Idén már nem kell orvos a tábor előtt

Nem kérdés, mindenki a legjobb táborra vadászik. A kínálat hatalmas, csak a pénztárcánk szabhat határt a vágyaknak. Megnéztük milyen feltételeknek kell megfelelnie egy tábornak, és mire érdemes figyelni a választásnál.

Táborból annyi van, mint égen a csillag, nagy részük az épp megfizethető kategóriába esik. A szülő örül, hogy talált olyan helyet, ahol egy hétig felügyelet alatt tudhatja a gyerekét, és még ki is tudja fizetni. Ritkán merül fel, hogy milyen törvényi szabályozásnak kell megfelelnie egy tábornak, leginkább akkor, ha valami történik. Ilyenkor előkerülnek a jogszabályok, megszólal a minisztérium, de egyébként szinte senki nem foglalkozik vele, hogy milyen körülmények között, mit esznek a gyerekek, mennyire figyelnek oda a biztonságra, kivéve a szülőket.

stockfresh 880598 happy-group-of-kids-at-summer-camp sizeM

A jogszabályok meglehetősen szigorúak, sőt néha megdöbbentő feltételeket állítanak a táborszervezők, létesítményüzemeltetők számára.

2008 óta a gyerektáboroknak az Országos Tisztiorvosi Hivatal (korábban ÁNTSZ) engedélyére van szükség. Hogy mi lehet gyerektábor? Ez lehet magánház, panzió, üdülő, ifjúsági tábor egyaránt, és hiába rendelkeznek egyébként működési engedéllyel, a hivataltól a tábor előtt legalább hat héttel ki kell kérni az engedélyeket, abban az esetben, ha a tábor ottalvós. Napközis táborok esetében csak bejelentési kötelezettsége van a szervezőnek.

Ha a tábor területén több mint 300 gyerek van, saját orvossal kell rendelkezni, kisebbeknél elég, ha a helyi háziorvossal kötnek megállapodást. A konyhát és a mosdót évente, a többi helyiséget legalább 3 évente ki kell festeni. Ha sátorozni megy a gyerek, jó ha tudjuk, a matracot nem lehet közvetlenül a földre tenni, ha viszont kapják az ágyneműt, azt legalább évente egy alkalommal ki kell tisztítani.  Gyerekenként legalább 3 négyzetméter helyet kell számolni, sátortábor esetén kettő is elég. 20 főként egy illemhelyet és mosdót kell biztosítani, zuhanyzóból pedig 5 gyerekenként egyet kell számolni. A  meleg vizet legalább hetente három alkalommal biztosítani kell.

Ha nomád táborba megy a gyerek

Nomád táborozás során is furcsa feltételekkel találkozhat egy szervező. 10 személy felett külön sátorban lehet csak főzni, és külön kell tárolni az élelmiszereket. A konyhában fertőtleníthető felületű asztalt, míg a nyers élelmiszerek és alapanyagokhoz megfelelően megjelölt vágódeszkákat és eszközöket kell használni. Az ételek elkészítéséhez csak boltban vett élelmiszer használható fel, otthonról hozott füstölt áru, tojás, vagy házi tészta nem. A tojásoknak kötelező egyedileg jelöltnek lennie. Az ételeket szakácsismeretű személy végezheti, neki világos köpenyt, fejvédőt és műanyag kötényt kell viselnie, s munkaalkalmasságról szóló igazolása kell legyen. Az ételekből mintát kell venni, és azt feliratozni kell. A tojást hipós oldatban kell áztatni, és külön edényben szabad csak elvégezni a kezelést.

Nem kell orvosi igazolás

A táborozásban résztvevő kiskorú gyermek egészségügyi alkalmasságát már nem kell az orvosnak igazolnia, elég a a gyermek törvényes képviselőjének megtennie azt a tábor megkezdése előtt négy napon belül kiállított nyilatkozattal. Ezt a nyomtatványt a táborszervezőnek kell átadnia, majd ezt neki is kell visszajuttatni. A nyilatkozatot a táborozás ideje alatt a tábor helyszínén kell tartani, melyet a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve hatósági jogkörében eljárva ellenőrizhet.

Persze a szabályozás csak akkor ér valamit, ha azt be is tartják, az OTH azt ígéri, rendszeresen fogja ellenőrizni a táborokat, ahogy tette ezt eddig minden nyáron.

Ennek ellenére nem egyszerű eldönteni, hogy hogyan válasszunk tábort, mert a hangzatos ígéretek, a csodás fotók nem biztos, hogy a valóságot tükrözik. Fontos, hogy ne csak az interneten válasszuk ki a tábort, hanem előre meg is nézzük azt, és ha lehet, azokkal is megismerkedjünk, akik a gyerekünkre vigyáznak majd.

Mit írjunk le feltétlenül

- Gyermek adatai

- Szülők elérhetősége

- TAJ szám

- Rendszeresen szedett gyógyszerek,

homeopátiás szerek és adagolásuk

- Esetleges allergia

- Étkezési szokások

- Egyéni sajátosságok

Ha nem szimpatikus nekünk a pedagógus vagy szervező, vagy ha rossz érzésünk van vele kapcsolatban, akkor keressünk más lehetőséget. Az jó jel, ha a táborvezető kitöltet egy papírt, amin bekéri a gyerek adatait, TAJ számát, megkérdezi, milyen egyéni szükségletei vannak, milyen gyógyszereket kell rendszeresen szednie.

Ha tanácsokat vagy listát is ad, hogy mit vigyünk a táborba, mi a házirend, és hogy képzeli el a tábor napirendjét, szintén a javára billenti a mérleget. Ha van közeli ismerős, aki már részt vett abban a táborban, amit kinéztünk magunknak, és a gyerek csak jó élményekkel jött haza, az megint jó jelnek tekinthető. Nem biztos, hogy a tárgyi feltételek csodásak ugyan egy táborban, ennek ellenére a gyerek érezheti magát szuperül ott. Mindez fordítva is igaz, hiába csodásak a feltételek, ha a gyerekkel foglalkozó szakemberek unottak, fásultak vagy gorombák.

Nem talált még tábort a nyárra? Keresse meg ittaz igazit!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek