Könyvek tizenéves túlélőknek (10-16 éveseknek)

Izgalmas kategória lett ez idén, benne szerelem, kémsztori, fejtörők és a Világ Elpusztítása. Minden, amire egy rendes tinédzsernek szüksége lehet a túléléshez.

Fotó: db photogrphy - Demi Brooke/Flickr
Fotó: db photogrphy - Demi Brooke/Flickr

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi

TN6 B869834

Nagyon szépen megírt könyv a Szent Johanna gimi. Kellőképpen lendületes és éppen annyira fiatalos-kodó, hogy az még menőnek és ne cikin erőlködőnek érződjön. Tesztolvasónk, Emi (15) egyszer el is bukta a könyvet kémiaórán, de őszintén, én teljesen megértem, hogy nem a szénvegyületek kötései, hanem a főszereplő Reni szerelmi élete kötötte le érdeklődését, aki új iskolájában éli a mindennapok kalandjait. Egészen biztos, hogy nem csak Emi kedvence lesz a Szent Johanna új diákjának naplója. Én, a beleolvasgató csak egyet bánok, hogy ebben a kötetben is akárhol felnyitom, helyesírási/stilisztikai hibát találok. Kár érte.

Ciceró

Bookline 2 542 Ft

 

Christine Nöstlinger: Szép kis család

TN6 B934401

Valóban szép kis család Poppelbaueréké. A dolog ironikus vonatkozásában persze. A három, egymással harcoló gyerek szemszögéből a két, egymással harcoló szülő története elszomorító, de sajnos manapság egyáltalán nem rendhagyó dolog, úgyhogy a könyvet olvasó Peti is magukra ismert benne. "De mondjuk nálunk ennyire nem zűrös a helyzet" - tette még hozzá. Na igen, Poppelbaueréknél a helyezt tényleg zűrös, válás, apa csajozása, Ani lelépése és depressziója mind-mind nehéz pillanatokról beszélnek. De hát ilyen ma egy család élete...

Animus Kiadó

Bookline 1 683 Ft

 

Jacqueline Wilson: A másik lány

TN6 B974713

Adott két lány. Destiny, aki a legszegényebb külvárosban lakik anyukájával, és Sunset, aki a legelőkelőbb környék irigyelt lakója rocksztár apukájával és a szupermodell anyukával. És bár kettejüket egy világ választja el egymástól, kiderül, van egy olyan közös titkuk, amelyet hamarosan mindenki megtud majd... A valószínűtlen barátság izgalmas kalandokon és egy igazi tehetségkutató verseny kihívásain keresztül szövődik, leképezve mindazt, amiről a tizenéves lányok álmodnak. Jól megírt történet tíz-egynéhány éves lányoknak.

Animus Kiadó

Bookline 2 202 Ft

 

Anthony Horowitz: Az utolsó bevetés

TN6 B974706

Mintha csak egy CSI- vagy James Bond film kulisszái tévedtünk volna. Izgalmak, üldözés, a brit kémszervezet és egy nemzetközi bűnbanda... és hát, igen, erőszak, fenyegetés, gyilkosság már az első oldalaktól. Egy gyerekpszichológus valószínűleg a szívéhez kapna a könyv olvastán, és mi is kizárólag edzett 15+-osoknak ajánljuk. Tesztolvasónk, Dani (16) amúgy nagy élvezettel forgatta a krimi lapjait, és az sem zavarta, hogy ez már a sorozat kilencedik része. Viszont kérte, hogy vegyük meg neki a többit is.

Animus Kiadó

Bookline 2 533 Ft

 

Geoffrey Cornelius: Csillagképek kézikönyve

TN6 B896449

Nem is tudom, lehet-e ezt a könyvet olvasmánynak nevezni, annyi információt és tudást tartalmaz. A tördelésnek köszönhetően szerencsére feldolgozható stílusban, akit pedig valamelyik rész nem érdekel, az csupán továbblapoz. "Engem nagyon érdekelnek a csillagok és nagyon örültem ennek a könyvnek" - meséli Balázs (13). Az egyes fejezetekben megismerhetjük az egyes csillagképeket és történetüket, és elgondolkozhatunk, vajon hogyan sikerült mondjuk a papírsárkány formájú csillagképbe belelátni a Kis Medvét. És hogy milyen a könyv maga? "Egy picit túl sok az információ és tetszene, ha több lenne benne a mese. De azért így is tetszik" - fejezte be Balázs.

Saxum Kiadó

Bookline 2 380 Ft

 

Alex Woolf: A világ története

177714-n

"Hát ez a legjobb törikönyv, amit láttam!" - kiáltott fel Adél (15), amikor a kezébe nyomtam a tesztolvasnivaló mintegy ötkilós könyvet. És bármilyen viccesen hangzott ez a mondat számomra is, Adél komolyan gondolta. "Oké, én tényleg nagyon szeretem a törit" - teszi hozzá szégyenlős vigyorral. De ez a könyv nem csak a töri-freakeknek fog tetszeni – az oldalpáronként egy-egy témát taglaló kötet egyrészt kiemeli a legfontosabbakat, másrészt érthetően tárgyalja a témákat, sőt, az illusztrációk is hozzátesznek a megértéshez. Nem ebből kell majd az érettségire tanulni, de a műkedvelő töritudósoknak és szüleiknek kiváló forgatnivaló.

Saxum Kiadó

7books 4 425 Ft

 

Dore Steinert: And the winner is...

TN6 B922293

Minden könyv jó, amelyk az olvasás mellett még valami pluszt is úgy tud adni a gyereknek, hogy az netán észre sem veszi. Oké, az persze feltűnik majd az olvasónak, hogy a könyv egy része angolul íródott, de ez a legjobb kezdet lehet az angolul tanulóknak egy igazi angol nyelvű könyv olvasásához. A történet kedves, a tizenéves regényekből jól ismert kliséket hozza (új helyre költözés, stb.), de mindezt élvezetesen, jól megírva, és, mint jeleztük, részben angolul. Az, hogy a kiadó 12 éves kortól ajánla a könyvet egy picit elvette kedvét tesztolvasónknak (Dorka 14), de nagyon élvezte az olvasást: "alig tudtam letenni, az első 1-2 alkalommal zavartak az angol betétek, de logikusan vannak benne, és a könyv közepétôl ez már egyáltalán nem zavart. (...) Tetszett Liza története. És mondjuk Josht szívesen megismerném!"

Grimm

Bookline 1 790 Ft

 

Vargha Katalin: Találós kérdések (1295 hagyományos magyar szóbeli rejtvény)

Forgács Róbert: Anya-nyelv-csavar (Nyelvi fejtörők)

TN6 B870185

Mindkét szerző játékos kedvű olvasókra számít könyvével, és az ember könnyen elcsábul az okosan összeszedett kérdések és játékok olvastán. Ki ne akarná tudni, hány bolha megy egy latra? Vagy, hogy mit jelent az inkupál? Elsősorban olyan tizenéveseknek ajánljuk, akiket érdekel a nyelv, vagy olyanoknak, akikkel azután otthon közösen játszhatunk (igen, vannak még ilyen családok). Tekláéké (15), például. "Nálunk otthon apu állandóan ilyen fejtörôkkel nyaggat, minden szombat reggel ez megy a reggelizőasztalnál. Úgyhogy kapóra jött, hogy vissza tudtam kérdezni:))))" De Balázsnak (15) is tetszett a nála lévő könyv. "Szeretem az ilyen fejtörőket, és bár elsőre fura volt a könyv, mert olyan, mnt egy feladatgyűjtemény, utána jó volt lapozgatni. Mondjuk nem tudom, hol veszem hasznát. De tetszett."

Tinta könyvkiadó

Találós kérdések 1 267 Ft    Anya-nyelv-csavar 1 267 Ft

 

Rupert Hochleitner: Ásványok, drágakövek, kőzetek

TN6 B317761

Na ezt a könyvet nagyon szerettem volna kiskoromban! Még akkor is, ha nem vagyok egy nagy kőzetrajongó, a kis, gazdagon illusztrált kötet kiváló darab mini geológusoknak és természetbúvároknak. Zsombor (13) is nagyon élvezte a lapozgatást: "nem vagyok nagyon erős földrajzból, ott pörög a tanár folyton a kőzeteken, de ez a könyv nekem nagyon tetszett - könnyen lapozgatható, tetszetek a leírások és az is, hogy ilyn jók a fotók. Persze nem ovasam el az egészet, de hát ez nem is arra van szerintem. Ja, és nem tudtam megállni, hogy össze ne szedjek a suli felé pár érdekesebb kavicsot, azokat még ki kell elemeznem." Tényleg ezt írta. Őrület.

Sziget Kiadó

Bookline 2 533 Ft

 

Aszlányi Károly: Kalandos Vakáció

TN6 B972812

Jaj, én gyerekkoromban nagyon szerettem Aszlányi Károly könyveit! Csak elfogultan vagyok képes róluk nyilatkozni, át is engedném a szót inkább tesztolvasónknak, Katusnak (12): "Nagyon klassz volt olvasni ezt a két történetet. Vicces volt a történetben szereplő inas meg a báró világa, tetszett a nyomozás, de az fura volt, ahogyan ezek a fiúk a könyvben beszéltek, meg ahogy az emberek magázták egymást. Egy picit fiús könyv volt, de nagyon tetszett." De jó.

Ciceró

Bookline 2 117 Ft

 

Eőry Vilma: Magyar értelmező szótár diákoknak

K3000178715

Katus a sürgöny szót nézte volna ki ebből a kötetből, ha nála van, de a jó négykilós kötetet végül nem adtuk ki tesztolvasásra. Hiszen ez egy olyan könyv, amit érdemes otthon a polcon tartani és baj esetén (lásd: sürgöny) forgatni, de olvasgatni amúgy sem fogja a néhány leendő elszánt bölcsészen kívül egy tizenéves sem. A polcon viszont tényleg elkél egy-egy példány ebből, nem csak azért, mert a gyerekeknek manapság tényleg bajuk van egy csomó szóval a kötelező olvasmányokbôl, hanem azért is, mert néha a felnőeknek is szükségük lehet rá. És az interneten sincs meg minden...

Tinta könyvkiadó

Bookhouse 2 450 Ft

Oszd meg másokkal is!
Mustra