jótékony hatása van még az antioxidánsként működő C  és és E vitaminok megfelelő arányú bevitelének, illetve a folsav, a cink és a réz együttes fogyasztása, továbbá a szelén is termékenységet támogató elem. Jó lenne ezeket nem mesterséges formában bevinni a szervezetünkbe, de ha ez valamiért nem menne, akkor lehetőleg legalább olyan táplálék kiegészítő készítményt válasszunk, amely természetes és nem szintetikus összetevőket tartalmaz.

Embargós a ginkó, az édesgyökér és az orbáncfű

Napi egy evőkanál szárított csalánmag (kenyérfeltétre, joghurtba, salátára szórva) növeli a potenciát és a spermiumok minőségét. A hidegen sajtolt lenmagolajnak is termékenységfokozó hatást tulajdonítanak, ezt ugyanúgy alkalmazhatjuk, mint a csalánmagot.

Azok, akik éppen a gyermekáldáson fáradoznak, jobban teszik, ha kerülik a közönséges orbáncfű, a ginkó és a túl sok édesgyökér tartalmú ételek, italok fogyasztását. Az orbáncfűvel főként nyugtató készítményekben, az édesgyökérrel filteres teában és édességekben találkozhatunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek