Masszírozással a gyerekek depressziója ellen

stockfresh 983405 sad-boy sizeM

A rendszeresen masszírozott babák jobban alszanak, gyorsabb ütemben fejlődnek, és kiegyensúlyozottabbak, mint a velük egykorúak többsége. A környezetükből folyamatosan feléjük áramló rengeteg ingert könnyebben feldolgozzák, kevésbé hajlamosak az agresszióra és a depresszióra. Babamasszázs mozdulatról-mozdulatra. Próbáljátok ki ti is otthon!

Egy szeretetteljes masszázs nem csak egy szoros kapcsot, de aktív együttlétet és sok kellemes pillanatot jelent a szülő és gyermeke számára. A szülőkkel való rendszeres fizikai kontaktus pedig pozitívan befolyásolja a gyermek érzelmi fejlődését, érzi, hogy szeretik, óvják őt.

A babamasszázs jótékony hatásai

Nem a nyomkodáson, a test „átgyúrásán” van a hangsúly, mint a felnőtteknél végzett masszázs során, hanem a puha, finom, de mégis határozott simításokon. Fontos, hogy még véletlenül se csiklandozzuk a babát, mert az kellemetlen lehet számára, és nem tud ellene védekezni.

A csecsemők masszírozásának számtalan jótékony hatása van, erősíti a szülő-gyermek kötődést, az immunrendszer működését, serkenti a vérkeringést, csökkenti a stresszhormonok felszabadulását, segíti a testkép kialakulását, saját testrészeinek megismerését, az idegrendszer érését, az érzékszervek fejlődését.

Jó az anyának, jó a babának

A rendszeresen masszírozott babák éjjelenként jobban, mélyebben alszanak, súlygyarapodásuk egyenletesebb, gyorsabb ütemben fejlődnek, és kiegyensúlyozottabbak, mint a velük egykorúak többsége. Az is megfigyelhető, hogy a környezetükből folyamatosan feléjük áramló rengeteg ingert könnyebben feldolgozzák, valamint kevésbé hajlamosak az agresszióra és a depresszióra.

A masszázs fokozza az anyánál a tejtermelést. Fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, javítja az emésztést, hiszen elősegíti a szelek távozását, felfrissíti vagy megnyugtatja a csecsemőt.

Mielőtt elkezdenénk

Bár a babamasszázsnak több formája ismert, a fogások, simítások lényege azonban közös: a baba megérintése, és saját nyugalmunk, szeretetünk átadása mozdulataink által.

Nem gond, ha valaki ösztönösen masszírozza a kisbabáját, de azért jó, ha legalább néhány alap-mozdulatot megtanulunk. A csecsemők bőre nagyon érzékeny az érintésre, ezért nagyon fontos, hogy lassan, fokozatosan kezdjünk hozzá.

Adjunk időt a picinek, hogy hozzászokjon ehhez az új típusú ingerhez. Ha közben figyeljük a baba jelzéseit, nem verbális üzeneteit, akkor az ő aktuális igényéhez, pillanatnyi állapotához igazíthatjuk a fogásokat. Hamarosan átveszi az irányítást, és éreztetni fogja velünk, mi esik neki jól, és azt, hogy gyengédebb, vagy erőteljesebb mozdulatokra vágyik-e.

Fontos!

Ne végezz masszázst lázas, beteg gyermeken, valamint a védőoltásokat követően 2-3 napig. Akkor sem ajánlott, ha valamilyen kiütése, bőrbetegsége van a picinek. Figyelj arra is, hogy ne olyan időpontot válassz, amikor a kicsi éhes, túlságosan élénk vagy nagyon álmos. Legmegfelelőbb, ha éber, de nyugodt állapotban van. Ha neki épp nincs kedve hozzá, ne erőltesd a masszírozást, várd meg, amíg ő is szívesen fogadja. A szülő lelkiállapota is fontos: ha ideges, nyugtalan vagy feszült vagy, akkor negatív érzéseket közvetítesz a gyerek, ezért jobb, ha te is ráhangolódsz a masszázsra, mielőtt elkezdenéd. Ne legyen a közelben olyan zajforrás, vagy feltűnő, élénk színű dolog, ami elvonhatja a pici figyelmét. Ideális, ha csak a csecsemő, és a masszázst végző személy van jelen a helyiségben, csak így tudnak teljesen egymásra figyelni. Szenteld ezt az időt csak a gyerekre. Ne gondolkodj közben a problémákon, hanem próbálj meg ellazulni te is.

Mikor kezdjük?

Az elmúlt években számos kutatást végeztek, melyek eredményei megerősítették a masszázs kifejezetten jó hatásait a koraszülöttekre, és a szellemileg, vagy testileg fogyatékos babákra is.

A legideálisabb időszak a masszírozás elkezdésére a másfél-két hónapos kor. Ekkor már nem olyan törékeny a pici, kezdi érdekelni környezete, és már 1-2 órát el tud tölteni alvás nélkül. Ekkor itt az idő, hogy a mindennapi babaápolási teendők közé beillesszük a masszázst.

Előkészületek

A szoba hőmérséklete 24-26 °C körül legyen, hogy meg ne fázzon a baba. Kerüljük az erős megvilágítást. Ha szeretnénk, betehetünk egy nyugodt zenét, de az is elég, ha csendesen, halkan beszélünk gyermekünkhöz, vagy dúdolgatunk, s közben mosolygunk rá. Ha nem is érti pontosan a szavak jelentését, megérzi, hogy egész lényünkkel ráfigyelünk, teljesen ráhangolódunk, s a masszázs idejére kizárjuk a külvilágot.

Vetkőztessük le a babát, fektessük hanyatt, tegyünk alá egy plédet, és ha van, egy vízhatlan pelenkaalátétet, mert könnyen előfordul, hogy masszázs közben bepisil.

Úgy érdemes elhelyezkednünk, hogy a szemkontaktus kialakulhasson, és mi is kényelmesen érezzük magunkat. Legjobb, ha terpesz- vagy törökülésben leülünk a földre vagy az ágyra, teszünk egy párnát a hátunk mögé, és magunk elé fektetjük a babát.

Mivel masszírozzunk?

Fontos, hogy tiszta, meleg kezekkel, rövid körmökkel kezdjünk hozzá a simogatáshoz! Érdemes a gyűrűket, karkötőt, órát is levenni, nehogy felsértsük velük a kisbaba bőrét.

Különféle masszázsolajok kaphatók, legjobb a búzacsíra-, levendula-, mogyoró-, mandula-, kókusz vagy szezámmagolaj. A hagyományos babaolaj is használható, de ne napi rendszerességgel, mert nehezebben szívódik be a bőrbe, és könnyen eltömíti a pórusokat. Ha nincs más lehetőségünk, a közönséges napraforgó- vagy olívaolaj is alkalmas a kis testecske masszírozására. Az olajból néhány cseppet dörzsöljünk szét a tenyerünkben, hogy felmelegedjen. Soha ne öntsük közvetlenül a baba bőrére, mert egyrészt hideg lehet, másrészt a mennyiséget sem tudjuk így szabályozni.

Hogyan?

Eleinte csak egy testrészt masszírozzunk. Néhány nap elteltével újabb és újabb testtájakat bevonva végül eljutunk a teljes testmasszázshoz. A fokozatosság nem csak azért fontos, hogy eleinte ne tartson túl hosszú ideig, hanem hogy a baba fokozatosan ismerkedjen az új érzéssel, és teste különböző részeivel. Lehetőleg szimmetrikusan masszírozzunk: egyik lábat és lábfejet a másik után, majd a popsit, a hasat, a hátat, végül a karokat, a nyakat és az arcot.

Meddig?

Ne tartson hosszú ideig a masszázs, hiszen annak nem hosszúsága, hanem minősége a fontos. Eleinte csak 2-3 percig, majd ahogy nekünk is jobban mennek a simítások, fogások, és a baba is egyre jobban élvezi a dolgot, növelhetjük az időtartamot 20-25 percre. Fontos, hogy ne kedvetlenedjünk el, ha gyermekünk először nem fogadja szívesen az érintésnek ezt a formáját. Kitartásunk meghozza gyümölcsét, és meglátjuk, hogy pár nap után már szinte várni fogja a gyengéd simogatást.

Lábak

Érdemes a lábakkal kezdeni, mert azokon jól érezhető, hogy élvezi-e a masszázst a baba. Ha lábai ellazulnak, nem feszíti őket, lábujjait pedig széttárja, ez jelzés lehet nekünk: folytassuk csak bátran, nagyon kellemes. A lábaktól haladhatunk később felfelé, a törzs és a karok irányába.

Először az egyik, majd a másik oldalon végezzük el a mozdulatsort. Egyik kezünkkel fogjuk meg a baba bokáját, másikkal fogjuk át a combját, és csúsztassuk le a boka irányába. Folyamatosan, váltott kezekkel, négyszer-ötször ismételjük meg a mozdulatot. Ezt követően mindkét kezünket tegyük a combjára, egyiket a másik alá helyezve fogjuk azt körül, és úgy csúsztassuk őket a baba lábán fentről lefelé haladva, hogy közben gyengéden csavargassuk azt, mintha vizes ruhából csavarnánk ki a vizet. Ezt is ismételjük meg néhányszor.

Hüvelykujjainkkal felváltva simítsunk végig a baba talpán a sarkoktól a lábujjak felé. Legyen inkább határozott, ritmusos, lassú a mozdulat, mert a felületes, csiklandozó érintés kellemetlen, irritáló lehet. A gyengéd nyomás váltja ki a legkellemesebb érzést a babából.

Nyomkodjuk és finoman csavargassuk meg egyenként a lábujjakat is. Érdemes a lábujjak alatti párnácskákat és a sarkat is külön megnyomogatni hüvelykujjaink begyével.

A talpak után a lábfej következik. Váltott hüvelykujjakkal simítsunk rajta felfelé a boka irányába, majd rajzoljunk kis köröket a bokák köré. A kisbabák különösen szeretik a talpak és a lábfej masszírozását, hiszen ezen a területen több tízezer idegvégződés található.

A lábakat simítsuk végig a bokáktól a combok felé, így kötve össze a lábakat a törzzsel. Fontos, hogy a mozdulatok folyamatosak legyenek: az érintés soha ne szakadjon meg, egyik kezünk mindig legyen a baba testén.

Miután mindkét lábon végeztünk, a popsi következik. Finoman gyúrjuk át azt, és közben ringassuk kissé a babát.

Has

A hason mindig fentről lefelé, vagy pedig az óramutató járásával megegyező irányban haladjunk. Evés után soha ne masszírozzuk a hasat. Nyitott tenyerünket helyezzük a baba hasára a köldök felett, és lassan, enyhe nyomást gyakorolva csúsztassuk lefelé, váltott kézzel.

Ha nem elég laza a hasfal, akkor egyik kezünkkel emeljük föl a lábakat, és így mélyebbre hat a masszázs. Ezután ujjainkkal finoman, enyhe nyomást gyakorolva a hasfalra, rajzoljunk köröket a köldök köré az óramutató járásának irányában, majd lépegessünk ujjbegyeinkkel a baba hasán.

Mellkas

A mellkason nagyon óvatosan végezzük a simításokat. Itt ne gyakoroljunk nyomást, csak simogassunk. Először csak helyezzük rá két tenyerünket egymás mellé, hogy érezze kezeink melegét, az érintésünket.

Lassan csúsztassuk kezeinket kifelé, a mellkas széle felé, majd lefelé, a has irányába, végül vissza a mellkas közepére. Nyomkodjuk meg finoman felváltva a vállakat is, majd kössük össze az eddig masszírozott testrészeket: simítsuk végig a mellkast, a hasat, majd a lábakat egy mozdulattal.

Karok, kezek

A kezek és a karok következnek, először az egyik, majd a másik oldalon. A lábaknál végzett gyakorlathoz hasonlóan egyik kezünkkel a baba csuklóját fogjuk meg, másikkal a felkarját kulcsoljuk át. A felül levő kezünket csúsztassuk lefelé a csukló irányába, majd fogjuk meg a csuklót, és a másik kezünkkel is végezzük el a mozdulatot. Ezt párszor ismételjük meg egymás után.

Ezt követően kulcsoljuk át mindkét kezünket a baba karján, és forgassuk őket egymással ellentétes irányba, fentről lefelé haladva, szintén a lábakhoz hasonló módon, mintha vizes ruhából próbálnánk kicsavarni a vizet. A könyök-ízületre vigyázzunk, ha be van hajlítva, ne feszítsük ki, igazodjunk mi hozzá. A hónaljakat is simítsuk át gyengéden.

Helyezzük hüvelykujjunkat a tenyerébe, kicsit nyomkodjuk meg, majd az ujjait egyenként sodorgassuk meg. Ezután helyezzük kezecskéjét egyik tenyerünkbe, másik kezünkkel pedig simítsuk meg a kézfejét. Rajzoljunk apró köröket a csuklója fölé, körbe, mint egy karkötőt.

Hát, fenék

Fogjuk meg a baba vállait, kissé hintáztassuk meg, hogy még jobban el tudjon lazulni. Végül simítsuk át egész gyengéden az egész testecskéjét, majd fordítsuk finoman hasra. A hát és a fenék masszírozása minden csecsemő kedvence. Ha már elfáradt, ezeket az érintéseket akkor is szívesen fogadja.

Helyezzük kezeinket a hát közepére, egymás mellé, majd egyik kézzel simítsunk lefelé, a fenék felé, míg másikkal a fenék felől felfelé, a nyak felé.

Ezután egyik kézzel támasszuk meg a popsiját, másikkal pedig simítsuk lassan, erőteljesen végig a baba hátát! Ismételjük meg úgy a simítást, hogy ne álljunk meg a fenekénél, hanem egészen a sarokig húzzuk végig a kezünket, miközben a lábfejeket másik kezünkkel rögzítjük. Végül ujjainkat szétterpesztve „gereblyézzük” végig a hátát, egyre finomabban, cirógatva.

Arc

Az arc masszírozását is el lehet végezni, van olyan csecsemő, aki ezt különös módon élvezi, és van, akit zavar. Ha mégis simogatjuk az arcot, ügyeljünk rá, hogy ne takarjuk el a szemeit! A homlok és a szemöldök területén végezzünk simító mozdulatokat belülről kifelé a hüvelykujjainkkal.

Az arcon is hasonlóan végezzünk simításokat, az orrnyeregtől indulva az arc széle felé. Vigyázzunk, nehogy a tenyerünk a baba arcára nehezedjenek, mert az zavarhatja őt. A száj és az állkapocs köré rajzoljunk apró köröket. A fül környékét és a fülcimpát finoman nyomkodjuk meg ujjbegyeinkkel, mindkét oldalon egyszerre.

A masszázs végeztével a felesleges olajat töröljük le egy puha kendővel vagy törölközővel, majd gyorsan öltöztessük fel a babát, hogy meg ne fázzon. Ha van időnk, öleljük jó szorosan magunkhoz, és ringassuk még egy kicsit.

Mustra